Niet straffen en belonen | Gezonde opvoeding dreumes en peuter | Deel 4

Hoe kun je je kind het beste straffen?

Gevraagd door: dr.h.c. Joost Willems MA  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (73 stemmen)

Passende straf
 1. Zet je kind de fiets niet op slot? ...
 2. Je kind iets leuks afnemen of ontzeggen kan een effectieve straf zijn. ...
 3. Je kind iets vervelends laten doen is ook een goede straf, zoals iets extra's doen in huis of de schade herstellen.
 4. Je kind zelf de gevolgen van ongewenst gedrag laten ervaren is een leerzame straf.

Hoe kan je je kind het beste straffen?

Tips bij straffen
 1. Straf niet te vaak. Doe het alleen als het echt nodig is en je peuter gedrag vertoont dat niet door de beugel kan. ...
 2. Bedenk een passende straf. ...
 3. Waarschuw voordat je een straf geeft. ...
 4. Straf meteen. ...
 5. Leg uit waarom je peuter straf krijgt. ...
 6. Wees consequent.

Heeft huisarrest zin?

Heeft je dochter iets heel erg vies gemaakt? Dan moet ze de rommel zelf opruimen. Ook is het goed om te weten dat een lange duur van de straf niet per se effectiever is dan een kortere duur. Je kunt beter twee dagen huisarrest geven dan een hele week.

Hoe corrigeer je een kind van 1 jaar?

Tot één jaar: negeren

Laat je kind soep uit zijn mond lopen of gooit hij zijn eten op de grond, doe dan net alsof je het niet ziet. Op deze leeftijd is aandacht een reden om het nog een keer te doen. Of je nou nee zegt of begint te lachen, dat maakt geen verschil. Afleiden is in zo'n geval vaak de beste oplossing.

Hoe straf je een kind van 11 jaar?

Circa 6 tot 11 jaar

Vervelend gedrag stopzetten: stuur een vriendje bijvoorbeeld eerder naar huis. Een time-out: je kind een korte tijd op een bepaalde plek zetten om na te denken. Zelf de fout herstellen: als ze iets kapot maken het zelf laten opruimen.

21 gerelateerde vragen gevonden

Is huisarrest een goede straf?

Passende straf

Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of telefoonverbod, het bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.

Hoelang huisarrest?

Beperk huisarrest tot een week of een paar weekenden.

Als ze de auto zonder toestemming hebben meegenomen en beschadigd hebben, kun je ze eerst een week huisarrest geven, en in die tijd een plan opstellen waarmee ze de reparatiekosten kunnen compenseren.

Hoe moet een kind opgevoed worden?

Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat?
 1. Los het niet op in zijn/haar plaats.
 2. Geef zelf het goede voorbeeld.
 3. Laat je kind niet altijd winnen.
 4. Ga een conflictsituatie niet uit de weg.
 5. Leer je kind wachten.
 6. Je kind mag zich vervelen.
 7. Laat verschillende denkpistes zien.
 8. Leer je kind om anderen te waarderen.

Wat doe je met een onhandelbaar kind?

Het is belangrijk om dit ongewenste gedrag niet te belonen. De rust bewaren, een goed humeur en een positieve houding kunnen bijdragen aan het voorkomen of oplossen van dit gedrag. Wanneer je samen bent met je kind is het belangrijk om elkaar te steunen en het met elkaar eens te zijn.

Hoe beloon je pubers?

Bij pubers vind ik een aantal aspecten belangrijk: Beloon niet te veel met materiële zaken of grootse dingen. Vooral een compliment, dankbetuiging of aai over een bol is belangrijk. Ook belonen met één op één aandacht werkt goed.

Waarom hebben pubers nergens zin in?

Jouw kind gaat door allerlei fases in het leven. Vooral bij kinderen die beginnen te puberen is het eigenlijk heel normaal dat ze een periode wat minder zin in dingen hebben. Ze zijn aan het ontdekken wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze willen in het leven. Dit is echter altijd van tijdelijke aard.

Hoe kun je er voor zorgen dat je kind respect heeft voor jou?

