Herken de signalen van een taalontwikkelingsstoornis

Hoe herken je een taalstoornis?

Gevraagd door: Mirthe van de Brink  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (9 stemmen)

Kenmerken TOS
Het kind heeft moeite om op een woord te komen. Het kind is niet goed te verstaan. Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt. Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.

Hoe herken je taalstoornis?

Je kind begrijpt vaak niet wat iemand zegt. Je kind kent weinig woorden. Je kind zegt alleen losse woorden of hele korte zinnen. Je kind maakt veel foute zinnen.

Welke 4 spraakstoornissen zijn er?

Bij een spraakstoornis is er een probleem in de productie van de gesproken taal. Voorbeelden daarvan zijn stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...

Wat is een taalstoornis?

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.

Wat is het verschil tussen taalstoornis en spraakstoornis?

Bij een taalstoornis kan iemand zijn gedachten niet meer omzetten in woorden, zinnen en een verhaal; er kunnen problemen zijn met het begrijpen van gesproken en geschreven taal. Een spraakstoornis betreft alleen de spraak: woorden en zinnen worden niet goed of niet duidelijk uitgesproken.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wie stelt diagnose taalstoornis?

Om een diagnose te kunnen stellen, worden verschillende onderzoeken gedaan door verschillende specialisten met een ander expertisegebied:
  • een uitgebreid taalonderzoek (logopedist)
  • een onderzoek naar de verstandelijke mogelijkheden (psycholoog of orthopedagoog)
  • een neurologisch onderzoek (kinderneuroloog)

Hoe ontstaat een taalstoornis?

Hoe ontstaat afasie? Afasie ontstaat door hersenletsel. De oorzaak van zulk hersenletsel is meestal een bloedvataandoening. Soms is een verwonding van de hersenen (hersentrauma) of een gezwel in de hersenen (hersentumor) de oorzaak.

Wat voor soorten taalstoornissen zijn er?

Er worden verschillende afasiesyndromen onderscheiden:
  • de afasie van Broca (taalexpressie);
  • de afasie van Wernicke (taalbegrip);
  • amnestische afasie (woordvinding);
  • de globale afasie (alle functies meer of minder gestoord).

Hoeveel soorten taalstoornissen zijn er?

Er zijn 2 soorten taalstoornissen. Stoornissen die ontstaan bij het leren van taal door kinderen (taalontwikkelingsstoornissen). Deze komen het meest voor. En er zijn stoornissen die later ontstaan, bijvoorbeeld door hersenletsel.

Hoe weet je of je TOS hebt?

Kenmerken TOS

Het kind heeft moeite om op een woord te komen. Het kind is niet goed te verstaan. Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt. Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.

Welke leeftijd diagnose TOS?

De logopedist mag altijd de diagnose TOS stellen als zij over de benodigde gegevens beschikt. Aanbeveling 9 uit de richtlijn stelt dat de logopedist voor multidisciplinaire diagnostiek kiest als een kind jonger dan 4 jaar is en er een vermoeden van TOS bestaat.

Wat is het verschil tussen TOS en autisme?

Kinderen met een TOS laten bijvoorbeeld nooit repeterend of compulsief gedrag zien, terwijl dit kenmerkend is voor ASS. In haar lezing onderscheidt Ingrid Feiter sociale communicatieve taalvaardigheden van pragmatische taalvaardigheden.

Kan een kind met TOS naar regulier onderwijs?

Passend onderwijs bij Kentalis. Kinderen die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, hebben recht op passend onderwijs. 'Regulier als het kan, speciaal als het moet', zegt de Wet passend onderwijs.

Hoe help je een kind met taalachterstand?

Stimuleer de taalontwikkeling van je peuter

Dat kan al door veel met je kind te praten, te spelen en door vaak voor te lezen. Het is belangrijk dat je tijdens het voorlezen in gesprek gaat met je kind. Ook als je zelf geen Nederlands spreekt, kan je kind prima Nederlands leren door andere mensen in de omgeving.

