ELBERT HELPT BIJ EEN BEVALLING - TOPDOKS EXTRA

Hoe kies ik een gynaecoloog?

Gevraagd door: Selena de Koning  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (56 stemmen)

U doet er goed aan om eerst te rade te gaan bij uw huisarts die u een lijst met betrouwbare gynaecologen kan bezorgen. Ook vrienden en familieleden kunnen u goede raad geven. Stel uzelf wel de vraag of u zich op uw gemak zult voelen indien u bij dezelfde gynaecoloog gaat als iemand uit uw omgeving.

Kan je zomaar naar een gynaecoloog?

U kunt zelf kiezen bij welke gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding u een afspraak wilt. Onder het kopje 'Het behandelteam' leest u wie dat zijn. Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent.

Kan je zonder verwijzing naar een gynaecoloog?

Je kunt zelf, geheel onafhankelijk, voor een gynaecologische check-up kiezen. Je hebt voor de gynaecologische check-up geen verwijzing van de huisarts nodig. Deze behandeling is daardoor ook geen verzekerde zorg, en komt daardoor geheel voor eigen rekening. De gynaecoloog zal je informeren over de kosten.

Hoeveel kost een bezoek aan de gynaecoloog?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Wat kun je een gynaecoloog vragen?

Dr. Firas Cha'ban
  • Hoe vaak en tot welke leeftijd moet ik een uitstrijkje laten nemen? ...
  • Ik ga elk jaar naar de gynaecoloog, is dat wel nodig? ...
  • Intieme hygiëne, is dat nodig? ...
  • Vanaf welke leeftijd moet ik een mammografie laten nemen? ...
  • Ik vind een uitstrijkje vreselijk.

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak moet een vrouw naar de gynaecoloog?

Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.

Wat doet een gynaecoloog bij eerste afspraak?

Het eerste bezoek aan de gynaecoloog Het eerste bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarin u uw klacht vertelt en de gynaecoloog u vragen stelt. Als dat nodig is, krijgt u hierna een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen.

Is de gynaecoloog vergoed?

Gynaecologie en de zorgverzekering

Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.

Wie betaalt gynaecoloog?

Hoeveel kost dat allemaal? Je ziekteverzekering betaalt de meeste consultaties bij je gynaecoloog en je vroedvrouw terug. Wat je ziekteverzekering niet terugbetaalt, is meestal terugbetaald door een aanvullende verzekering.

Welke leeftijd naar gynaecoloog?

We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.

Wat als je huisarts je niet wil doorverwijzen?

Mijn huisarts blijft een verwijzing weigeren, wat nu? Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan, maar moet dit consult dan in principe zelf betalen. Je kunt ook bemiddeling of toestemming van je zorgverzekeraar vragen om een specialist te bezoeken.

Waarom ga je naar een gynaecoloog?

In geval van klachten:

abnormale bloedingen. abnormale vaginale afscheiding. vermoeden van een soa of andere infectie. pijn in de onderbuik of pijn bij penetratie.

Waarom verwijst de arts je naar een gynaecoloog?

Er zijn verschillende redenen waarom een verloskundige doorverwijst naar de gynaecoloog. Als de zwangere vrouw bepaalde medicijnen gebruikt. Maar ook zwangeren met een hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte worden tijdens hun zwangerschap begeleidt door een gynaecoloog.

Wat kost een uitstrijkje bij de gynaecoloog?

De kosten voor een cervix cytologisch onderzoek (baarmoederhals uitstrijk) op indicatie zijn € 71,11. Dat geldt ook voor een herhalingsuitstrijk. Afhankelijk van de cytologische bevindingen of de vraagstelling door de huisarts, kan daarnaast een aanvullend HPV onderzoek worden uitgevoerd.

Hoeveel afspraken gynaecoloog?

Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Hoe vaak is een uitstrijkje nodig?

Wanneer is een uitstrijkje nodig? We raden alle vrouwen tussen de 25 en 64 jaar aan om iedere drie jaar een uitstrijkje te laten nemen bij de huisarts of gynaecoloog.

Wie is de beste gynaecoloog in Nederland?

Winnaar. Bram ter Harmsel, gynaecoloog en oprichter van de Roosevelt kliniek: 'Uit schaamte stellen vrouwen met vulvaklachten een bezoek aan de gynaecoloog soms jarenlang uit. Dit gedrag willen wij als kliniek doorbreken. Wij zijn zeer vereerd met deze prijs, want persoonlijke zorg staat bij ons hoog in het vaandel.

Doet huisarts gynaecologisch onderzoek?

BIJ DE HUISARTS

U kunt voor uw gynaecologisch onderzoek en baarmoederhalsuitstrijkje zowel bij uw huisarts als bij uw gynaecoloog terecht.

Doet gynaecoloog pijn?

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.

Kan je een inwendige echo als je ongesteld bent?

Ook als u bloed verliest of ongesteld bent, kan de vaginale echo doorgaan. Als u een tampon gebruikt moet deze voor het onderzoek verwijderd worden. Dit kunt u doen op de echokamer direct voor het onderzoek.

Wat ziet een gynaecoloog?

Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden.

Kun je eierstokken zien op echo?

Bij een gynaecologische echo wordt een afbeelding gemaakt van de baarmoeder en de eierstokken. De eileiders, heel dunne orgaantjes tussen de baarmoeder en de eierstokken, zijn met een echo meestal niet te zien en te beoordelen.

Waarom geen uitstrijkje meer na 60 jaar?

Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en daar klachten door krijgt klein. Het kan dan zijn dat je baarmoederhalskanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben.

Waarin is een gynaecoloog gespecialiseerd?

Onze gynaecologen behandelen klachten en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen: de baarmoeder, eierstokken, vulva en vagina.

Hoe lang wachten afspraak gynaecoloog?

Ziekenhuizen hebben afspraken met zorgverzekeraars over hoe lang de wachttijd maximaal mag zijn. Dit noemen we de Treeknorm. De wachttijd voor een polikliniek mag maximaal 4 weken zijn. Voor een behandeling is dit 7 weken.

Vorige artikel
Kun je een slaaptekort inhalen?
Volgende artikel
Kun je je laten testen op zika?