Herken de signalen van een taalontwikkelingsstoornis

Hoe herken je een TOS?

Gevraagd door: Gerrit van Rijnsbergen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (74 stemmen)

Kenmerken TOS
  • Het kind kent weinig woorden.
  • Het kind heeft moeite om op een woord te komen.
  • Het kind is niet goed te verstaan.
  • Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt.
  • Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.
  • Het kind lijkt niet te luisteren.

Hoe stel je de diagnose TOS?

In de praktijk zal dit veelal gebeuren door het multidisciplinair Taalteam van een AC, maar het kan ook gedaan worden door bijvoorbeeld een orthopedagoog of psycholoog in de eerste lijn. Na multidisciplinaire diagnostiek kan de logopedist zelf de diagnose TOS stellen.

Waar heeft een kind met TOS last van?

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.

Wat is het verschil tussen TOS en een taalachterstand?

Het verschil is dat een kind met een taalachterstand met gerichte hulp en oefenen de achterstand kan inlopen, terwijl een een kind met een taalontwikkelingsstoornis ondanks extra hulp moeite blijft houden met taal. Letterlijk gezien is een taalachterstand een achterstand van de gehele taalvaardigheid.

Welke leeftijd diagnose TOS?

Ongeveer 75% van de kinderen die op 5-jarige leeftijd een diagnose TOS heeft, heeft die diagnose op 12-jarige leeftijd nog steeds. Kinderen met TOS vormen een gevarieerde groep. Dit houdt in dat de taalproblemen kunnen variëren in ernst en aard.

22 gerelateerde vragen gevonden

Is TOS een vorm van autisme?

Veel kinderen met TOS hebben niet de sociale problemen die autisme kenmerken, maar sommige hebben wel milde autistische trekjes. Er is een groot verschil in de beschikbare hulp voor kinderen met de diagnose autisme en kinderen met de diagnose TOS.

Kun je genezen van TOS?

TOS kan niet worden 'genezen' en blijft dus aanwezig in het leven van het kind, tot in de volwassenheid. Voor veel kinderen met taalproblemen op jonge leeftijd, kunnen de problemen wel verminderen rond de leeftijd van vijf jaar oud.

Welke gedragingen vertoont een kind met TOS?

Kenmerken TOS

Het kind heeft moeite om op een woord te komen. Het kind is niet goed te verstaan. Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt. Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.

Hoe krijgt een kind TOS?

Volg je kind tijdens het spelen. Praat rustig en gebruik geen moeilijke woorden. Lees veel voor en moedig je kind aan om te reageren. Verbeter je kind niet, maar herhaal wat hij of zij heeft gezegd, maar dan op de juiste manier.

Welke 4 spraakstoornissen zijn er?

Bij een spraakstoornis is er een probleem in de productie van de gesproken taal. Voorbeelden daarvan zijn stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...

Is TOS een beperking?

De definitie van TOS is als volgt: 'Een TOS wordt gedefinieerd als een beperking in taalbegrip en/of taalproductie waarbij de taalproblemen niet kunnen worden verklaard door aantoonbaar hersenletsel, intelligentieproblemen, gehoorverlies, lichamelijke problemen of sociaal-emotionele problemen.

Is TOS een handicap?

Bij een taalontwikkelingsstoornis wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Net als Dyslexie is TOS een onzichtbare handicap die kinderen enorm kan belemmeren in hun ontwikkeling. Ongeveer 5% van de bevolking heeft TOS. Een kind met TOS heeft moeite met praten en het begrijpen van taal.

Welke vormen van TOS zijn er?

Vormen en oorzaken van TOS
  • Verbale ontwikkelingsdyspraxie. Bij dyspraxie gaat het om problemen in het gebruik en beheersen van de spieren. ...
  • Dysfasie. ...
  • Slechthorendheid en doofheid. ...
  • Dyslexie. ...
  • Articulatieproblemen. ...
  • Autistisch spectrum. ...
  • Mutisme. ...
  • Landau Kleffner Syndroom.