Deze ontwikkeling is een belangrijke ontwikkeling, want wanneer je kind zelf kan redeneren op een eigen manier werkt hij hierdoor aan zijn zelfvertrouwen.
 • Tip 1: Wees respectvol naar anderen, zeker in het bijzijn van je kind. ...
 • Tip 2: Respecteer de veranderingen van je kind. ...
 • Tip 3: Help je kind zichzelf te respecteren.

Welke leeftijd begin je met straf?

Elk kindje ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, bij sommigen werkt deze opvoedmethode bijvoorbeeld pas vanaf 3 jaar. Als je kindje van 1,5 jaar stout gedrag vertoont, dan kan je eerst andere methodes proberen. Je kan bijvoorbeeld zijn gedrag negeren, je kindje afleiden of hem streng toespreken.

Is straffen zinvol?

Uit jaren lang onderzoek blijkt dat straffen niet werkt. Het belonen van goed gedrag werkt wel effectief, want kinderen leren dan wat gewenst gedrag is. Bij straffen niet. Straffen leidt niet tot een positieve gedragsverandering.

Hoe leer je een kind discipline?

Een simpele manier om je kind te laten weten dat hij/zij iets goed heeft gedaan is door hem/haar affectie te geven. Een knuffel, kus of glimlach om de kleine dingen te belonen, zoals stil zitten, een taak zonder gezeur afronden of zelfs samen spelen. Vergeet niet om verbale goedkeuring te geven.

Wat is het huis van het kind?

In een Huis van het Kind werken organisaties samen om gezinnen zo dicht mogelijk bij hun leefwereld te ondersteunen. Aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren kunnen er terecht voor alles rond opgroeien en opvoeden . Huizen van het Kind zijn erkend en gesubsidieerd door Opgroeien.

Wat is een co ouder?

Ouderschap gaat over alles dat een invloed heeft op hoe je je kind opvoedt. Moeilijke of net heel leuke levensgebeurtenissen spelen een rol in hoe we er zijn voor onze kinderen. Maar ook een goede nachtrust of mensen waar je kan op steunen doen wonderen bij de manier waarop je met je kind omgaat.

Wat is een slechte opvoeding?

Je ervaart ergernissen en frustraties in je relatie of in je werk of naar je kinderen toe. Je hebt een gevoel van doelloosheid en weet niet wat je wil. Je bent altijd maar doorgegaan. Je hebt het graag druk en je voorkomt dat je niets te doen hebt.

Hoeveel woordjes 12 maanden?

De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.

Hoeveel woorden bij 1 jaar?

Waar een dreumes van 18 maanden ongeveer tien woorden kent, begrijpt een 3-jarige er 1.250. Gedurende de peutertijd breidt je kleine zijn taalkennis steeds verder uit. Hij ontwikkelt begrip van grammatica, gaat volledige zinnen maken en zijn uitspraak verbetert.

Hoeveel woorden baby 1 jaar?

Kinderen van 13 maanden gebruiken actief gemiddeld 10 woorden en op de leeftijd van 1 jaar en 9 maanden 50 woorden.

Hoe werkt gevangenisstraf?

Een gevangenisstraf is een straf die normaal wordt opgelegd door een rechter. Deze strafvorm houdt in dat de dader van een misdrijf voor een bepaalde tijd wordt opgesloten in een beveiligde inrichting, de gevangenis, strafkamp of strafkolonie. Het betreft detentie anders dan als hechtenis.

Hoe werkt een beloningssysteem?

Een beloningssysteem is een schema dat je gebruikt om bepaald gedrag bij je peuter te stimuleren. Het ziet eruit als een kalender, met vakjes voor elke dag, waarin je samen met je peuter zijn gedrag bijhoudt. Het wordt ook wel een beloningskaart genoemd. Meestal werk je bij een beloningssysteem met stickers.

Wat mag je verwachten van een kind van 13?

13 jaar. Als je 13 bent mag je betaalde klusjes doen buiten schooltijden en een baantje hebben op zaterdag en in de schoolvakanties. Je kunt lid worden van de medezeggenschapsraad op school. Je kunt een eigen account aanmaken op Facebook.

Volgende artikel
Wat is een afwezige vader?