Stress Bij Kinderen? Hoe Help Je Kinderen Ontspannen

Hoe kan ik mijn kind ontspannen?

Gevraagd door: Norah Peters  |  Laatste update: 3 juli 2025
Score: 4.5/5 (2 stemmen)

Laat je kind lekker rechtop zitten of liggen met de handen op de buik. Vraag het rustig in en uit te ademen zodat het de handen op en neer voelt gaan. Je kind ademt dan via de buik en dat zorgt voor ontspanning. Deze oefening is heel fijn om te doen voordat je kind gaat slapen.

Hoe kan ik mijn kind helpen met ontspannen?

Hoe laat je jouw kind ontspannen?
  1. Maak een ritueel van het slapen gaan. ...
  2. Voorkom dat je kind te lang achter elkaar te veel externe prikkels krijgt.
  3. Laat je kind muziek luisteren.
  4. Probeer eens wat uit met ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
  5. Ontdek vooral wat voor jouw kind het beste werkt.

Wat werkt rustgevend bij kinderen?

Ontspanningsoefeningen

Doe samen een ontspanningsoefening. Een ademhalingsoefening bijvoorbeeld of yoga. Op YouTube kun je allerlei video's vinden van ontspanningsoefeningen of yoga. Door dit samen te doen besteed je oprechte aandacht aan je kind, en tegelijkertijd ben je bezig met iets dat jullie ontspant.

Hoe kan ik het zenuwstelsel van mijn kind kalmeren?

Laat je kind rechtop staan, met beide voeten op de grond. Strijk nu met je handen van boven naar beneden, over het hoofd, langs de schouders, de armen en nog verder naar beneden. Doe hetzelfde bij de rug en benen, op een rustig tempo. Zo laat je alle spanning van je kind afglijden en je helpt het zenuwstelsel kalmeren.

Hoe kan ik de spanning bij mijn kind verminderen?

Ademhalingsoefeningen en oefenen met ontspanningstechnieken zijn een goede manier om stress bij je kind te verminderen. Daarnaast helpt het om met je kind te praten als hij gestrest is. Laat je kind vooral ook bewegen als hij stress heeft en leer hem hoe hij negatieve gedachten omzet in positieve.

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de symptomen van spanning bij een kind?

Soorten symptomen van stress bij kinderen
  • Lichamelijke symptomen: Hoofdpijn, gespannen buik, of zelfs koorts door stress.
  • Psychische symptomen: Prikkelbaarheid, angstig gedrag, en somberheid. ...
  • Gedragsveranderingen: Ongemotiveerd zijn, spijbelen of zelfs destructief gedrag zoals vernielzucht.

Wat helpt tegen stress bij kinderen?

8 tips: omgaan met stress
  • Slaap en rust. Zorg dat je kind voldoende rust krijgt. ...
  • Positieve band met je kind. Laat je kind genoeg tijd met jou doorbrengen. ...
  • Structuur en niet te veel nieuws. ...
  • Helpen in plaats van straffen. ...
  • Praten & luisteren. ...
  • Omgaan met emoties. ...
  • Ontspanning en bewegen. ...
  • Wat is jouw rol?

Hoe herken je overprikkeling bij een kind?

Signalen van overprikkeling:

Je kind reageert sterk op prikkels waarop andere kinderen nauwelijks reageren. Je kind huilt snel en raakt makkelijk overstuur.

Hoe kalmeer je een overprikkeld zenuwstelsel?

Je kunt pas werken aan een overprikkeld brein als je herkent dat je het hebt. Ga mediteren of beoefen mindfulness. Dat geeft ontspanning en helpt je hoofd tot rust te brengen. Ook ademhalingsoefeningen kunnen hierbij goed helpen.

Wat helpt tegen overprikkeling bij een kind?

Ideetjes om te ontprikkelen
  1. Doe aan kinderyoga om "uit je hoofd" te komen. ...
  2. Scherm je af tegen prikkels met oorbeschermers. ...
  3. Het bad in: ontprikkelen met water. ...
  4. Relaxen met een pittenzak. ...
  5. Wiegen en Wobbelen om tot rust te komen. ...
  6. Tekenen of kleuren om de aandacht te kanaliseren.

Waar wordt een kind rustig van?

Zorg voor voldoende ontspanning

Muziek kan heel kalmerend werken. Je kunt samen met het kind een fijne 'relax' playlist maken, waar hij met koptelefoon op lekker naar kan luisteren. Er zijn ook leuke mindfulness boekjes en apps met goede oefeningen te vinden.

Wat is een goed natuurlijk rustgevend middel?

