The "secret ingredient" to tackle malnutrition

Hoe herstel je van ondervoeding?

Gevraagd door: Mohamed Tillmanno  |  Laatste update: 16 februari 2024
Score: 4.3/5 (17 stemmen)

Behandelen van ondervoeding
  1. energie- en eiwitrijke voeding (eventueel aangevuld met vitamine- en mineralensupplementen)
  2. drinkvoeding of een module aanvullend op uw normale voeding.
  3. volledige drink- of sondevoeding, dit is altijd onder behandeling van (huis)arts en/of een diëtist.

Hoe herstellen van ondervoeding?

Bij de dieetbehandeling van ondervoeding wordt de nadruk gelegd op voldoende inname van eiwit en energie. Hierbij wordt aandacht besteed aan de wensen en eetlust, en de klachten die de inname bemoeilijken. Daarnaast is beweging een essentieel onderdeel van de behandeling om de spiermassa te behouden.

Wat kan je het beste eten bij ondervoeding?

Je kan kiezen voor natuurlijk energierijke producten zoals noten en volle melkproducten. Je kan ook maaltijden verrijken, bijvoorbeeld door room of olie toe te voegen en boterhammen dubbel te beleggen. Ook een goed idee: voeding makkelijk eetbaar maken, denk aan zachte groenten, puree en smoothies.

Wat gebeurt er met je lichaam als je ondervoed bent?

Bij ondervoeding heeft uw lichaam een tekort aan voedingstoffen, vooral energie en eiwit. Om toch aan energie en eiwit te komen gebruikt het lichaam zijn reservevoorraden. Daardoor wordt vetweefsel afgebroken, maar ook spierweefsel. Hierdoor verliest u gewicht en neemt uw conditie af.

Hoe merk je dat je ondervoed bent?

vermoeid en futloos voelen, afname van conditie, verminderde weerstand, langzamere wondgenezing.

37 gerelateerde vragen gevonden

Wat is stille ondervoeding?

Uitdroging en ondervoeding zijn twee condities die ongemerkt kunnen ontstaan bij pasgeborenen; we noemen dit stille ondervoeding. Uitdroging ontstaat voornamelijk in de eerste twee levensweken, ondervoeding treedt meestal op als de zuigeling ouder is dan twee weken.

Hoe krijg ik mijn eetlust weer terug?

Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.

Wat is een gevaarlijk laag gewicht?

Een te laag gewicht brengt risico's voor de gezondheid met zich mee omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Ondervoeding kan lijden tot een aantal belangrijke complicaties: Verhoogd risico op infecties en een verminderde immuniteit. Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie.

Wat zijn de gevaren van ondergewicht?

Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.

Wat eten en drinken om aan te sterken?

Eet veel dingen waar eiwit in zit. Eiwit zit vooral in vlees, kip, vleesvervangers, vis, kaas, ei, melk, yoghurt, kwark, soja, bonen, linzen en noten. Eiwit is nodig voor het maken van spieren. Als u veel eiwit eet en veel beweegt, krijgt u sterkere en vollere spieren.

Wat doet ondergewicht met je lichaam?

Symptomen en gevolgen van ondergewicht

Je lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te kunnen functioneren. Je krijgt last van vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid. Ook neemt je conditie, zowel lichamelijk als geestelijk af. Nadenken gaat minder goed, en het kan mogelijk zelfs leiden tot depressie.

Is ondervoeding hetzelfde als ondergewicht?

Je hoeft geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn; zelfs personen met obesitas kunnen ondervoed zijn. Het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht, is dat ondervoeding iets zegt over de micronutriëntenstatus van de persoon.

Wat eten om aan te sterken na ziekte?

Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu

Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.

Wat moet je eten om aan te sterken na ziekte?

Wanneer u ongewenst gewicht verliest, ziek bent of moet herstellen heeft u 1,5 tot 2 keer zoveel eiwitten nodig dan normaal. Vooral dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, gevogelte, (karne-)melk, yoghurt, vla, pap, kwark, (smeer)kaas en ei zijn rijk aan eiwitten.

Wat gebeurt er met je lichaam als je niet meer eet?

Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden. Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.

Wat zijn de gevaren van ondervoeding?

Ondervoeding en uitdroging heeft op meerdere vlakken gevolgen voor uw gezondheid:
  • Meer kans op doorligwonden.
  • Wonden kunnen minder snel herstellen.
  • Meer kans op infecties.
  • Verminderde weerstand, door o.a. tekorten aan energie, vitamines en mineralen.
  • Meer kans op vallen door onder andere krachtsverlies van de spieren.

Welke vitamines bij ondervoeding?

Het is daarom belangrijk dat er voldoende calcium en vitamine D in uw voeding zit. Bij gezonde botten hoort ook voldoende beweging. Raadpleeg hiervoor uw fysiotherapeut.

Waar komt ondervoeding het meest voor?

Naar schatting is in het verpleeghuis 15 tot 20% van de cliënten ondervoed. In de thuiszorg is dat 30 tot 40%. Bij zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar en ouder (zonder thuiszorg) gaat het om zo'n 20%.

Welke ziektes kun je krijgen door ondergewicht?

Ondervoeding. Lichamelijke aandoeningen, zoals ziekten van maag en/of darmen, AIDS, kanker, beroerte of ernstige brandwonden. Psychische aandoeningen, zoals de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa of dementie en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen.

Wat is een dodelijk BMI?

Er werd gekeken naar verbanden tussen BMI en sterfgevallen met verschillende oorzaken. Mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9).

Welke vitamine wekt eetlust op?

Vitamine D is van invloed op je eetlust. Een tekort aan vitamine D draagt bij aan een verhoogde eetlust, doordat er minder van het hormoon leptine wordt afgegeven. Leptine is een hormoon geproduceerd in vetcellen, dat een eetlustremmende werking heeft. Vitamine D draagt bij aan de afgifte van insuline.

Is het erg als je geen eetlust hebt?

Minder of geen eetlust hebben (anorexie) in de laatste fase van je leven is niet erg, als het niet lang duurt. Maar als je te lang te weinig eet, kan dat leiden tot ondervoeding en cachexie. Dan is je lichaam verzwakt, vermagerd en is je weerstand laag. Cachexie wordt veroorzaakt door langdurig en ernstig ziek zijn.

Welk medicijn wekt eetlust op?

Medicijnen die je eetlust beïnvloeden

De bekendste zijn prednison en dexamesthasontabletten. Ook zit het in longpuffertjes voor astma, neussprays voor allergieën, oogdruppels, oordruppels, klysma's voor de darmen en crèmes voor huidaandoeningen zoals eczeem.

Volgende artikel
Hoe vaak eten baby 5 maanden?