Wat heeft een kind met TOS nodig?

Tips als je kind TOS heeft:

Volg je kind tijdens het spelen. Praat rustig en gebruik geen moeilijke woorden. Lees veel voor en moedig je kind aan om te reageren. Verbeter je kind niet, maar herhaal wat hij of zij heeft gezegd, maar dan op de juiste manier.

Welke leeftijd taalontwikkelingsstoornis?

Ongeveer 75% van de kinderen die op 5-jarige leeftijd een diagnose TOS heeft, heeft die diagnose op 12-jarige leeftijd nog steeds. Kinderen met TOS vormen een gevarieerde groep. Dit houdt in dat de taalproblemen kunnen variëren in ernst en aard.

Hoe stel je een TOS vast?

Hoe stel je een TOS vast? Om de diagnose TOS te kunnen stellen worden de taalvaardigheid, het gehoor en de non-verbale intelligentie beoordeeld. Dit laatste om uit te sluiten dat de taalproblemen worden veroorzaakt door een gehoorverlies of verminderde intelligentie.

Waar kan een taalachterstand toe leiden?

Werkvelden
  • Kinderdagverblijf.
  • Peutergroepen.
  • Zosja (over IKC-vorming)

Hoe herken je een afasie?

Als je afasie hebt, dan heb je vaak moeite met lezen, schrijven, spreken, en begrijpen wat iemand zegt. Dit maakt het lastig om bijvoorbeeld te begrijpen wat ze op tv zeggen, of wat er in de krant staat. Ook kun je regelmatig moeite hebben met het vinden van het juiste woord. Of met het maken van zinnen die kloppen.

Wat zijn symptomen afasie?

Klachten / symptomen afasie
  • Zoeken naar woorden / niet op woorden komen.
  • Veel pauzes tijdens spreken of vaker 'uh' zeggen.
  • Klanken of delen van woorden verwisselen.
  • Een woord kan ook vervangen worden door een niet bestaand woord, bv. ...
  • Lang denken voor spreken.
  • Matige deelname aan gesprek met meerdere personen.

Wat is afasie taalstoornis?

Algemeen over afasie Afasie ('a' = niet, 'fasie' = spreken) betekent dat iemand niet meer kan zeggen wat hij wil (taalstoornis). Praten, het vinden van de juiste woorden, begrijpen wat een ander zegt, lezen, schrijven en gebaren maken zijn onderdelen van onze taal.

Heeft mijn kind logopedie nodig?

Als je merkt dat je kind door zijn of haar omgeving niet goed verstaanbaar is doordat het bijvoorbeeld met 3 jaar nog 'toel' zegt tegen 'stoel' en nog meer klanken verwisselt of vervangt door andere spraakklanken, dan is het raadzaam om advies te vragen bij de logopedist.

Kan een TOS over gaan?

Bij een taalontwikkelingsstoornis gaat het leren en verwerken van taal anders dan bij leeftijdsgenoten. Alleen meer taal aanbieden is dan niet voldoende: er is speciale hulp nodig. Kinderen met TOS zullen altijd moeite blijven houden met taal: het is niet iets wat overgaat.

Kun je genezen van TOS?

TOS kan niet worden 'genezen' en blijft dus aanwezig in het leven van het kind, tot in de volwassenheid. Voor veel kinderen met taalproblemen op jonge leeftijd, kunnen de problemen wel verminderen rond de leeftijd van vijf jaar oud.

Is een TOS erfelijk?

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is voor een groot deel erfelijk. Er is alleen niet één speciaal gen gevonden dat zorgt voor een TOS. Onderzoek heeft wel vijf belangrijke genen aangetoond. Deze genen spelen mogelijk een rol bij het krijgen van een TOS.

Vorige artikel
Hoe warm kinderwagen?
Volgende artikel
Is 40 graden gevaarlijk?