Wat te verwachten bij een opgewekte miskraam

Hoe kan ik een miskraam herkennen?

Gevraagd door: dr. Bjorn van Geest  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (36 stemmen)

Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo.

Kun je een miskraam aan voelen komen?

Meestal voelt een miskraam aan als menstruatiepijn. Sommige vrouwen voelen weinig van een miskraam bij 6 weken en komen erachter door bloedverlies. Andere vrouwen hebben meer pijn en kunnen last hebben van heftige pijnscheuten en buikkrampen.

Hoe weet je dat miskraam voorbij is?

Na ongeveer een week is een miskraam voorbij. Al het zwangerschapsweefsel is dan uit de baarmoeder verdwenen. U hebt geen buikpijn meer. Bij sommige vrouwen verdwijnt niet al het weefsel vanzelf uit de baarmoeder.

Kun je een miskraam hebben zonder het te weten?

De mate van buikpijn en de hoeveelheid bloedverlies worden meestal onderschat. Aan de andere kant kan een miskraam ook zonder aanwijzing verlopen, of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn. Een echo vanaf zeven weken kan meestal constateren of dat de zwangerschap vitaal is of niet goed is.

Kan je een miskraam krijgen zonder bloed?

Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe begint een miskraam?

Een miskraam begint, zoals hierboven besproken, vaak met vaginaal bloedverlies en een menstruatie achtige buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend hevig zijn, gepaard gaand met krampende pijn (hiervoor kun je een pijnstiller nemen, bij voorkeur paracetamol).

Hoe lang duurt verwerken miskraam?

Fysiek herstel je meestal snel na een miskraam. Je kunt nog ongeveer twee weken wat bruine afscheiding hebben of bloed verliezen. Het is verstandig te wachten met vrijen totdat dit voorbij is. Je kunt in principe direct weer zwanger worden na een miskraam.

Hoe lang duurt het verwerken van een miskraam?

Het bloedverlies na een miskraam of curettage duurt meestal zo'n vijf tot tien dagen. Hierbij kan je flinke buikpijn hebben. Het afgestoten weefsel hoef je niet te bewaren. Dit wordt niet gebruikt voor verder onderzoek.

Hoe lang duurt het herstel van een miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Hoe voelen buikkrampen van een miskraam aan?

Als de miskraam doorzet krijgt u buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen.

Welke week zijn de meeste miskramen?

Zo'n 90 procent van alle miskramen vindt plaats in de eerste 16 weken van de zwangerschap. En binnen deze periode valt 90 procent in de eerste 12 weken.

Wat mag je niet doen na een miskraam?

In eerste 2 weken na de miskraam kun je beter:
  • geen tampons gebruiken (wel maandverband) Je kunt nog 2 weken last hebben van een beetje bloedverlies.
  • geen seks hebben (niks in je vagina)
  • niet in bad gaan (douchen mag wel)
  • niet zwemmen.
  • niet in de sauna.

Hoelang duurt het ontzwangeren na een miskraam?

Lichamelijk herstel

De volgende menstruatie krijgt u in principe na ongeveer zes weken, soms een paar weken eerder of later. Het is verstandig om met gemeenschap te wachten tot u geen last meer heeft van bloedverlies of afscheiding. Daarna is uw lichaam voldoende hersteld om opnieuw zwanger te worden.

Hoe lang moe na miskraam?

Na een miskraam moet je zowel lichamelijk als emotioneel herstellen. Lichamelijk is je lichaam binnen 6 weken vaak herstelt. Je hormoonspiegel veranderd weer en daarvan kan je je moe en lusteloos voelen. Na het verliezen van de vrucht kan het bloedverlies en de bruinige afscheiding nog 1-2 weken door gaan.

Hoe kan je een miskraam verwerken?

Geef jezelf vooral tijd om je miskraam te verwerken, er is geen haast bij. Op een dag ben je weer zwanger en komt alles goed. Blijf intussen wel waken over je emotionele toestand: onderschat de gevolgen van een miskraam niet en aarzel niet om professionele hulp in te schakelen indien nodig.

Wat doet een miskraam met een vrouw?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken). Je kunt klachten hebben (bloedverlies, pijn) of geen klachten hebben. Je kunt als je een miskraam krijgt: afwachten tot het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot.

Hoe voelt een miskraam bij 1 week?

Bloedverlies is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Kan je 2 weken na miskraam weer zwanger?

Wanneer mag je weer zwanger worden na een miskraam? Fysiek gezien kun je al heel snel weer zwanger worden, zelfs al voor je volgende ongesteldheid. Echter moet je na een miskraam in de eerste twee weken toch iets voorzichtiger zijn omdat je baarmoedermond nog een paar dagen open staat.

Hoe begint een miskraam 6 weken?

Een miskraam bij 5 of 6 weken kan op verschillende manieren verlopen. Sommige vrouwen merken er weinig van, terwijl het bij andere verloopt als een heftige menstruatie. Soms komt de miskraam in één keer op gang, maar meestal begint het met een beetje helder bloedverlies. Dit neemt gedurende een aantal dagen toe.

Hoe verder na een miskraam?

Je kunt zelf beslissen wanneer je weer zwanger probeert te worden na een miskraam. Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld bent geweest. De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later. Door de operatie kun je verklevingen hebben.

Hoe omgaan met zwangerschap na miskraam?

Continu ben je bezig met voelen of alles nog goed is. Aan het begin van de zwangerschap kan dat zijn door regelmatig te controleren of je bloedverlies hebt of blijven testen ter bevestiging. Later in de zwangerschap stellen de bewegingen van je kindje je gerust.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 6 weken?

Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 10 weken?

Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.

Hoe groot kans op miskraam na 4 weken?

Wat is de kans op een miskraam in week 4? De kans op een miskraam in week 4 van je zwangerschap is ongeveer 12%. Na week 6 wordt de kans steeds een beetje kleiner. De meeste miskramen komen voor in de weken 3, 4, 5 en 6 van je zwangerschap, maar niet alle symptomen hoeven direct te betekenen dat je een miskraam hebt.