Wat is een trauma?

Hoe herken je onverwerkt trauma?

Gevraagd door: Levi Wipstrik  |  Laatste update: 3 november 2023
Score: 4.4/5 (68 stemmen)

Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen. Stress door herbeleven van gebeurtenissen. Angst of paniekaanvallen.

Wat gebeurt er als je trauma's niet verwerkt?

Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.

Wat is een onverwerkt trauma?

Wat is een onverwerkt trauma? Heb je een afschuwelijke gebeurtenis meegemaakt, dan kun je hier een trauma aan overhouden. Niet iedereen die uit een nare situatie komt heeft direct een trauma. Sommige mensen kunnen zo'n impactvolle gebeurtenis beter verwerken dan anderen.

Wat doet trauma met een mens?

De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met uzelf en anderen. U heeft bijvoorbeeld minder controle over uw gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid.

Wat zijn de fases van traumaverwerking?

Een traumatische gebeurtenis wordt verwerkt in drie fases. De eerste fase is het ontladen, de tweede is het neutraliseren en de laatste, de derde, is het vervangen van de beleving bij het trauma. Dit wordt gedaan op de eigen manier door de persoon met die specifieke traumatische gebeurtenis.

38 gerelateerde vragen gevonden

Kan je een trauma hebben zonder dat je het weet?

Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.

Kun je een trauma zelf verwerken?

De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.

Wat is traumatisch gedrag?

In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Is trauma altijd PTSS?

Gelukkig ontwikkelt niet iedereen PTSS na een traumatische ervaring. Vijftig tot tachtig procent van de Nederlanders maakt in zijn of haar leven minstens één potentieel traumatische gebeurtenis mee; ongeveer 7 procent van hen ontwikkelt uiteindelijk een posttraumatische stress-stoornis.

Waar slaat trauma zich op in het lichaam?

“Niet iedereen slaat hun trauma op in de heupen. Sommige mensen doen dit in hun borst, schouders, nek, rug, of onderrug. Je kan je trauma op allerlei plekken opslaan,” antwoordt ze. De gevolgen van mentale trauma's worden steeds meer besproken in video's op social media als Instagram en TikTok.

Wat zijn onverwerkte emoties?

Die onverwerkte emoties kunnen tot uiting komen in bijvoorbeeld angsten, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, overspannenheid en burn-out. Als ons iets pijnlijks overkomt drukken we het meestal weg; we kunnen of willen er niet over praten, laten ons niet kennen en moeten toch vooral doorgaan.

Wat is de beste therapie voor traumaverwerking?

Voorbeelden van veel gebruikte vormen van traumabehandeling zijn:
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ...
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT) ...
  • BEPP (beknopte eclectische psychotherapie voor PTSS) ...
  • NET (narratieve exposure therapie)

Wat zijn vroegkinderlijke trauma's?

Wanneer er traumatische gebeurtenissen plaatsvinden tijdens de kinderjaren of voor de geboorte noemen we dit vroegkinderlijk trauma.

Welke vier klachten zijn kenmerkend voor PTSS?

Bij herbelevingen door een posttraumatische stress-stoornis kan je last hebben van onderstaande symptomen.
  • Nare herinneringen komen ongewild naar boven.
  • Je hebt nachtmerries over het trauma.
  • Het kan voelen alsof je je opnieuw midden in de traumatische gebeurtenis bevindt.

Wat doet een psycholoog bij trauma?

Imaginaire Rescripting

Zo maak je van een heel traumatische herinnering die veel gevoelens oproept, een meer neutrale herinnering. Je psychische klachten kunnen hierdoor afnemen. Deze vorm van therapie gebruikt een psycholoog ook bij andere klachten zoals depressie, suïcidale gedachten en een laag zelfbeeld.

Kun je EMDR bij je zelf doen?

Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.

Hoe ziet een PTSS aanval eruit?

Of u 'bevriest': u verstijft en doet helemaal niks meer. Ook kunt u hartkloppingen krijgen, trillen of zweten. De herinneringen kunnen komen in situaties die u doen denken aan de nare gebeurtenissen. Maar ook door bijvoorbeeld een geur, een geluid of een voorwerp.

Wat zijn triggers PTSS?

Bij PTSS is er echter ook sprake van herbelevingen van het trauma. Het is dan alsof iemand de traumatische ervaring opnieuw doormaakt. Herbelevingen worden meestal uitgelokt (getriggerd) door een zogenaamde 'trigger'. Dit kan gaan om subtiele dingen, zoals een geur of de klank van iemands stem.

Wat is een PTSS aanval?

Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).

Kun je een trauma verdringen?

Verdringing verwijst naar de opvatting dat traumatische ervaringen onbewust worden weggedrukt en dan niet meer toegankelijk zijn voor bewuste introspectie. Verdrongen herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen jarenlang een sluimerend bestaan leiden, aldus de theorie.

Hoe voelt iemand met PTSS zich?

Je voelt je lichamelijk en geestelijk steeds slechter, je spreekt steeds minder met mensen af en je krijgt meer en meer last van negatieve gedachten. Ook vind je het steeds moeilijker om naar de toekomst te kijken. Je blijft dus vaak in het verleden hangen. De gevolgen van PTSS op lange termijn kunnen erg groot zijn.

Wat is type 2 trauma?

Minder mensen maken type II-trauma's mee. Dat zijn langdurige en herhaalde traumatische ervaringen met interpersoonlijk geweld, zoals huiselijk geweld, seksueel en lichamelijk geweld in de kindertijd, marteling of oorlogsgerelateerde trauma's.

Hoe herken je trauma bij jezelf?

Symptomen trauma/PTSS
  1. Herbelevingen. Nare herinneringen; beelden en gedachten die zich vaak opdringen. ...
  2. Vermijdingsreacties. ...
  3. Negatieve gedachten, afgestompte gevoelens. ...
  4. Sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand met PTSS?

Tips voor naasten

Laat iemand met een posttraumatische stress-stoornis zijn of haar verhaal doen. Luister aandachtig en oordeel niet. Het kost tijd om te herstellen van een trauma. Zeg dus niet “het gaat vast snel over” en schep geen valse verwachtingen.

Hoe verwerk je een nare gebeurtenis?

Heftige gevoelens horen bij verwerking. Geef jezelf de kans stil te staan bij je gevoelens en luister naar je lichaam. Zorg voor rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met een arts.

Volgende artikel
Wat in huis halen voor kraamtijd?