Aanvraag Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP)

Hoe krijg ik een uittreksel uit het geboorteregister?

Gevraagd door: Nova Bos  |  Laatste update: 12 februari 2024
Score: 4.3/5 (27 stemmen)

De burgerlijke stand maakt akten (officiële documenten) op van belangrijke gebeurtenissen in uw leven. U vraagt een afschrift of uittreksel van deze akten aan bij de gemeente die de akte opmaakte.

Wat kost een uittreksel geboorteregister?

Het in behandeling nemen van uw aanvraag kost € 15,70 (tarief 2023). U ontvangt géén geld terug als blijkt, dat het feit niet in gemeente De Bilt heeft plaatsgevonden. Binnen vijf werkdagen wordt het uittreksel opgestuurd.

Waar vraag je uittreksel geboorteakte aan?

Een geboorteakte is het schriftelijke bewijs van inschrijving van uw geboorte in de burgerlijke stand. U kunt de akte aanvragen als Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u bent geboren.

Hoe lang duurt uittreksel geboorteregister?

De gemeente behandelt uw aanvraag binnen 10 werkdagen. Daarna wordt de akte per post opgestuurd. Houd er rekening mee dat de post er ook een paar dagen over kan doen, voordat u de akte ontvangt.

Kan je een uittreksel online aanvragen?

Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) is een formulier met uw gegevens uit de BRP. U vraagt het uittreksel aan bij uw gemeente. Een uittreksel BRP is hetzelfde als een uittreksel GBA, uittreksel bevolkingsregister of uittreksel persoonsregister. De meeste uittreksels kunt u online en per post aanvragen.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een uittreksel geboorteregister?

Het uittreksel uit het bevolkingsregister (uittreksel BRP) is een bewijs dat u staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Er bestaan ook uittreksels BRP met meer gegevens dan het standaarduittreksel. Bijvoorbeeld met vorige woonadressen of nationaliteit.

Hoe duur is een geboorteakte?

Een uittreksel van een geboorteakte kost € 15,70.

Waarom uittreksel geboorteakte?

Soms heeft u een afschrift uit de burgerlijke stand nodig. Dit is een schriftelijk bewijs van een levensgebeurtenis, zoals een geboorte, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap, beëindiging geregistreerd partnerschap of overlijden. De gemeente bewaart akten van deze gebeurtenissen.

Waar staat wie je ouders zijn?

Een uittreksel burgerlijke stand is een bewijs dat laat zien waar u geboren bent, wie uw ouders zijn of wanneer u getrouwd bent. U kunt het uittreksel burgerlijke stand alleen ophalen bij de gemeente waar het plaatsvond.

Waar heb je een geboorteakte voor nodig?

Kinderen zonder geboortebewijs bestaan officieel niet. Ze staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor bijna onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Een geboortebewijs zorgt ervoor dat een kind geregistreerd is als staatsburger.

Wat is het verschil tussen een afschrift en uittreksel van een geboorteakte?

Uittreksel: beperkte informatie uit de akte. Afschrift: kopie van de hele akte met stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit noemen we een 'gewaarmerkte kopie'. Meertalig uittreksel: uittreksel voor gebruik in buitenland en bij buitenlandse autoriteiten in Nederland.

Hoe vraag ik een uittreksel aan?

U kunt langskomen bij een Stadsloket naar keuze. Het is niet mogelijk om hiervoor een afspraak te maken. U moet een geldig identiteitsbewijs laten zien. Bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Hoe lang is een geboorte akte geldig?

Een uittreksel uit het bevolkingsregister (de Basisregistratie personen) heeft geen houdbaarheidsdatum. Er staat wel een datum op. Meestal mag een uittreksel maar 3 of 6 maanden oud zijn voor de organisatie die erom vraagt. U vraagt dit na bij de organisatie die het uittreksel van u wil hebben.

Is geboorteregister openbaar?

