Wachtkamerfilmpje over het inzien van uw medisch dossier

Hoe kan ik medisch dossier kind inzien?

Gevraagd door: mr. Johanna Meyer BA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (3 stemmen)

Is uw kind jonger dan 12 jaar en heeft u als ouders of voogd het ouderlijk gezag, dan heeft u toegang tot de medische gegevens van uw kind in MijnDZ. U kunt een DigiD aanvragen voor uw kind wanneer u het BSN-nummer van uw zoon/dochter heeft ontvangen. De overheid stuurt het BSN-nummer binnen enkele dagen naar u op.

Kunnen mijn ouders mijn medisch dossier inzien?

Ouders geen inzage in medisch dossier van kinderen vanaf 16 jaar. Als je 16 bent, heb jij zelf recht op inzage in jouw medisch dossier. Jouw ouders hebben geen recht op inzage. Behalve als jij daarvoor toestemming geeft net zo als dat voor volwassenen geldt.

Wie heeft recht op inzage medisch dossier?

Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.

Heeft elke arts toegang tot mijn medisch dossier?

Jouw huisarts is de enige persoon die toegang heeft tot jouw medisch dossier. De andere artsen in de groepspraktijk van jouw huisarts… De andere artsen in de groepspraktijk van jouw huisarts kunnen jouw medisch dossier ook inkijken, maar alleen als je een van hen raadpleegt als jouw huisarts afwezig is.

Wat gebeurt er met medisch dossier na overlijden?

De hoofdregel is dat gegevens uit het medisch dossier onder het medisch beroepsgeheim van de arts vallen. Dat geldt ook na het overlijden van de patiënt. Alleen in bepaalde gevallen mag u het beroepsgeheim doorbreken en mag u nabestaanden en anderen het dossier laten inzien of hen hier een afschrift van geven.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang blijft een medisch dossier bewaard na overlijden?

Na het overlijden van een patiënt/cliënt bewaar je als zorgverlener het medische dossier nog 20 jaar. Deze termijn gaat in na het laatste behandelcontact en is wettelijk vastgesteld in de Wet op geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Hoeveel jaar na overlijden dossier vernietigen?

De bewaartermijn begint per gegeven te lopen vanaf het moment waarop dat gegeven is 'vervaardigd', dat wil zeggen een gegeven is opgenomen in het dossier. Na verloop van 15 jaar moet de arts deze gegevens vernietigen. Deze bewaartermijn en vernietigingsplicht gelden ook voor dossiers van overleden patiënten.

Hoe kom ik aan mijn medisch dossier?

U kunt uw medisch dossier online inzien in uw persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Of u vraagt een papieren afschrift op bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto's en operatieverslagen.

Kun je ingeschreven staan bij twee huisartsen?

Kan ik bij meerdere huisartsen zijn ingeschreven? Nee, u kunt maar bij één huisartsenpraktijk zijn ingeschreven. Wanneer u zich inschrijft bij een nieuwe huisarts, meldt de nieuwe huisarts u aan in het landelijk systeem.

Waar kan ik mijn medische gegevens opvragen?

Aanvragen kopie medisch dossier

U kunt hiervoor bij uw arts of zorginstelling terecht. U hoeft geen reden aan te geven voor uw verzoek. Uw arts kan om een legitimatie vragen als u een kopie (of inzage) wilt hebben.

Wat heb je nodig om recht te hebben op het inzien van een Cliëntdossier?

Recht op inzage in de zorg en het sociaal domein
  • Recht op inzage medisch dossier. Het recht op inzage is geregeld in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO). ...
  • Kopieën medische gegevens. De patiënt of cliënt heeft ook recht op kopieën van zijn medische gegevens. ...
  • Geen volledige inzage medisch dossier.

Hoe kan ik mijn medisch dossier online inzien?

Sinds 1 juli 2020 kunt u uw medische gegevens online bekijken. Dit kan via een beveiligde website (of app). Die website (of app) laat uw gegevens uit het computersysteem van de huisarts zien. U logt in en kunt dan veilig uw gegevens bekijken.

Wie heeft er toegang tot het zorgdossier?

