Stichting 3D | UITLEG | Kinderbijslag

Hoe kies je een kinderbijslagfonds?

Gevraagd door: Faas de Vroege D  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (32 stemmen)

Werknemers en zelfstandigen kiezen zelf hun Kinderbijslagfonds. Werknemers moeten niet langer via hun werkgever passeren om bij een Kinderbijslagfonds aan te sluiten. Kiezen voor een uitbetaler doen ze zelf, en dat kan al vanaf het prille begin! Ontdek hier hoe je jouw werknemers kan helpen bij deze keuze.

Hoe Uitbetaler Groeipakket kiezen?

Sinds 2020 mag elk gezin, los van de geboortedatum van het kind, zelf de uitbetaler van het groeipakket (kinderbijslag) kiezen.

Hoe weet ik bij welk kinderbijslagfonds ik ben?

Bij welke uitbetaler van het Groeipakket (vroeger kinderbijslagfonds) ben ik aangesloten? Weet je niet goed wie jouw Groeipakket betaalt? De gegevens van jouw uitbetaler: vind je op je rekeninguittreksel, bij de maandelijkse storting van het Groeipakket (rond de 8ste van de maand);

Hoe een Groeipakket aanvragen?

Je kunt het startbedrag aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket (vroeger kinderbijslagfonds) zodra je in je zesde zwangerschapsmaand bent. Dat is dus vier maanden voor de geschatte geboortedatum. Je kiest zelf bij welke uitbetaler van het Groeipakket je de aanvraag startbedrag doet.

Hoe aansluiten bij kinderbijslagfonds?

Hoe kun je je aansluiten? Je bent zelf verantwoordelijk om je aan te sluiten bij het kinderbijslagfonds van je keuze. Dat doe je het best vóór de geboorte van je kindje. Zo wordt je startbedrag/kraamgeld tijdig uitbetaald, namelijk al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je baby.

20 gerelateerde vragen gevonden

Welk kinderbijslagfonds werkgever?

Bent u een nieuwe werkgever, dan moet u in het arbeidsreglement dus geen vermelding meer maken van een kinderbijslagfonds waarbij u zich hebt aangesloten. Bent u een bestaande werkgever, dan heeft u een arbeidsreglement waarin opgenomen is bij welk kinderbijslagfonds u aangesloten was.

Wie krijgt het Groeipakket?

Elk kind dat in Vlaanderen is gedomicilieerd heeft recht op een Groeipakket. Vanaf 1 januari 2019 wordt niet meer gekeken of de personen, waarbij het kind is gedomicilieerd, een socioprofessionele activiteit hebben, noch of er een band van verwantschap is tussen het kind en het gezin waar het woont.

Hoe kinderbijslag zelf ontvangen?

Onder welke voorwaarden ontvang je als kind zelf je gezinsbijslag/kinderbijslag?
  1. Je bent minstens zestien jaar oud en hebt een eigen domicilie (officiële woonplaats).
  2. Je bent gehuwd.
  3. Je bent ontvoogd en bent dus als minderjarige gemachtigd om bepaalde rechtshandelingen te stellen.

Hoe lang krijg je Groeipakket?

Je kind heeft onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket tot en met de de maand waarin het 18 jaar wordt. Het Groeipakket, de Vlaamse kinderbijslag, is een financiële ondersteuning voor de opvoeding van je kind.

Wie krijgt de kinderbijslag?

Wie krijgt kinderbijslag? U krijgt kinderbijslag voor het opvoeden en verzorgen van uw biologische kinderen en voor bijvoorbeeld geadopteerde kinderen of pleegkinderen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u nalezen of u kinderbijslag kunt krijgen.

Kan kind kindergeld opeisen?

De vader kan de kinderbijslag opeisen voor zijn minderjarige kinderen die bij hem gedomicilieerd zijn. de kinderen moeten bij hem gedomicilieerd zijn (= ingeschreven in de bevolkingsregisters op zijn adres); hij moet de kinderbijslag schriftelijk opeisen (brief, mail,.....)

Wat is het verschil tussen Groeipakket en kinderbijslag?

