Hoe herken je griep bij baby?

Gevraagd door: bc. Philip van de Berg  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (37 stemmen)

Aan de volgende symptomen kun je een griepje herkennen bij je baby: Hoge koorts die binnen twaalf uur kan oplopen tot 39 graden. Niezen, hoesten en een snotneus. Hoofdpijn.

Hoe lang duurt griep bij baby?

Hoe lang duurt griep bij kinderen? Griep duurt meestal maar 3 tot 5 dagen. Je versnelt het herstel door je kind rust te laten nemen, genoeg water te laten drinken en papieren zakdoekjes te gebruiken; dat voorkomt besmetting.

Wat te doen bij baby met griep?

Een baby met griep: wat te doen?
 1. Zorg dat er in huis voldoende wordt geventileerd en het niet te warm is;
 2. Geef het kleintje voldoende te drinken om mogelijke uitdroging te voorkomen;
 3. Laat de baby voldoende slapen;
 4. Kleed de baby niet te warm aan en dek hem of haar ook niet teveel toe tijdens een griepje.

Kan ik mijn baby aansteken met griep?

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich snel en een verkoudheid is zo overgedragen. Dit kan via de lucht of via lichamelijk contact. Het gevaar op besmetting is groter wanneer baby's dicht bij elkaar zitten, zoals op een crèche vaak het geval is.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij baby?

Hoofdpijn (vaak zo hevig dat je kindje niet meer wil spelen en erg rustig is.) Nekstijfheid of nekkramp: kin op de borst leggen gaat niet of is erg pijnlijk, doordat er dan rek op de ontstoken hersenvliezen komt te staan. Kindjes met hersenvliesontsteking houden het hoofd daarom vaak achterover.

Koorts bij kinderen - Wat kun je doen als je kind koorts heeft?

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoe test je hersenvliesontsteking?

De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.

Waar beginnen vlekjes hersenvliesontsteking?

Bij een bloedbesmetting (sepsis) ontstaan rood-paarse vlekken (petechiën of puntbloedingen) op de huid die niet verdwijnen als je erop drukt. Dit kan je testen door met een glas op de vlekjes te drukken. Ook bewustzijnsvermindering komt voor. In dat geval reageert men niet meer adequaat op vragen of prikkels.

Hoe besmettelijk is koorts voor baby?

Griep is erg besmettelijk. Het wordt snel overgedragen via deeltjes in de lucht en ook heeft je baby een griepje zo te pakken wanneer hij in contact staat met anderen die het griepvirus met zich meedragen. Kindjes die naar een kinderdagverblijf, gastouder of crèche gaan, hebben meer kans om griep op te lopen.

Kan ik mijn baby ziek maken?

Je baby is eigenlijk degene die de minste kans loopt om jouw buikpijn of verkoudheid te krijgen, omdat hij al nauw contact met je heeft gehad en via de moedermelk een dagelijkse dosis beschermende antistoffen binnenkrijgt", zegt Sarah Beeson.

Wat te doen bij 39 graden koorts baby?

Met hoge koorts van 39 graden of hoger moet je kindje minimaal 50 ml. extra per dag drinken voor iedere kilo die hij weegt. Dan is niet altijd makkelijk, want zieke kindjes hebben niet altijd zin om veel te eten of drinken. Probeer dan je kindje vaker kleine beetjes drinken aan te bieden.

Wat moet je doen als je baby ziek is?

Bij de volgende symptomen is het advies om de huisarts te bellen:
 1. Baby's die minder dan de helft dan normaal drinken en daarbij braken of diarree hebben. ...
 2. Wanneer je kind suf is of moeilijk te wekken. ...
 3. Als je kind voortduren huilt en moeilijk te troosten is.
 4. Als je kind kreunend of zwakjes huilt.

Wat te doen bij baby die overgeeft?

Als uw baby overgeeft, blijf dan wel (borst)voeding geven. Geef eventueel wat vaker kleine hoeveelheden. Als uw baby vaker moet overgeven, kan het veel vocht verliezen. Ga door met borstvoeding (of flesvoeding), verdun de voeding niet.

Hoe lang koorts bij griep baby?

De koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts duurt zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zodra het lichaam de infectie overwonnen heeft, daalt de temperatuur weer.

Hoe lang koorts kind griep?

Hoe lang duurt griep bij kinderen? Na ongeveer 3 tot 6 dagen zullen de ergste klachten verdwijnen. Een klein weekje goed uitzieken dus. Het kan wel zo zijn dat het nog een week of twee duurt voordat jouw kind weer volledig de oude is; zo'n griepvirus geeft zo'n klein lichaam heel wat te verduren.

Hoe lang ben je ziek van griep?

De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Bij (kwetsbare) oudere mensen kunnen de symptomen minder uitgesproken zijn.

Kan mijn baby stikken door verstopte neus?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

Hoe herken je het RS-virus?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

Hoe herken je een longontsteking bij kind?

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.

Hoeveel graden koorts bij tandjes?

Het is mogelijk dat je baby een hogere temperatuur heeft omdat hij tandjes begint te krijgen. Deze lichte stijging is echter niet hetzelfde als echte koorts (vanaf 38°C). Als je kindje een temperatuur heeft die hoger is dan 38°C, toont dit aan dat je kindje ziek is en er wellicht een behandeling nodig is.

Wat te doen bij 41 graden koorts kind?

Geef uw kind extra te drinken, eventueel een waterijsje. Door de koorts en het zweten kan uw kind veel vocht verliezen. Eten is minder belangrijk. Dring er niet op aan dat uw kind eet.

Hoe baby met koorts laten slapen?

Laat je kindje slapen als het moe is, er is geen limiet en vertrouw erop dat dit vanzelf weer bijtrekt als je kindje opknapt. Probeer bij een lichte verkoudheid maximaal een half uur tot een uur aan te houden om te voorkomen dat het dag- en nachtritme volledig wordt omgedraaid.

Waarom nekstijfheid bij meningitis?

Door de prikkeling van de hersenvliezen ontstaat een stijve nek. Die stijfheid verhindert je om de kin tot op de borst te brengen. Dit tekent komt echter niet altijd voor. Bij baby's komt nekstijfheid soms niet voor.

Hoe voelt meningitis?

Symptomen. Een hersenvliesontsteking begint meestal zeer plots met hoge koorts. De eerste klachten doen enigszins denken aan griep: algemeen onwel zijn, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Bij jongere kinderen zijn de symptomen minder duidelijk maar meestal hebben ze koorts en drinken ze slecht.

Welke leeftijd hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking kan op elke leeftijd voorkomen. De helft van alle hersenvliesontstekingen bij kinderen wordt gezien bij kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral onder de groep van de pasgeboren kinderen komen veel hersenvliesontstekingen voor.

Waar pijn bij hersenvliesontsteking?

Veelvoorkomende symptomen van hersenvliesontsteking bij volwassenen, zijn:
 • Stijve nek of nekpijn.
 • Hoofdpijn.
 • Koorts of juist een lage temperatuur.
 • Koude rillingen.
 • Bewusteloosheid.
 • Niet wegdrukbare paarsrode of rode puntjes (bloeduitstortingen) op je lichaam of oogwit.
 • Sufheid.
 • Bleekheid.

Vorige artikel
Wat te doen met een kind van 6?