De groep van mensen die inzage in dat dossier mogen hebben, is: de patiënt zelf, de vertegenwoordiger bij een wilsonbekwame patiënt, de behandelend arts en het behandelteam van de betrokken patiënt voor zover zij die inzage nodig hebben voor hun deel van de behandeling of verpleging.

Welke rechten heb je als je 17 bent?

  • Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
  • Je mag stemmen bij verkiezingen.
  • Je kunt een proces aanspannen.
  • Iemand anders kan een proces tegen jou aanspannen.
  • Je mag 's nachts werken.
  • Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders.
  • Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt.

Hoe lang duurt het wettelijk om een medisch dossier opvragen?

De wet zegt dat de zorgverlener de gevraagde gegevens zo snel mogelijk moet verstrekken. Voor een medisch dossier inzien kunt uw een termijn van twee weken als redelijk zien. Voor de kopieën mag het ziekenhuis of de zorginstelling u maximaal € 0,23 per pagina in rekening brengen.

Wie mag vragen naar medische gegevens?

Je kunt de bedrijfsarts, behandelend arts of huisarts toestemming geven om medische gegevens op te vragen bij, of te verstrekken aan, een andere arts. De bedrijfsarts mag alleen medische gegevens van jou opvragen bij een andere arts als dat nodig is.

Kan je naar een huisarts waar je niet ingeschreven staat?

U bent niet verplicht om u in te schrijven bij een huisarts. Dit is wel aan te raden, vanwege de volgende redenen: Je hebt dan altijd een arts als je zorg nodig hebt. In de avond, nacht of in het weekend kun je gebruik maken van een huisartsenpost (valt onder basisverzekering).

Kun je zomaar naar een andere huisarts gaan?

U kunt zelf uw huisarts kiezen en ook van huisarts veranderen. Een huisarts mag in bepaalde situaties weigeren u als patiënt aan te nemen. Bijvoorbeeld als u te ver weg woont.

Kan je terecht bij een andere huisarts?

Je bent in Nederland vrij om te kiezen door welke arts je wordt behandeld. Dat staat in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en in de 'Gedragsregels voor artsen' van de beroepsvereniging KNMG. Dit betekent dat je ook zelf kunt kiezen welke huisarts je wilt.

Heb ik een elektronisch patiëntendossier?

Sinds 1 juli 2020 heeft u recht op elektronische inzage en een elektronisch afschrift van uw medisch dossier. Normaal gesproken heeft u alleen recht op een elektronisch afschrift van uw persoonsgegevens wanneer dit voor een organisatie mogelijk is. Ook moet u uw verzoek om inzage dan elektronisch hebben ingediend.

Hoe lang moet je een Verzuimdossier bewaren?

Het is echter redelijk om een verzuim/re-integratiedossier niet langer dan twee jaar na einddatum dienstverband te bewaren. Ook bij werknemers met een niet beëindigd dienstverband kunnen dossiers die langer dan 2 jaar geleden zijn gesloten verwijderd worden. Hierbij wordt alleen de inhoud van het dossier verwijderd.

Hoe lang blijft een zorgdossier bewaard?

Uw arts moet uw medische dossier minstens 20 jaar bewaren. Die termijn geldt vanaf de laatste wijziging in uw dossier.

Wat is de bewaartermijn van een dossier?

Wat is de bewaartermijn van dossiers en wanneer mag u een dossier vernietigen? De algemene regel is dat dossiers 20 jaar worden bewaard, of zoveel langer als nodig is voor de zorg van een goed pedagoog (art 34 NVO beroepscode). Deze bewaartermijn gaat in vanaf het jaar dat de professionele relatie is afgerond.

Hoe lang blijft een GGZ dossier bewaard?

De Wet verplichte ggz (Wvggz) bepaalt dat het dossier na het einde van de crisismaatregel of zorgmachtiging minimaal 5 jaar moet worden bewaard. Wij mogen deze gegevens niet eerder vernietigen, zelfs niet op jouw verzoek.

Hoe wordt er voor gezorgd dat het zorgdossier up to date is?

Hoe wordt er voor gezorgd dat het dossier up-to-date is? Zijn er geregeld cliënt- besprekingen? Hoe vaak? Wie zitten daar dan bij?

Volgende artikel
Wat kind aandoen bij 19 graden?