Goed om te weten. Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar gemaakt. Overlijdensakten komen na 50 jaar vrij, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar. Bovendien stellen sommige archieven hun akten in blokken van vijf of tien jaar beschikbaar te inzage.

Kan iemand anders uittreksel aanvragen?

Mag ik voor iemand anders een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) aanvragen? Ja, u mag voor iemand anders een uittreksel aanvragen en ophalen. Zo vraagt u een uittreksel uit de basisregistratie personen aan voor een ander: Maak een afspraak bij de gemeente waarin u ingeschreven staat.

Hoe weet je of je ouders je echte ouders zijn?

Een van de bekendste zoekmethodes is een DNA test. Door je DNA af te geven bij een DNA-bank kan zo'n bedrijf binnen hun database kijken of er iemand is die jouw DNA deelt. Dit betekent dus wel dat jouw biologische ouders hetzelfde gedaan moeten hebben. Deze testen zijn beschikbaar bij veel bedrijven.

Hoe kom ik aan een historisch uittreksel?

Een historisch uittreksel is een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) met daarop een overzicht van alle adressen in Nederland waar u hebt gewoond. U kunt het uittreksel aanvragen in de gemeente waar u nu ingeschreven staat.

Welke gegevens staan in BRP?

Het gaat om gegevens als naam, burgerservicenummer (BSN), geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en adres. De Nederlandse overheid heeft deze gegevens nodig om bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te kunnen maken. Of om te weten wie mag stemmen bij verkiezingen.

Wie staan er op een geboorteakte?

Op een afschrift van de geboorteakte worden vermeld:
  • voornaam of voornamen.
  • achternaam.
  • geslacht.
  • juridische ouders bij geboorte.
  • geboortedatum.
  • geboortetijd.
  • geboorteplaats.
  • gegevens van de persoon die de aangifte heeft gedaan (meestal is dat de vader, maar soms is dat de moeder of iemand die bij de geboorte aanwezig was)

Hoe ziet een internationale geboorteakte eruit?

Een internationaal uittreksel bevat de belangrijkste gegevens van de akte en heeft een toelichting in het Engels, Duits en Frans. Hebt u een vertaling nodig in een andere taal, dan moet u zelf een vertaler inschakelen.

Welke gegevens staan vermeld op je geboorteakte?

In een geboorteakte zijn de naam, voornamen, het geslacht, de dag, het uur en de plaats van geboorte (en van de aangifte) van het kind terug te vinden. De akte bevat ook jaar, dag en plaats van de geboorte van de vader en van de moeder van het kind, evenals hun namen, voornamen en woonplaats.

Wat te doen als je geen geboorteakte hebt?

Kun je geen geboorteakte tonen, dan kan een akte van bekendheid de geboorteakte vervangen. De rechtbank van je geboorteplaats of woonplaats stelt de akte van bekendheid op. Je moet daarvoor bij de rechtbank een verzoek indienen. Je hebt 4 meerderjarige getuigen nodig die verklaren waar en wanneer je geboren bent.

Wat is een integrale kopie van de geboorteakte?

Een geboorteakte is het letterlijk afschrift van de geboorte. Een integrale kopie wordt afgeleverd in het Nederlands. Een internationale geboorteakte is een meertalig uittreksel uit de geboorteakte, conform het internationale formulier A.

Wat kan je allemaal doen met geboorte akte?

De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Met dit bewijs heeft je kindje een identificatie en kun je je kindje bijvoorbeeld verzekeren, krijg je kinderbijslag en kun je je kindje inschrijven bij scholen.

Hoeveel kost geboorte aangifte?

Geen kosten geboorteaangifte

Aangifte doen van een geboorte kost niets. Wel moet u betalen als u een afschrift (officiële kopie) van de geboorteakte wilt.

Vorige artikel
Hoe lang zitten kinderstoel?
Volgende artikel
Is om de dag vrijen genoeg?