De meesten van ons hebben weleens last van spanning, angst of stress. Gelukkig kan de natuur ons ondersteunen, met rustgevende voedingsstoffen zoals lavendel, kamille, kava, citroenmelisse, saffraan, tryptofaan, inositol en magnesium.

Wat kalmeert kinderen?

Enkele snelle en veilige manieren voor kinderen om met boosheid om te gaan, zijn bijvoorbeeld:
  • Erover praten.
  • Papier in stukken scheuren.
  • Knijpen in een stressbal of Play-Doh.
  • Even bewegen, zoals springen op een trampoline, jumping jacks doen of touwtjespringen.
  • Bubbeltjesfolie knappen.

Hoe herken je een hoog sensitief kind?

We noemen een kind hooggevoelig of hoogsensitief als hij of zij indrukken, gevoelens en ervaringen heftig beleeft. Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels. Ze voelen veel aan, ook van anderen, en hebben van sommige dingen meer last. Als ze overprikkeld zijn, kunnen ze zich terugtrekken.

Hoe laat ik mijn kind ontprikkelen?

Geef je kind na een dag school eerst de tijd om te ontprikkelen: trampoline springen, lezen, tv kijken, buitenspelen, gewoon even niets of een dikke knuffel. Vaak zijn we geneigd meteen heel veel vragen te stellen. Laat hem/haar eerst even met rust. Bijt op je tong en bewaar je vragen voor later.

Hoe kan ik sensorisch ontprikkelen bij kinderen?

Ontprikkelen met sensorisch speelgoed

Lekker met je handen in het zand of kliederen met water. Kinderen worden rustig door het spelen met zand en water. Het is zeer rustgevend om met je handen in een bak zand te zitten en het zand van je ene naar de andere hand over te gieten.

Wat zijn de symptomen van een overprikkeld brein?

Mensen met overprikkeling hebben vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties. Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval.

Wat kalmeert de hersenen?

De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.

Welk supplement bij overprikkeling?

Magnesium Bisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is essentieel voor ons zenuwstelsel en bevordert de mentale veerkracht en helderheid van geest. Is vooral werkzaam bij overprikkeling en concentratieproblemen. Effectief voor spierontspanning, slaap, stressvermindering en bij overprikkeling.

Wat zijn de symptomen van overspannenheid bij kinderen?

Stress-, burn-out- en spanningsklachten bij kinderen en jongeren (pubers) kunnen zich op de volgende manieren uiten: Lichamelijke problemen: buik- of hoofdpijn, misselijk (soms met overgeven), slaapproblemen, vermoeidheid, onrustig voelen, hartkloppingen, sneller vatbaar zijn voor verkoudheid.

Hoe laat je een overprikkeld kind slapen?

Auditieve prikkels reguleren

Doe ontspanningsoefeningen met je hooggevoelige kind of lees meditatieverhaaltjes voor, masseer je kind rustig als hij/zij in bed ligt en zet een rustig muziekje op (natuurgeluiden of meditatieverhalen). Laat je kind inslapen met het geruis van bijvoorbeeld een windmolen.

Hoe omgaan met een peuter die niet luistert?

Als je kind niet luistert, ga dan dicht bij hem staan. Roep niet naar hem vanaf de andere kant van de kamer. Raak hem even aan, maak oogcontact en vertel kort en duidelijk wat je wilt: 'niet aankomen' bijvoorbeeld. Steeds als hij het weer doet, zeg je hetzelfde.

Wat zijn de tekenen van oververmoeidheid bij een kind?

Vermoeidheid uit zich op verschillende manieren bij kinderen

Slaperigheid, geeuwen, huilen, niet willen luisteren, prikkelbaarheid, zijn of haar knuffel meer nodig hebben, gebrek aan eetlust, vage blik, wrijven in de ogen ... vormen soms de eerste tekenen van vermoeidheid bij kinderen.

Hoe merk je dat een kind stress heeft?

Stress herkennen bij kinderen is niet altijd gemakkelijk. Heel veel kinderen geven wel signalen af als het hen teveel wordt: buik- en/of hoofdpijn, huilerig of juist geprikkeld zijn, moeilijk slapen, moeilijk eten, moeite om zich te concentreren, veel tijd alleen doorbrengen, neerslachtig of droevig zijn.

Hoe krijg ik mijn kind rustig?

Vaste regels en vaste gewoontes geven je kind rust en veiligheid. Zeg van tevoren aan wanneer er iets gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: "Over vijf minuten ga je naar bed." Doe steeds terugkerende activiteiten zoals opstaan, aankleden, wassen, eten en naar bed gaan, zoveel mogelijk in een vaste volgorde.