Hoe kan ik een uittreksel van mijn echtscheiding aanvragen?
Gevraagd door: ing. Maryam Bozkurt LLM | Laatste update: 7 juli 2025Score: 4.8/5 (2 stemmen)
Waar kan ik een afschrift of uittreksel van de burgerlijke stand aanvragen? De burgerlijke stand maakt akten (officiële documenten) op van belangrijke gebeurtenissen in uw leven. U vraagt een afschrift of uittreksel van deze akten aan bij de gemeente die de akte opmaakte.
Hoe kan ik een bewijs van echtscheiding opvragen?
Bent u gescheiden? Dan kunt u bij de rechtbank een certificaat aanvragen van de beslissing waarin de echtscheiding is uitgesproken. Met dit document kunt u uw scheiding laten erkennen in andere landen van de Europese Unie (EU). In die landen hoeft u dan niet meer naar de rechter om uw scheiding te laten erkennen.
Hoe kan ik een afschrift van mijn echtscheidingsakte krijgen?
Op een afschrift staat precies hetzelfde als op de akte zelf. Het heet ook wel een 'gewaarmerkt afschrift'. Het afschrift is alleen in het Nederlands verkrijgbaar. Een meertalig (internationaal) uittreksel is een samenvatting van de akte.
Waar kan ik een kopie van mijn echtscheidingsconvenant krijgen?
Echtscheidingsconvenant opvragen
Ben je het toch kwijtgeraakt? Dan kun je een kopie krijgen bij je advocaat, de rechtbank, of de gemeente waar de scheiding is ingeschreven. Dat is dezelfde gemeente als waar je getrouwd bent.
Waar kan ik zien dat ik gescheiden ben?
U kunt huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden van echtparen en geregistreerde partners opzoeken. Dit doet u in het (gratis) huwelijksgoederenregister van de rechtbank. Ook echtscheidingen en ontbindingen van geregistreerde partnerschappen staan erin.
Hoe kan ik de datum van mijn echtscheiding opzoeken?
Waar vind ik de datum van scheiding? De datum van je scheiding staat vermeld op de echtscheidingsakte, die je kunt opvragen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de echtscheiding is geregistreerd.
Kun je online zien of iemand gescheiden is?
Raadplegen. De burgerlijke stand is - voor zover deze openbaar is - voor het grootste deel online te raadplegen via WieWasWie. Daar kun je op naam zoeken naar de akte.
Hoe kan ik een oud echtscheidingsconvenant opvragen?
Mocht je de papieren kwijt zijn? Dan kun je een echtscheidingsconvenant opvragen bij de advocaat die het scheidingsconvenant destijds heeft ingediend. Ook kun je terecht bij de rechtbank of gemeente. Zij zijn verplicht je echtscheidingspapieren een aantal jaar te bewaren.
Hoe lang moet ik een echtscheidingsconvenant bewaren?
Hoe lang moet een echtscheidingsconvenant bewaard worden? Het is verstandig om je echtscheidingsconvenant zelf altijd te bewaren. Er kan om dit document met rechtsgeldige afspraken worden gevraagd bij toekomstige handelingen, zoals het aanvragen van een nieuwe hypotheek.
Hoe kan ik een dossier van mijn advocaat opvragen?
Advocaten ontvangen digitaal strafdossiers via het beveiligde webportaal Mijn Strafdossier. U logt in op Mijn Strafdossier met uw advocatenpas. Mijn Strafdossier is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak.
Wat is een uittreksel burgerlijke stand?
Het uittreksel burgerlijke stand is een bewijs van iemands geboorte, huwelijk, geregistreerd partnerschap, scheiding of overlijden.
Wat is een F9 formulier?
Zaak afdoen zonder mondelinge behandeling
Meld u zich bij de rechtbank via een F9-formulier als de zaak zonder mondelinge behandeling kan worden afgedaan. Aan de advocatuur wordt hierover een aparte brief verzonden.
Wat is een akte van echtscheiding?
