Oppositioneel opstandige stoornis - Kennisclip

Hoe herken je odd bij kinderen?

Gevraagd door: bacc. Floor Vaessen MPhil  |  Laatste update: 13 juli 2025
Score: 4.5/5 (51 stemmen)

In het Nederlands heet dit oppositionele-opstandige stoornis. Kinderen met ODD zijn moeilijk in de opvoeding, ongehoorzaam en in verzet. Ze maken veel ruzie, zijn driftig en houden zich niet aan de regels, maar feitelijk gewelddadig gedrag is niet aan de orde.

Wat zijn de kenmerken van kinderen met ODD?

Hoe wordt de diagnose ODD gesteld?
  • het kind is vaak driftig;
  • het kind maakt vaak ruzie met volwassenen;
  • het kind is vaak opstandig of weigert zich te voegen naar verzoeken of regels van -volwassenen;
  • het kind ergert vaak met opzet anderen;
  • het kind geeft anderen vaak de schuld van eigen fouten of wangedrag;

Wat te doen bij een kind met ODD?

Omgaan met ODD en CD​
  1. Kinderen met ODD spelen ouders vaak tegen elkaar uit. ...
  2. Leer wenselijk gedrag te belonen.
  3. Geef grenzen aan zonder het kind zelf af te wijzen.
  4. Toon zo weinig mogelijk emotie in de omgang met het kind.
  5. Blijf kalm en helder houd altijd een beetje afstand.
  6. Laat je niet verleiden tot discussies.

Wat zijn de symptomen van een gedragsstoornis bij een kind?

Kenmerken gedragsstoornis
  • Verzetten zich constant en voortdurend tegen volwassenen.
  • Zijn niet goed aanspreekbaar.
  • Willen niet luisteren.
  • Pesten andere kinderen.
  • Schelden (verbaal agressief)
  • Slaan, vechten, ( de kinderen zijn fysiek)
  • Liegen.
  • Stelen.

Is ODD aangeboren of aangeleerd?

Er is nog geen duidelijke aanwijzing voor de oorzaak van ODD. Er wordt uitgegaan van een combinatie van een bepaalde aanleg en omgevingsfactoren. Een aangeboren temperament van een kind kan een rol spelen, maar ook aandachtsproblemen, impulsiviteit, pesten en wellicht gepest worden of een inconsistente opvoeding.

40 gerelateerde vragen gevonden

Is ODD een vorm van autisme?

Als kinderen ODD hebben, is er vaak sprake van comorbiditeit. Dat wil zeggen dat de aandoening samengaat met andere ziektebeelden. Stoornissen waar ODD vaak mee samengaat zijn ADHD, autisme of een reactieve hechtingsstoornis. Door het samengaan met andere ziektebeelden, is de diagnose ODD niet eenvoudig te stellen.

Kan een kind met een ODD uit huis worden geplaatst?

Een kind mag alleen uit huis worden geplaatst als er echt geen andere oplossingen zijn voor de problemen thuis. Een hulpverlener moet er daarom alles aan doen om samen met jou een tijdelijke uithuisplaatsing te voorkomen. Samen kijken jullie naar vragen en mogelijke oplossingen, zodat je kind thuis kan blijven wonen.

Hoe herken je een gedragsprobleem bij een kind?

We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Wat zijn de redenen waarom een kind ongewenst gedrag vertoont?

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan een gedragsprobleem verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een negatieve spiraal van reacties tussen ouders en kinderen, stress op school of het kinderdagverblijf, of de invloed van het problematische gedrag van leeftijdgenoten.

Wat is het verschil tussen ODD en CD?

ODD en CD vallen onder de zogenaamde agressieve gedragsstoornissen. Kinderen met ODD (opstandig gedrag) zijn met regelmaat ongehoorzaam, driftig, zoeken ruzie en zijn snel gefrustreerd. Kinderen met CD (normoverschrijdend gedrag), pesten, bedreigen en intimideren en hebben een gebrek aan respect voor anderen.

Is ODD te genezen?

Beloop en prognose. Bij kinderen en jongeren met ODD en CD nemen de symptomen over het algemeen in de loop der tijd af, ook zonder behandeling. Sommige kinderen en jongeren blijven symptomen vertonen, bij anderen nemen de symptomen af en verdwijnt de diagnose (Bunte e.a., 2014; Lahey e.a., 1995).

Hoe ontwikkel je ODD?

Er zijn geen duidelijke oorzaken aan te wijzen voor de aanwezigheid van ODD. Er wordt uitgegaan van een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren. Zo kan het aangeboren temperament van een kind een rol spelen, maar ook aandachtsproblemen, impulsiviteit, pesten en gepest worden of een inconsistente opvoeding.

Is ODD een psychiatrische stoornis?

Na onderzoek blijkt een deel van de kinderen en jongeren gedi- agnosticeerd te worden met odd of cd. Deze stoornissen behoren tot de meest prevalente psychiatrische stoornissen bij kinderen en jongeren, met voor odd een prevalentie van 3 % en voor cd 2%.

Waarom is mijn kind zo vaak boos?

Als je kind altijd of heel vaak boos is, dan is er meestal een onderliggende oorzaak. Je kind voelt zich bijvoorbeeld niet veilig, ervaart veel stress op school of heeft conflicten met vriendjes. Ook het temperament van je kind speelt een rol. Het ene kind wordt sneller boos dan het andere kind.

Hoe behandel je een kind met ODD?

Handvatten voor thuis
  1. Verzamel informatie over de problematiek van je kind. ...
  2. Stel duidelijke regels over belonen, straffen en negeren.
  3. Wees consequent, hoe lang het kind ook zeurt en dramt.
  4. Wees duidelijk en voorspelbaar.
  5. Geef zelf het goede voorbeeld.
  6. Laat je niet verleiden tot dwingen, dreigen of geweld gebruiken.

Hoe herken je ADD bij een kind?

Symptomen van ADD

zijn overgevoelig voor uitwendige prikkels en zijn snel afgeleid; trekken zich regelmatig terug om ervaringen te verwerken; hebben moeite om snel en adequaat te reageren (vertraagde informatieverwerking); zijn vergeetachtig en chaotisch (slecht kortetermijngeheugen);

Wat zijn de symptomen van ODD bij kinderen?

Typische kenmerken van ODD bij kinderen zijn:
  • Vaak en snel boos, lichtgeraakt en geïrriteerd zijn.
  • Vaak ontevreden zijn.
  • Hatelijk en wraakzuchtig zijn.
  • Opzettelijk anderen irriteren.
  • Verzet tonen tegen verzoeken en/of regels.
  • Geregeld ruzie maken met volwassenen of iemand anders met gezag.

Hoe kan ik mijn kind ongewenst gedrag afleren?

Hoe voorkom je dat je kind driftig wordt?
  1. Geef je kind aandacht door samen te spelen, knuffelen of iets anders leuks te doen. ...
  2. Geef complimenten als je kind iets goed doet. ...
  3. Bied je kind regelmatig opties aan. ...
  4. Met een iets oudere peuter kun je voor het naar bed gaan een gesprekje voeren over de dag.

Wanneer zijn driftbuien niet meer normaal?

Driftbuien tussen anderhalf en vier jaar zijn normaal

Dit is normaal. Peuters kunnen nog niet goed met hun emoties omgaan en hebben daarom jou als ouder nodig om hen hierbij te helpen. Vanaf drie jaar worden driftbuien langzaam minder en rond het vijfde jaar zijn de driftbuien vaak zo goed als verdwenen.

Hoe wordt ODD vastgesteld?

Je hebt kinderen die boos zijn, maar ook kinderen die opstandig zijn. De boosheid verdwijnt, maar als het opstandig en agressief gedrag vaker voorkomt en langer duurt, dan kan er sprake zijn van ODD. Dit is de Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.

Wat is een instabiele thuissituatie?

De belangrijkste genoemde factor is de instabiele thuissituatie, waaronder: verbaal en fysiek geweld, echtscheiding, armoede en schulden. Gebrekkige communicatie tussen ouders onderling en tussen ouders en zonen maken dat problemen nauwelijks worden opgelost en kunnen escaleren.

Hoe komt een kind aan gedragsproblemen?

Kinderen die opgroeien in een gezin met veel stress, armoede of huiselijk geweld laten vaker gedragsproblemen zien. Hetzelfde geldt voor kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding verwikkeld zijn. Als conflicten in huis worden opgelost met geweld, leert je kind niet hoe dit op een andere manier moet.

Kan Jeugdzorg mijn kind afnemen?

Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.

Wat mag een gezinsvoogd?

De gezinsvoogd begeleidt uw kind en helpt u bij het oplossen van de problemen. U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind.

Wat als je kind thuis niet te handhaven is?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.