De signalen van kindermishandeling herkennen

Hoe herken je signalen van huiselijk geweld?

Gevraagd door: kand. Stefan Hoekstra  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (14 stemmen)

Hoe herken je huiselijk geweld?
  • Lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, schaafwonden, kneuzingen, botbreuken.
  • Slechte verzorging en/of hygiëne en slechte voeding.
  • Duidelijke ontwikkelingsachterstand.
  • Niet vloeiend bewegen (houterig).
  • Het niet nakomen van afspraken bijvoorbeeld bij een huisarts of specialist.

Hoe kun je herkennen dat iemand mogelijk slachtoffer is van huiselijk geweld?

Slachtoffers van huiselijk geweld hebben niet altijd blauwe plekken of zichtbare verwondingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand plotseling ander gedrag vertoont of schrikt wanneer hij of zij wordt aangeraakt. Voor jou begint het vaak met een gevoel dat er iets niet klopt of 'niet pluis' is.

Hoe herken je partnergeweld?

Signalen van een slachtoffer van huiselijk geweld
  • gedraagt zich nederig of slaafs naar de partner,
  • is zichtbaar bang voor de partner,
  • heeft nauwelijks contact met anderen, zelfs niet met de familie,
  • heeft moeite met oogcontact,
  • schrikt snel,
  • heeft regelmatig blauwe plekken, kneuzingen en botbreuken,

Wat zijn Kindsignalen?

Signalen van kindermishandeling, ook wel 'kindsignalen' genoemd, zijn gedragingen of (uiterlijke) kenmerken bij de jeugdige die kunnen wijzen op het vóórkomen van kindermishandeling, nu of in het verleden.

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen
  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet politie met melding huiselijk geweld?

Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak. Veilig Thuis zorgt ervoor dat er voor iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Dus voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.

Wat wordt verstaan onder huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging (al dan niet door middel van, of gepaard gaand met, beschadiging van goederen in en om het huis).

Hoe herken je een mishandeld kind?

Signalen bij het kind die mogelijk duiden op kindermishandeling
  • Heeft vaak buikpijn, hoofdpijn of valt flauw.
  • Komt plotseling aan in gewicht of valt juist af.
  • Ziet er moe uit.
  • Is vaak of lang ziek.
  • Heeft vieze haren of een slecht verzorgd gebit.
  • Heeft blauwe plekken, wonden of littekens.

Hoe weet je of je kind misbruikt is?

plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag; vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid; een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind.

Wat wordt gezien als mishandeling?

Mishandeling is het bewust verwonden of pijn doen van een ander, door iemand bijvoorbeeld te slaan of te schoppen. Als je door iemand gekleineerd, geïntimideerd of gepest wordt, kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling.

Hoe weet je of je mentaal mishandeld bent?

Zoals: altijd in tweestrijd zijn, onzekerheid, je onveilig voelen, onverklaarbare somberheid en niet weten wat je wilt. Maar ook moeite met relaties, angsten, verslavingen, lichamelijke klachten, je verdoofd voelen en apathie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt (gehad) met emotionele mishandeling.

Is schreeuwen mishandeling?

Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij. Alle huiselijk geweld is strafbaar.

Wat is psychisch huiselijk geweld?

Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.

Wat is narcistische mishandeling?

Narcistische mishandeling is verradelijk in die zin dat het misbruik geheim, sluw en vaak indirect is. De narcist kan het ene moment liefhebbend zijn en het volgende moment je tot woede drijven. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.

Welke signalen zijn er bij verschillende vormen van geweld en mishandeling veilig thuis?

Niet vloeiend bewegen (houterig). Het niet nakomen van afspraken bijvoorbeeld bij een huisarts of specialist. Onhandelbaar gedrag laten zien, heel stil zijn, angstig of zichzelf snijden (automutilatie). Een gezin dat opvallend vaak verhuist (vluchtgedrag) kan ook een signaal zijn.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.

Welke signalen kunnen duiden op seksuele mishandeling?

Stemmingswisselingen / hyperactiviteit. Niet bij de leeftijd of ontwikkelingsniveau passende kennis over seksualiteit. Overmatig zoeken naar lichamelijk contact. Angst voor lichamelijk contact en schrikreacties bij aanrakingen.

Wat zijn de signalen die kunnen duiden op seksueel misbruik?

uitkleden of strippen in bijzijn van anderen, of proberen iemand te verleiden. seksuele situaties naspelen met poppen. angst of paniek tijdens het verschonen van een luier of vieze broek. ineens bevriezen als ze iets horen, zien of voelen wat de herinnering oproept aan het seksueel misbruik.

Kun je misbruik verdrongen?

Tegenwoordig denkt men daar vaak anders over. Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.

Is schreeuwen naar je kind kindermishandeling?

Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken. Kinderen kunnen op verschillende manieren slachtoffer zijn van kindermishandeling.

Wat doet huiselijk geweld met een kind?

De meest voorkomende reacties van kinderen zijn verdriet, angst, boosheid en machteloosheid. Als huiselijk geweld vaker plaatsvindt, leven kinderen in voortdurende angst voor een volgende aanvaring tussen de ouders.

Wat doet emotionele verwaarlozing met je?

Slachtoffers van emotionele verwaarlozing en mishandeling hebben meer moeite om veilige, gezonde en liefhebbende relaties met anderen aan te gaan en kampen met een negatiever zelfbeeld. Ze zijn extra gevoelig voor sociale dreiging, uitsluiting en afwijzing.

Hoe bewijs je huiselijk geweld?

Over het algemeen wordt het bewijs van huiselijk geweld geleverd op basis van medische gegevens of vaststelling van letsel door de politie, getuigenverklaringen en de aangifte zelf. De aangifte moet altijd ondersteund worden door een ander bewijsmiddel.

Wat komt het meest voor bij huiselijk geweld?

Dwingende controle kwam met 5 procent het vaakst voor, gevolgd door fysiek geweld (4 procent) en stalking door een ex-partner (1 procent). Van seksueel geweld werd 1 procent slachtoffer in huiselijke kring.

Welke vorm van huiselijk geweld komt het meest voor?

Van alle vormen van huiselijk geweld komt verbale agressie in huiselijke kring het meeste voor. 50,6 procent van de 16- tot 18-jarigen en 49,8 procent van de 18- tot 24 jarigen zegt hier in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer van geweest te zijn.

Volgende artikel
Hoe ongesteldheid remmen?