Een echtscheidingsakte is een akte van een ambtenaar van de Burgerlijke stand die bewijst dat twee mensen zijn gescheiden. Deze akte rechtvaardigt de verandering van burgerlijke stand en is opgemaakt na een juridische procedure.
Hoe kom ik aan de inschrijving van een echtscheiding?
Echtscheiding inschrijven bij gemeente
Als de rechter uitspraak heeft gedaan in uw zaak, krijgen u en uw (ex-)partner een echtscheidingsbeschikking toegestuurd. Die beschikking moet u binnen 6 maanden laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is gesloten.
Waar kan ik echtscheidingspapieren aanvragen?
Om een echtscheiding door onderlinge toestemming te laten slagen kunt u hulp en advies inwinnen, bijvoorbeeld bij een bemiddelaar, advocaat of notaris. U kunt ook langs gaan bij een Justitiehuis, een Wetswinkel, of een CAW.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
In een echtscheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst) maakt u bij uw scheiding afspraken met uw ex-partner. Bijvoorbeeld over alimentatie en de kinderen. Voor afspraken over de kinderen maakt u een ouderschapsplan.
Waar kan ik mijn scheidingsakte opvragen?
Een afschrift of uittreksel van deze akten vraagt u aan bij de gemeente die de akte opmaakte.
Hoe kan ik de datum van scheiding achterhalen?
U kunt de datum van de uitspraak opvragen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente waar destijds de echtscheiding werd geregistreerd.
Is een echtscheidingsbeschikking hetzelfde als een echtscheidingsconvenant?
Zijn jullie het er beiden mee eens, dan teken beide partijen het convenant. Hierna wordt het samen met een verzoek tot echtscheiding door de advocaat ingediend bij de rechtbank. De rechter zal de afspraken en het verzoek overwegen. Is de rechter het eens met het verzoek, dan volgt er een echtscheidingsbeschikking.
Waar vind ik mijn scheidingsconvenant?
Waar kan ik een echtscheidingsconvenant opvragen? Bijbehorende inhoud is onzichtbaar, klik om te lezen. Als u het echtscheidingsconvenant (echtscheidingsovereenkomst) niet meer heeft, dan kunt u het opvragen via de Centrale Balie van de rechtbank waar de overeenkomst is opgesteld.
Hoe kun je een vonnis opvragen?
In Nederland kun je het complete vonnis opvragen bij de rechtbank waar de zaak is behandeld. Dit kan zowel een rechtbank in eerste aanleg zijn als een gerechtshof in het geval van een hoger beroep.
Hoe lang kun je een echtscheidingsconvenant bewaren?
De advocaat moet namelijk het echtscheidingsconvenant minstens 7 jaar bewaren in zijn/haar archieven, dus er is een goede kans dat de advocaat je dossier nog heeft.
Hoe kan ik het echtscheidingsregister bekijken?
U richt uw verzoek om een kopie van het echtscheidingsvonnis aan het Nationaal Archief. Dat kan via het postadres, maar bij voorkeur per e-mail naar [email protected]. Binnen maximaal zes weken kunt u de kopie verwachten, vooropgesteld dat aan de onderstaande voorwaarden is voldaan.
Waar kun je zien dat je gescheiden bent?
Opvragen afschrift echtscheidingsbeschikking
Is de echtscheiding in 1990 of daarna uitgesproken? Dan kunt u een afschrift van de echtscheidingsbeschikking opvragen bij de rechtbank. De manier waarop u dit doet verschilt per rechtbank.
Hoe kan ik mijn burgerlijke standgegevens bekijken?
Online uw gegevens bekijken via MijnOverheid.nl
Via MijnOverheid kunt u controleren met welke gegevens u staat ingeschreven in de BRP. U kunt inloggen met uw DigiD. Na het inloggen klikt u op Identiteit. Vervolgens klikt u door naar uw persoonsgegevens.
Is $ 50 een geschikt cadeau voor een babyshower?
Is Jona een Bijbelse naam?