tip om je verstopte neus weer open te krijgen

Hoe krijg je een verstopte neus snel open?

Gevraagd door: ing. Stan Hellevoort  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (52 stemmen)

Verstopte neus: tips, oplossingen en wat te doen
 1. Stomen maar. Een van de oudste methodes om van overtollig slijm af te raken is door middel van stoom. ...
 2. Drink voldoende. ...
 3. Zout. ...
 4. Drink iets warms. ...
 5. Kies voor een andere slaaphouding. ...
 6. Ga langs bij een dokter als je verstopping te lang aanhoudt.

Hoe krijg je zo snel mogelijk je neus open?

Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.

Hoe krijg je je neus weer open zonder neusspray?

We geven je onze top zeven!
 1. Zout. Het beste middel tegen een verstopte neus is een 'neusdouche'. ...
 2. Soep met peper. Alles wat je slijm losmaakt, helpt. ...
 3. Stoom! Ook een bekende huis-, tuin- en keukenmethode tegen een dichte neus is stomen. ...
 4. Klassieker: een ui. ...
 5. Geheime tongtruc. ...
 6. Kauwen op gember. ...
 7. Eucalyptusolie.

Wat te doen tegen verstopte neus oma weet raadt?

Zout water opsnuiven

Zout heeft een slijmverdunnend effect, dus als je neus dichtzit verdun je zout met warm water en daarvan snuif je een beetje op. In veel neussprays zit een zoutoplossing. Het milieu in je neus en holten is ook heel licht zout.

Wat moet je doen als je niet kan ademen door je neus?

Je kunt dan naar de huisarts gaan, deze verwijst je door naar een KNO-arts. Een KNO-arts kan met een neusspreider (neusspeculum) vaak al veel vaststellen. De arts gebruikt de neusspreider om beter in je neus te kunnen kijken.

40 gerelateerde vragen gevonden

Waarom gaat mijn verstopte neus niet weg?

De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie, een allergie of overgevoeligheid voor irriterende stoffen, vormafwijkingen en een verkeerde neusademhaling. Afhankelijk van de oorzaak van de verstopte neus, is dit doorgaans goed te behandelen door de KNO-arts.

Hoe lang duurt een verstopte neus?

Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.

Wat drinken tegen verstopte neus?

Water drinken

Natuurlijk is genoeg water drinken belangrijk. Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid.

Hoe krijg ik mijn holtes open?

Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.

Wat doet een ui naast je bed?

Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.

Wat maakt je neus open?

Want door je neus te spoelen met water en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij. Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van het neuskannetje het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit.

Waarom gaat er altijd 1 neusgat dicht als je gaat liggen?

Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.

Hoe krijg je snot uit je holtes?

In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes. Er bestaan allerlei verschillende typen neussprays: Met alleen zoutoplossing om slijm op te lossen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor baby's, jonge kinderen en zwangere vrouwen, of als je een milde neusspray zoekt.

Hoe kan 1 neusgat dicht zitten?

Eenzijdige belemmering van de neusdoorgankelijkheid hangt dikwijls samen met een aangeboren of traumatische deviatie van het neusseptum. Een zeldzame oorzaak van een chronische eenzijdige verstopping kan een tumor in de neus of nasofarynx zijn.

Hoe krijg je je neus open na snuiven?

Regelmatig snuiven zorgt ervoor dat je neus constant geïrriteerd is. Om ontstekingen te voorkomen spoelen veel gebruikers na het snuiven hun neus met bijvoorbeeld lauw zout water of een neusspray.

Waarom s nachts verstopte neus?

Ook zonder ongedierte of allergie kan uw neus verstopt raken. Tijdens het slapen vallen de luchtwegen wat dicht. Het effect daarvan merkt u het sterkst als uw neustussenschot niet helemaal recht zit. 'Iedereen heeft wel een bepaalde afwijking van het neustussenschot', zegt Gevaert.

Wat is beter neusspray of zoutoplossing?

Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt." Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen. Maar dat is in Nederland niet echt nodig."

Hoe spoelen je je neus zonder Neusdouche?

Spoelen uit de hand of uit een kommetje

U kunt uw neus reinigen door van uw hand een kommetje te maken, een beetje van de zoutoplossing in uw hand te doen en het dan op te snuiven. Ook kunt u het spoelwater in een kommetje doen en het dan vanuit het kommetje opsnuiven.

Hoe maak je je eigen neusspray?

Zelf maken

Los een afgestreken theelepel keukenzout (natriumchloride) op in een kom met 250 ml schoon lauwwarm kraanwater. Het water hoeft niet gekookt te worden. Als het zout te 'sterk' is en pijn doet, kunt u wat minder keukenzout oplossen, bijvoorbeeld een halve theelepel in 250 ml water.

Wat niet te eten bij verkoudheid?

9 dingen die je niet moet eten (of drinken) als je griep hebt
 • Koffie. Overslaan omdat: Wanneer je op wat voor manier dan ook ziek bent, maar vooral wanneer je last hebt van je maag. ...
 • Sinaasappelsap. ...
 • Snoep en frisdrank. ...
 • Knapperige snacks. ...
 • Alcohol. ...
 • Melk. ...
 • Gefrituurd of vet eten. ...
 • Pittig eten.

Waarom zit je neus verstopt?

Oorzaken van neusverstopping

Allergie, virusinfectie, bacteriele infectie, verkoudheid, of een vreemd voorwerp kunnen allen slijmvlieszwelling geven. Een verstopping bij verkoudheid komt heel vaak voor. Door de grote productie van slijm en zwelling van het slijmvlies, raakt de neus verstopt.

Hoe vaak mag je neus spoelen met zout water?

Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.

Wat doet paracetamol tegen verkoudheid?

Paracetamol. Een Cochrane literatuuroverzicht uit 2015 met 4 studies (758 deelnemers) besloot dat paracetamol kan helpen bij het verlichten van een verstopte neus en een loopneus, maar geen effect lijkt te hebben op andere symptomen, zoals niezen, een schorre keel, hoest en je slecht voelen.

Waarom neus niet snuiten bij verkoudheid?

“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.

Is frisse lucht goed voor verkoudheid?

Een verkoudheid verhelpen door koude of frisse lucht te vermijden, werkt zelfs averechts. Droge en warme lucht heeft een uitdrogend effect op uw slijmvliezen en een droge, warme lucht is een ideale omgeving voor virussen. Zorg daarom voor frisse lucht, dan knapt u sneller op!

Vorige artikel
Waarom bed omhoog zwangerschap?
Volgende artikel
Wat kost een Chinees adopteren?