Het Groeipakket omvat veel meer toeslagen dan de vroegere Kinderbijslag. Zo bestaat er vanaf 2019 een Kinderopvangtoeslag, Kleutertoeslag en een Schooltoeslag naast het maandelijkse Basisbedrag. Verdien je minder dan een bepaald grensbedrag, dan heb je nog altijd recht op een verhoogde toeslag.

Hoeveel bedraagt Leeftijdstoeslag?

Voor kinderen geboren na 01/01/2020 is er geen leeftijdstoeslag meer voorzien. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 18 jaar ontvang je maandelijks 171,14 Euro. Vanaf dat Waalse kinderen meerderjarig zijn ontvang je 182,18 Euro per maand.

Is er een verschil tussen de Uitbetalers van het Groeipakket?

Het belangrijkste verschil ligt hier in de samenhang met de overheid: een publieke organisatie wordt ook wel eens een overheidsinstelling genoemd en hangt er dus volledig mee samen. In Vlaanderen is één publieke uitbetaler actief (FONS), de andere vier zijn privaat.

Wie kiezen voor startbedrag?

Vroeger werd het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) automatisch geregeld via de werkgever van één van de ouders. Dit was meestal via de papa. Sinds 2019 kan je zelf kiezen wie jouw Groeipakket uitbetaalt, handiiiig.

Wat is Wezengeld?

Wat is de wezentoeslag? Kinderen die een ouder of beide ouders verliezen, hebben recht op extra ondersteuning binnen het Groeipakket of kinderbijslag. Zij hebben recht op een wezentoeslag, voorheen was dit ook gekend als de verhoogde wezenbijslag of wezengeld in de volksmond.

Kan je jaarlijks van Uitbetaler wisselen?

Kan ik veranderen van uitbetaler (vroeger kinderbijslagfonds)? Gezinnen kunnen zelf hun uitbetaler kiezen. Veranderen van uitbetaler kan pas na één jaar aansluiting. Komt er een kind bij in je gezin, dan kun je het startbedrag aanvragen bij je huidige uitbetaler of bij een nieuwe uitbetaler.

Hoe lang krijg je kinderbijslag in België?

Een kind dat in Vlaanderen is gedomicilieerd heeft onvoorwaardelijk recht op een Groeipakket tot en met de maand waarin het 18 jaar wordt of 21 jaar voor kinderen met een handicap.

Wat met kindergeld na 25 jaar?

Wanneer stopt mijn recht op een Groeipakket/kinderbijslag? Ongeacht je situatie, stopt je recht altijd als je 25 wordt. De maand waarin je 25 wordt, is dan de laatste maand waarin je kindergeld ontvangt.

Heb je recht op kinderbijslag als je kind niet thuis woont?

Slaapt uw kind 4 nachten per week niet thuis? Dan is uw kind uitwonend. U kunt dan kinderbijslag krijgen als u € 440 per kwartaal besteedt aan het onderhoud van uw kind. In sommige situaties wordt uw kind voor de kinderbijslag niet als uitwonend gezien.

Kan ex domicilie kind veranderen?

Vroeger kon een kind waarvan de ouders gescheiden zijn op het adres van één ouder een “hoofdverblijf” hebben. Nu kan je een kind ook inschrijven op het adres van de andere ouder, waar het kind zijn hoofdverblijf dus niet heeft. Hierdoor is het kind op het adres van beide ouders ingeschreven.

Wat gebeurt er als je je domicilie verandert?

Als je verandert van adres ben je verplicht om dat te melden, zelfs als je binnen dezelfde gemeente verhuist. Na je verhuizing heb je 8 werkdagen de tijd om je nieuwe adres te melden bij de dienst bevolking van uw nieuwe woonplaats.

Wie krijgt kinderbijslag vader of moeder?

De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.

Welke Kinderbijslagfondsen zijn er?

Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket: de publieke uitbetaler FONS en de private uitbetalers Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Veranderen van uitbetaler kan na één jaar aansluiting. Kies je voor een nieuwe uitbetaler, dan geldt die keuze voor alle kinderen in je gezin.