Kan een kind met TOS naar regulier onderwijs?

Passend onderwijs bij Kentalis. Kinderen die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, hebben recht op passend onderwijs. 'Regulier als het kan, speciaal als het moet', zegt de Wet passend onderwijs.

Hoe behandel je een TOS?

Behandeling van TOS

Een taalontwikkelingsstoornis kan worden behandeld met verschillende therapievormen. Hierbij werken de ouders en de logopedist veel samen. Bij indirecte therapie begeleidt de logopedist de ouders, zodat ze de taalontwikkeling van hun kind in het dagelijks leven zo goed mogelijk stimuleren.

Wat doet een logopedist bij TOS?

De logopedist kan taaltesten en spraaktesten doen. Zo kan die zien wat er moet gebeuren. De logopedist kan ook de ouders helpen zo goed mogelijk te praten met hun kind. En op zo'n manier te praten dat het kind goed taal leert.

Is TOS aangeboren?

TOS is een taalstoornis die aangeboren is of is ontstaan in de eerste twee levensjaren. De stoornis wordt veroorzaakt door (nog) niet aantoonbare problemen in de hersenen. Bij TOS zijn er problemen in de taalvaardigheid en in de spraak. Dit heeft invloed op het begrijpen van taal en/of het spreken.

Kan een kind met TOS leren praten?

Door de taalontwikkeling te stimuleren kan TOS niet opgelost of genezen worden. Maar het is evengoed wel belangrijk de taalontwikkeling te blijven stimuleren. In de eerste plaats natuurlijk door veel taal te blijven aanbieden.

Is TOS genetisch bepaald?

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is voor een groot deel erfelijk. Er is alleen niet één speciaal gen gevonden dat zorgt voor een TOS. Onderzoek heeft wel vijf belangrijke genen aangetoond. Deze genen spelen mogelijk een rol bij het krijgen van een TOS.

Wie stelt diagnose taalstoornis?

Om een diagnose te kunnen stellen, worden verschillende onderzoeken gedaan door verschillende specialisten met een ander expertisegebied:
  • een uitgebreid taalonderzoek (logopedist)
  • een onderzoek naar de verstandelijke mogelijkheden (psycholoog of orthopedagoog)
  • een neurologisch onderzoek (kinderneuroloog)

Wat heeft een TOS leerling nodig?

Geef korte instructie, bondig en concreet. Ondersteun je instructie met beelden, leerlingen begrijpen de leerstof dan beter en zullen het ook beter onthouden. – Deze leerlingen hebben veel baat bij herhaling van de instructie aan bijvoorbeeld een instructietafel.

Hoe vaak komt een TOS voor?

TOS is nog onbekend maar komt zeker zo vaak voor als dyslexie en vaker dan autisme. Gerrits: “7% van de kinderen in de leeftijd van 5 jaar heeft TOS. Dat komt neer op ongeveer twee kinderen per schoolklas”. om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis.

Hoe herken je TOS bij volwassenen?

Volwassenen en TOS

Die hebben vaak door oefenen wel hun taal en communicatie kunnen verbeteren. En kunnen vaak terugvallen op een sociaal netwerk. Toch zijn volwassenen met TOS vaak sociaal minder vaardig en minder zelfredzaam. Ze houden moeite met lezen en schrijven en ervaren sociaal-emotionele problemen.

Waardoor is TOS een onzichtbare beperking?

Vijf procent van de bevolking heeft TOS, in de hersenen van mensen met TOS wordt taal dan minder goed verwerkt. Bij mensen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt, waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden en leren van woorden of klanken. Een taalontwikkelingsstoornis kun je niet zien.

Welke stoornis lijkt op autisme?

Asperger. Asperger lijkt wat betreft sociale problemen en communicatieproblemen op klassiek autisme. Het verschil is dat mensen met Asperger wel goed kunnen praten en leren. Het is echter wel moeilijker voor deze groep om taal te begrijpen en te begrijpen wat andere mensen denken en voelen.

Volgende artikel
Waarom theedoek over cake?