Molar Pregnancy : Causes, Clinical manifestations, Diagnosis, and Treatment

Hoe herken je een Mola zwangerschap?

Gevraagd door: Fatima Smit  |  Laatste update: 11 februari 2024
Score: 4.7/5 (53 stemmen)

Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.

Hoe hoog hCG bij mola-zwangerschap?

Bij ongeveer 80-90% van de vrouwen met een mola zwangerschap zal de hCG waarde spontaan normaliseren na de curettage. De kans op het terugkeren van de mola-zwangerschap nadat het zwangerschapshormoon hCG is genormaliseerd, is zeer klein (<1%). Bij 10-20% van de vrouwen daalt het hCG onvoldoende of stijgt het hCG zelfs.

Hoe lang duurt een mola-zwangerschap?

Als er sprake is van een mola-zwangerschap wordt in het ziekenhuis de baarmoederholte via de vagina leeggemaakt met een dun slangetje (curettage). Na die behandeling moet de hoeveelheid zwangerschapshormoon (HCG) in het bloed binnen 8 weken dalen tot normale waarden. Er is controle op kwaadaardige celdelingen.

Is mola-zwangerschap kanker?

Een mola-zwangerschap is op zich een goedaardige aandoening. Als blijkt dat de embryo niet meer levensvatbaar is, worden zo veel mogelijk mola-blaasjes uit de baarmoederholte verwijderd. De achtergebleven blaasjes ruimt het lichaam meestal zelf op.

Hoe snel daalt hCG na mola?

Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat de bloeduitslagen normaal zijn. Soms daalt het hCG onvoldoende of blijft het te hoog. Dan is verdere behandeling nodig. Soms verdwijnen de mola-blaasjes niet uit de baarmoeder of groeien ze zelfs weer aan.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat is mola miskraam?

Contact. Een mola-zwangerschap is een zwangerschap waarbij er (meestal) geen embryo aanwezig is, maar alleen groei van placentaweefsel plaatsvindt. Wanneer er bij of kort na de bevruchting iets misgaat, kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Er is dan sprake van een mola-zwangerschap.

Kan je na een miskraam nog positief testen?

Doordat je nog wel het zwangerschapshormoon in je lichaam hebt kan een zwangerschapstest nog twee tot drie weken positief blijven na een miskraam. Als je een miskraam hebt gehad of gaat krijgen, daalt het zwangerschapshormoon in je bloed snel.

Wat zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

In het begin van een zwangerschap, zijn er meestal geen klachten. Later, tussen de 5-12 weken zwangerschap kunnen er klachten komen. Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan.

Waarom calcium tijdens zwangerschap?

Calcium tijdens de zwangerschap

Calcium is een mineraal dat onder andere helpt om je tanden sterk te houden en de natuurlijke werking van je spieren ondersteunt. Daarnaast speelt het een rol bij het behoud van botdichtheid van de zwangere vrouw, ondersteunt het de bloedstolling en de celdeling.

Waar zit calcium in zwangerschap?

En voldoende calcium tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op een hoge bloeddruk, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Daarnaast zit calcium in dranken zoals water, thee en koffie, volkorenbrood en volkoren graanproducten.

Hoeveel weken meeste kans op miskraam?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Wat is een windei bij zwangerschap?

Er is een stijging van het zwangerschapshormoon in het bloed, maar geen echografische waarneming die de zwangerschap bevestigt. In andere gevallen zien we de ontwikkeling van een vruchtzak, maar komt het niet tot een dooierzak en embryonale pool. In het jargon noemen we dat een blighted ovum (windei).

Kan je hCG dalen en weer stijgen?

Meestal dalen de waardes na een vacuümcurettage tot ze niet meer detecteerbaar zijn. In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.

Welke week hCG het hoogst?

De hoogste concentratie hCG is aanwezig rond de 10 weken zwangerschap. Vanaf 12 weken neemt het hCG hormoon geleidelijk weer af, daardoor worden vaak de zwangerschapsklachten ook minder. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.

Kan hCG oplopen na miskraam?

Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.

Welke vitamine mag je niet als je zwanger bent?

Waar let je op? Let erop dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat. Kies er altijd een die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen.

Hoe weet je of je een calcium tekort hebt?

Een tekort aan calcium kan daarom resulteren in tintelingen of een doof gevoel in je mond, vingers of tenen. Andere symptomen van een calciumtekort zijn extreme vermoeidheid en een droge, jeukende huid. Krijg je te weinig calcium binnen via je dagelijkse voeding? Vul je calciuminname dan aan via een calciumtablet.

Wat zijn de klachten bij calcium tekort?

Symptomen van een ernstig calciumtekort zijn:
  • Gevoelloosheid, tintelingen en jeuk in de handen, voeten en gezicht.
  • Spierpijn.
  • Spierspasmen in de keel die het ademen en slikken bemoeilijken.
  • Verstijving en spierspasmen.
  • Aanvallen.
  • Abnormale hartritmes.
  • Zwakkere botten en een groter risico op botbreuken.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

Wat merk ik bij endometriose?
  • heftige pijn onder in de buik als u ongesteld bent: U kunt de pijn ook voelen in uw hele buik. ...
  • pijn tijdens vrijen.
  • darmkrampen of pijn bij poepen.
  • diarree of juist niet goed kunnen poepen.
  • branderig gevoel tijdens plassen.
  • schouderpijn.
  • moe zijn.
  • zwanger worden lukt niet.

Welke week voel je buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten treden meestal op tussen de 5e en de 12e week van de zwangerschap. Wanneer ze beginnen hangt onder andere af van de plaats waar de bevruchte eicel zich innestelt. Een ernstige situatie ontstaat als de eileider scheurt.

Kun je ongemerkt zwanger zijn?

het vaker voorkomt dat vrouwen hun zwangerschap pas bij 30 weken of later ontdekken; een vrouw niet liegt, maar het echt mogelijk is dat zij een zwangerschap niet opmerkt; het voor een vrouw een zware periode is én het belangrijk is hoe jij reageert als je er mee te maken krijgt in je omgeving.

Kan je een miskraam krijgen zonder bloed?

Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen, soms ook weken, een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.

Hoe weet je dat je een miskraam krijgt?

Verschijnselen van een miskraam

Denk aan: minder gespannen borsten, minder ochtendmisselijkheid. Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn.

Hoe herken je vruchtje bij miskraam?

Wanneer de pijn en bloedverlies op zijn heftigst is verlies je meestal het vruchtzakje ( met of zonder vruchtje) erin. Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan.