Hoe ademen baby's in de buik? | Vragen van Kinderen

Hoe kun je voelen hoe de baby ligt?

Gevraagd door: Liv Klomp Jan AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (38 stemmen)

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt.

Hoe weet je hoe je baby in de buik ligt?

De achterhoofdsligging is volgens verloskundigen de ideale ligging voor je baby om in geboren te worden. Hierbij ligt je baby met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd voor, richting de buik van de moeder. De meeste baby's komen in deze positie terecht voor de geboorte, maar een klein percentage niet.

Waar voel je beweging bij stuitligging?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Hoe weet je zelf dat je baby in stuitligging ligt?

Ligt jouw baby in een stuit? Met een liggingsecho kan je verloskundige zien dat je baby in een stuit ligt. Misschien heb je zelf al wel gekriebel of getrappel gevoeld in het bekken en zit het niet lekker omdat er boven in je buik iets duwt tegen je ribben en maag.

Hoe ligt een ingedaalde baby?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

33 gerelateerde vragen gevonden

Kan de baby nog draaien als het ingedaald is?

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Hoe voelt verloskundige indaling?

Je verloskundige voelt meestal ook onderin je buik om te kijken of, en zo ja, hoe ver je kindje al is ingedaald.

Wat kun je zelf doen om je baby te draaien?

Je gaat op de onderzoekstafel liggen en krijgt een kussen onder je knieën zodat de buikspieren minder aangespannen zijn. Je krijgt gel of poeder op je buik om het duwen op de buik om de baby te draaien soepeler te laten gaan. Als je er klaar voor bent, begint de versie. De verloskundige of de gynaecoloog voelt de baby.

Welke week keizersnede bij stuitligging?

Soms moet de keizersnede erg vroeg in de zwangerschap worden gepland om een spontane bevalling te voorkomen. Dan kan het kind longproblemen krijgen, waarvoor opname op de couveuseafdeling noodzakelijk is. Daarom doet men bij een stuitligging pas een keizersnede vanaf 39 weken zwangerschap.

Kan je baby tegen je blaas trappen?

Naarmate de baby ontwikkelt gedurende de zwangerschap, ontwikkelen ook zijn spieren mee. Hierdoor kan hij steeds meer en meer bewegingen maken en kan de intensiteit van de schopjes toenemen. Op het einde van de zwangerschap kan de baby wel eens schoppen tegen je blaas of maag, wat natuurlijk minder aangenaam is.

Welke aangeboren afwijkingen bij stuitligging?

Congenitale foetale afwijkingen (structurele en/of functionele) komen bij kinderen die in stuitligging geboren worden twee- tot driemaal zo vaak voor als bij kinderen die in hoofdligging geboren worden.

Kan de kind na 37 weken nog gaan draaien?

Uitwendige draaiing

Voor die tijd draaien veel kinderen nog uit zichzelf. Na 37 weken is er ook nog kans dat draaien lukt, maar is de draairuimte beperkter. De versie wordt uitgevoerd door een klinisch verloskundige van St. Antonius Geboortezorg die hierin gespecialiseerd is (versiekundige).

Wat is AAV ligging?

De spildraai doet het achterhoofd, dat bij het begin van de indaling min of meer dwars staat, naar voren draaien, zodat de normale geboorte achterhoofdsligging achterhoofd voor ontstaat. Een gestoorde spildraai resulteert in een achterhoofdsligging achterhoofd achter. Deze liggingsafwijking doet de bevalling stagneren.

Kan je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Hoe maak je een baby in de buik wakker?

De beste manier om je te concentreren op de bewegingen is door ontspannen te gaan liggen of te zitten. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door rustig op je buik te duwen.

Welke week geplande keizersnede?

Via het ziekenhuis hoor je op welke datum de keizersnede is gepland. Als het kan, is dit na 39 weken zwangerschap. Voor 39 weken kan de baby nog veel vocht in de longen hebben bij een keizersnede. Jouw bevalling kan natuurlijk ook eerder beginnen.

Kan je bevallen met stuitligging?

Wat is een stuitbevalling? Een stuitbevalling is een bevalling waarbij je baby in stuitligging ter wereld komt. Dit betekent dat je kindje tijdens de bevalling met zijn billen of voeten naar beneden ligt in plaats van met zijn hoofd. De kans op medische problemen is bij zo'n bevalling wat groter.

Kan baby nog draaien met 34 weken?

Er is altijd een kans dat de baby ook na 34 weken of later uit zich zelf toch nog naar hoofdligging draait. Het is ook mogelijk om te proberen de baby te laten draaien door een versiepoging te laten doen.

Hoe leer ik mijn baby omrollen?

Als u uw baby wilt helpen om van de rug naar de buik de rollen, kunt u helpen door hem met een speeltje naar rechts te laten kijken en op datzelfde moment het linkerbeen over het rechterbeen te buigen. Op deze manier leert uw baby zelf de spieren van de romp te gebruiken en het hoofd op te tillen.

Hoe voorkom je dat baby draait in bed?

Het moment van omrollen in bed kan uitgesteld worden door het gebruik van een babyslaapzak. Een babyslaapzak maakt het moeilijker om naar de buik te draaien. Daarnaast kun je een dunne deken en een laken gebruiken en deze strak instoppen.

Kan je baby na 35 weken draaien?

Wanneer vindt een uitwendige versie plaats? Vroeg in de zwangerschap, dus vóór 35 weken, is de kans groot dat de baby uit zichzelf nog naar hoofdligging draait. Wanneer de baby bij een zwangerschapsduur van 35 weken of meer in een stuitligging ligt, is het verstandig om te proberen de baby naar hoofdligging te draaien.

Kun je het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Wat gebeurt er bij de indaling?

Het indalen van je baby wil zeggen dat hij wat meer in je bekken zakt. De vorm van zijn hoofd past precies tussen je bekkenbotten. Daarom gaan de meeste baby's in de laatste maanden van de zwangerschap automatisch met hun hoofd naar beneden liggen.

Kan bevalling beginnen zonder indalen?

Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken.

Kan baby nog bewegen na indalen?

Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt.