DAG 17: HELP! Het huiluurtje. Tips van de babycoach

Hoe herken je Huiluurtje?

Gevraagd door: Lois Dubbeldemuts van der Sluys  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (30 stemmen)

Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.

Wat te doen bij een Huiluurtje?

Met deze 6 tips kom je het huiluurtje door:
  1. Niet afleiden. Leid je baby tijdens het huiluurtje niet af met speeltjes of muziek en wieg hem niet druk heen en weer. ...
  2. Blijf bij de baby. ...
  3. Inbakeren of strak instoppen. ...
  4. Op tijd in bed leggen. ...
  5. Wandelen. ...
  6. Vaste routine.

Hoelang duurt Huiluurtje?

Het huiluurtje bij baby's begint vaak vanaf 3 weken en duurt gemiddeld tot ongeveer 3 maanden na de geboorte.

Hebben alle babys Huiluurtje?

Tussen 3 en 12 weken krijgen veel baby's en hun ouders te maken met een dagelijks huiluurtje. De grootste kans lopen ze rond 6 weken. Meestal kunnen ouders al voorspellen of hun baby een huiluurtje zal krijgen. Want vóór zo'n 'uurtje' een dagelijks feit is, is 85% van de baby's al ongedurig.

Hoe weet je of je een huilbaby hebt?

Symptomen
  • Een huilbaby of overprikkelde baby slaapt vaak slecht. Hij vindt het moeilijk om in slaap te vallen en maait vaak onrustig met de armpjes. ...
  • Huilbaby's drinken vaak onrustig en spugen regelmatig.
  • Huilbaby's zijn erg onrustig in hun bewegingen en overstrekken vaak. ...
  • Huilbaby's zijn vaak moeilijk te troosten.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang mag je een baby laten huilen in bed?

Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.

Welke week huilen babys het meest?

Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.

Wat is normaal huilgedrag bij babys?

De normale huilduur verschilt per leeftijd: vlak na de geboorte huilt een kind 1-1,5 uur per dag. Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2-2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur. Bij 3 maanden neemt het huilen bij veel baby's af.

Waarom huilt baby als je hem neerlegt?

Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.

Hoe weet je of je baby gelukkig is?

Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt.

Waarom baby s avonds onrustig?

Vanaf twee weken na de geboorte gaan veel baby's steeds meer huilen, tot soms wel drie uur per etmaal. Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af.

Hoe blijf ik rustig als baby huilt?

Probeer eens een van deze tips om je huilende baby te troosten.
  1. Zachte geluidjes. De eerste paar maanden van een pasgeborene zijn eigenlijk het 'vierde trimester' in de baarmoeder. ...
  2. Vasthouden en knuffelen. ...
  3. Samen bewegen. ...
  4. Probeer te voeden. ...
  5. Geef hem een massage. ...
  6. Word eerst zelf rustig.

Waarom is mijn baby onrustig in de avond?

Sommige baby's zijn al op jonge leeftijd erg onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke ongemakken, zoals darmkrampen, reflux of een vastzittend boertje. De meest voorkomende oorzaak is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon.

Wat moet je niet doen bij een huilbaby?

Zorg dus voor zo weinig mogelijk prikkels rond je baby: beperk radio en televisie, doe niet teveel op één dag, laat je kindje in bed slapen en niet op schoot, in de wagen of de box, omdat er visite is. Een prikkelarme omgeving geeft je baby rust en zorgt voor een tevreden kindje dat minder huilt.

Wat doen als baby s avonds niet wil slapen?

Tips voor als je baby 's avonds niet wil slapen
  1. Laat je baby/kindje overdag in een kamer met veel licht slapen. ...
  2. Zorg overdag voor achtergrondgeluiden. ...
  3. Praat tegen je baby tijdens het voeden. ...
  4. Begin al met stilte en rust vóór bedtijd. ...
  5. Doe je baby 's avonds in bad. ...
  6. Gebruik een nachtlampje.

Hoe herken je het KISS syndroom?

De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.

Waarom mag je een baby niet lang laten huilen?

Het regelmatig laten huilen van je baby kan de ontwikkeling negatief beïnvloeden. Als je baby namelijk het gevoel krijgt dat hij er alleen voor staat, kan dat voor een onveilige hechting zorgen. Dit wordt in verband gebracht met gedragsproblemen en een lager zelfvertrouwen op latere leeftijd.

Hoe krijg je een baby snel in slaap?

Wat kun je dan doen om je baby snel in slaap te krijgen? Een trucje van de kraamzorg is door met je vinger heel zachtjes op de huid tussen de ogen (boven de neus) naar beneden te aaien. Dat werkt, de oogleden van je baby zullen meebewegen en uiteindelijk valt je kleintje in een hele diepe slaap.

Hoe weet je of je baby overprikkeld is?

Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en veroorzaakt een ontroostbare huilbui.

Heeft mijn baby honger of krampjes?

Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.

Wat gebeurt er als een baby veel huilt?

Bij 95% van de baby's is er geen medische oorzaak voor het vele huilen. Bij slechts 5% van de baby's wordt wel een medische oorzaak gevonden. Denk dan bijvoorbeeld aan reflux, een koemelkallergie, of een blaasontsteking. Te vroeg geboren baby's kunnen extra veel huilen als ze eenmaal thuis zijn.

Wat is een koliek bij baby?

Koliek is het excessief huilen van baby's die gezond en goed gevoed zijn. Koliek komt bij 10-30% van de baby's voor. De klachten treden vaak op vanaf de tweede tot en met de derde maand vanaf de geboorte. Het is heel normaal om je als ouder zorgen te maken wanneer het lijkt alsof niks helpt.

Hoe baby troosten in bed?

Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.

Kan je een baby teveel aandacht geven?

Verwennen kan ook te maken hebben met aandacht geven. Bijvoorbeeld als je kind steeds wil dat jij hem meer verhaaltjes voorleest en je hier aan toe geeft. Een beetje verwennerij op z'n tijd kan geen kwaad, maar doe je dit te vaak en te veel dan kan je kind verwend raken en beloon je eigenlijk verkeerd gedrag.

Hoe weet een baby wie zijn moeder is?

De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.

Vorige artikel
Wat regelen voor Badbevalling?
Volgende artikel
Hoe denkt een 13 jarige?