Heb je invloed op hoe lang je wordt? | UITGEZOCHT #35

Hoe kunnen kinderen groeien?

Gevraagd door: ir. Kian Paspoort van Grijpskerke en Poppendamme LLM  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (59 stemmen)

Hormonen zijn verantwoordelijk voor de groei. Deze hormonen geven aan de weefsels die groeien seintjes om extra cellen aan te maken. Groeihormonen (somatotropine) worden afgegeven in pieken. Die zorgen onder andere voor groeispurten (denk aan de grote groeispurt in de puberteit).

Hoe kun je je kind laten groeien?

Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm. Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt. De snelheid waarmee uw kind groeit is sterk afhankelijk van de lengte van u en uw kind.

Hoe kan een kind sneller groeien?

Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen. Hierdoor kan de afgifte van deze hormonen dus ook erg verschillen tussen twee kinderen.

Kan je nog groeien als je 16 bent?

Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).

Kan een kind te hard groeien?

Denkt u dat uw kind te snel groeit of te lang wordt ga dan naar uw huisarts en neem een lijstje mee met antwoorden op de bovenstaande vragen. Samen met uw huisarts kunt u kijken of verder onderzoek nodig is. Soms wordt een kinderarts ingeschakeld. Sommige kinderen krijgen dan wel eens medicijnen om de groei te remmen.

16 gerelateerde vragen gevonden

Welke groeistoornissen zijn er?

Er worden drie soorten groeistoornissen onderscheiden:
 • Primaire groeistoornissen: dit zijn aangeboren problemen die direct van invloed zijn op de groei.
 • Secundaire groeistoornissen. Bij secundaire groeistoornissen is er een andere oorzaak die de groei beïnvloedt. ...
 • Idiopathisch kleine lengte.

Hoe weet je dat je uitgegroeid bent?

Meisjes groeien vooral hard tot hun 12/13e jaar. Daarna gaat het iets minder. Rond de 14.15 jaar zijn ze uitgegroeid. Jongens daarentegen kunnen wel tot hun 17/18e jaar in lengte groeien.

Hoeveel groei je als je 16 bent?

Groei tussen de 15 en 18 jaar

Jongens worden gemiddeld 184 centimeter lang. Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn.

Hoe lang groei je nog door?

De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Wat moet je doen om langer te worden?

Tips
 1. Eet veel groenten en fruit.
 2. Om groter te worden is het belangrijk om rekoefeningen te doen. ...
 3. Ga niet op dieet (behalve als dit noodzakelijk is) want als je nog in de groei bent kan het zijn dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je kleiner blijft.
 4. Draag kleding waardoor je er langer uit ziet.

Hoe groot wordt mijn dochter?

Voor meisjes: tel de lengte van beide ouders op (in cm) en deel dat getal door twee. Trek nu 6,5 cm van dit getal af. Dit cijfer is de gemiddelde lengte van je dochter. Normaal gezien zal ze niet meer dan tien cm kleiner of groter worden dan dit getal.

Wat moet je eten om sneller te groeien?

Eet 3 tot 4 uur voor de krachttraining een maaltijd met voldoende eiwitten (bijvoorbeeld zuivel zoals melk, yoghurt en kaas, of vlees, vis, eieren of tofu) en koolhydraten (bijvoorbeeld volkorenbrood, -pasta en aardappels).

Hoe verloopt de groei bij jongens?

Tot aan de puberteit groeien jongens gemiddeld 6 centimeter per jaar. Tijdens de groeispurt kunnen ze wel 12 tot 15 centimeter per jaar groeien. Door deze snelle groei kunnen jongens onhandig lijken. Ze krijgen tijdens de groeispurt meer spiermassa en minder vetmassa.

Hoeveel groei je na je 14e?

Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.

Hoe laat moet een kind van 16 thuis zijn?

Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).

Hoe lang mag je werken als je 16 bent per dag?

Jeugdigen van 16 en 17 jaar

Schooltijd telt altijd mee als arbeidstijd. Er moet altijd in een periode van 7 dagen een rustperiode van ten minste 36 aaneengesloten uren zijn. De jeugdige werknemer mag tot 23.00 uur werken. Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen maximaal 9 uur per dag werken en 45 uur per week.

Wat is de leeftijd van jongvolwassenen?

Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.

Hoeveel kan een puber groeien in een jaar?

Een kind groeit vanaf de peutertijd zo'n 6 centimeter per jaar. In de puberteit loopt dat op tot 12 centimeter, soms in groeispurts. Ook tijdens de zomervakantie maken veel kinderen een groeispurt.

Hoe kun je snel groeien?

Langer worden door voeding, vitaminen en mineralen. Eet goed. Uitgebalanceerde voeding vol gezonde voedingsstoffen zal je helpen om sterk te worden en gezond, en je volledige lengte te bereiken. Dat betekent dat je uit de buurt blijft van cakejes, frisdrank en pizza's en gaat voor salades, volkoren producten en vis.

Waar bevinden zich de groeischijven?

In de uiteinden van de botten bevinden zich de groeischijven. Deze maken nieuw bot aan vanuit kraakbeencellen en zorgen voor de lengtegroei. Rond de knieën zitten de twee belangrijkste groeischijven van het lichaam. Hier komt het overgrote deel van de lengtegroei vandaan.

Waar zitten groeihormonen in?

Dit groeihormoon (ook wel bekend als GH of HGH (human growth hormone) wordt aangemaakt in de hypofysevoorkwab.
...
Groeihormoon verhogen met voeding
 1. Frambozen bij het ontbijt. ...
 2. Rauwe vis. ...
 3. Ananas. ...
 4. Kokosolie. ...
 5. Glutamine-rijk voedsel. ...
 6. Biefstuk. ...
 7. Tuinbonen. ...
 8. Noten en zaden.

Wat zijn de bijwerkingen van groeihormonen?

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
 • Pijn, jeuk, zwelling en irritatie op de injectieplaats. Zelden een bloeduitstorting. ...
 • Vocht vasthouden. Hierdoor kunt u de volgende klachten krijgen: ...
 • Te hoog bloedglucose. Bij mensen die hiervoor gevoelig zijn, kunnen daarom verschijnselen van diabetes (suikerziekte) ontstaan.

Hoe kan je berekenen hoe groot je kind wordt?

TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder

Lees voor een wetenschappelijke onderbouwing van de formules dit document (pdf) van het NCJ en TNO.

Hoe weet je hoe lang je kind wordt?

Lichaamslengte voor jongens

De formule gaat uit van een 'basislengte' van 44,5 centimeter. Voor iedere centimeter van je vader krijg je daar vervolgens 0,376 centimeter bij en voor iedere centimeter aan lengte van je moeder krijg je daar 0,411 centimeter aan lengte bij.

Vorige artikel
Waarom een zwangerschapscursus?