Hoe kan ik mijn legitieme portie opeisen?
Gevraagd door: Jayson de Haan D | Laatste update: 6 november 2023Score: 4.4/5 (10 stemmen)
Wilt u aanspraak maken op de legitieme portie, dan moet dat binnen vijf jaar na overlijden, of binnen een door een belanghebbende gestelde redelijke termijn. U moet de erfgenamen, de executeur, de vereffenaar of de notaris mede delen dat u aanspraak maakt op uw legitieme portie.
Is een legitieme portie direct opeisbaar?
Een legitieme vordering is in beginsel opeisbaar 6 maanden na het overlijden (4:81 lid 1 BW). Als er sprake is van een wettelijke verdeling dan is de vordering pas opeisbaar als de langstlevende komt te overlijden, failliet gaat of in de schuldsanering komt.
Kun je altijd je legitieme portie opeisen?
Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.
Wie betaald de legitieme portie uit?
Bijvoorbeeld als het kind geheel of gedeeltelijk is onterfd. In zo'n geval is de legitieme portie het deel waar de kinderen minimaal recht op hebben. Zelfs als dit strijdig is met de bewoordingen uit het testament. Het is dus het deel uit de nalatenschap van hun ouders dat zij minimaal moeten ontvangen.
Hoe lang is legitieme portie opeisbaar?
Aanspraak maken op de legitieme portie: binnen vijf jaar na het overlijden. Het recht om aanspraak te maken op de legitieme portie vervalt uiterlijk vijf jaar na het overlijden van de overleden ouder (de erflater). Deze termijn is een vervaltermijn en geen verjaringstermijn.
Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Is legitieme portie alleen geld?
De legitieme portie is dus een bedrag in geld (of een geldvordering op de langstlevende ouder). Het deel waar de legitimaris recht op heeft, is de helft van zijn gewone erfdeel als hij niet onterfd zou zijn.
Hoeveel krijgt een kind als hij onterft is?
Legitieme portie
Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.
Is kindsdeel hetzelfde als legitieme portie?
Het verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie is dat een kind bij onterving slechts aanspraak kan maken op zijn legitieme portie. Het kindsdeel kan worden beperkt door de erflater, maar een legitieme portie is iets waar een kind altijd recht op zal hebben.
Hoe kom je erachter dat je onterfd bent?
Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR). In het CTR wordt geregistreerd wie een testament heeft opgemaakt, op welke datum en bij welke notaris.
Kan langstlevende legitieme portie opmaken?
Ja dat kan. Je kan in jouw testament bepalen dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende.
Hoe moet ik mijn kindsdeel opeisen?
Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben. Er ontstaan dan enkele voor u wellicht interessante mogelijkheden.
Heb je als erfgenaam recht op inzage testament?
Het is aan u als erflater om te bepalen met wie u de informatie uit het testament deelt. Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen.
Kan ik mijn deel van de erfenis opeisen?
De kinderen hebben een bijzondere positie in het erfrecht. Ook als de ouder in zijn of haar testament heeft vastgelegd dat je onterfd wordt, mag je een deel van de erfenis opeisen. Dit deel heet de legitieme portie en bestaat alleen uit geld, nooit uit spullen van de overledene.
Wat is het minimale kindsdeel?
Kinderen blijven recht hebben op een legitieme portie, ook als zij onterfd zijn. Als kind heb je dus altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is minstens de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen.
Hoeveel rente over legitieme portie?
Zolang de legitieme nog niet opeisbaar is, bepaalt de wet: 'een percentage dat overeenkomt met de wettelijke rente, voor zover dit percentage hoger is dan zes'. Wanneer de wettelijke rente dus 8% bedraagt, is het percentage twee.
Hoe lang na overlijden erfenis opeisen?
De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.
Wat gebeurt er met de legitieme portie?
De legitieme portie is altijd een vordering in geld. Een kind heeft dus geen recht op spullen uit de erfenis. Een kind moet binnen vijf jaar na het overlijden van de vader of moeder, een beroep doen op de legitieme portie. Gebeurt dit niet, dan heeft het kind geen recht meer op de legitieme portie door verjaring.
Waar heeft een onterfd kind recht op?
Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel. Deze zijn eigendom van de twee kinderen die niet zijn onterfd. Het onterfde kind moet het bedrag van € 25.000 binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder opeisen.
Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?
De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).
Kan de legitieme portie verkleind worden?
De legitieme portie kan verkleind worden door in gemeenschap van goederen te trouwen. Dit is vooral interessant als je veel vermogen bezit. Je partner krijgt bij het trouwen automatisch de helft. Het deel dat overblijft kun je alsnog naar eigen inzicht verdelen.
Hoe Onterf ik mijn zoon?
In Nederland is het niet mogelijk een kind compleet te onterven. De wet bepaalt dat een kind altijd recht blijft houden op een klein deel. Dat deel noemen we de wettelijke portie of legitieme portie. De wet bepaalt dat deze portie gelijk is aan de helft van wat het kind had geërfd zonder testament.
Hoeveel kost het om je te laten onterven?
Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten. Als je zelf niet naar de rechtbank wilt gaan, kun je dit ook door de notaris laten doen.
Wat moet je doen om een erfenis te verwerpen?
Kiest u ervoor om de erfenis te verwerpen, dan bent u verplicht om een verklaring af te leggen bij (de griffie van) de rechtbank. U kunt het formulier Verklaring nalatenschap per post opsturen of in persoon bij de balie van de rechtbank afgeven.
Hoe ziet vruchtwater met poep eruit?
Wat kost 3 kinderen?