Hoe herken je een longontsteking bij kinderen?

Gevraagd door: mr. Daniel Yavuz BA  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (6 stemmen)

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.

Kunnen kinderen longontsteking krijgen?

Longontsteking komt vooral voor bij kinderen van 0-9 jaar of mensen boven de 55 jaar. De kans is het grootst bij kinderen jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. In Nederland krijgen ieder jaar ruim 25 duizend kinderen (0-9 jaar) een longontsteking.

Wat te doen bij longontsteking kind?

Wat kun je zelf doen?
 1. Voldoende drinken. Let erop dat je kind voldoende blijft drinken. ...
 2. Hoestdrank. Het is niet bewezen dat een kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. ...
 3. Antibioticakuur afmaken. Vaak wordt een longontsteking bestreden met een antibioticakuur. ...
 4. Niet roken.

Hoe lang duurt een longontsteking kind?

Herstel van een longontsteking duurt meestal twee tot drie weken, als je kind verder gezond is. Je kind houdt er doorgaans geen longschade aan over. De hoest kan nog wel weken aanhouden.

Is longontsteking kind gevaarlijk?

Wanneer je kindje een longontsteking heeft, is het normaal dat je je zorgen maakt. Gelukkig kan je kindje hiertegen behandeld worden en is deze ziekte niet langer zo gevaarlijk als vroeger. De meeste baby's herstellen hier volledig van.

Zo herken je een longontsteking bij kinderen

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt het herstel van een longontsteking?

Bent u gezond dan duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. De koorts zakt meestal een paar dagen na de start van een kuur. Het hoesten kan echter wel een paar weken duren. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en u weer helemaal de oude bent.

Kan een longontsteking vanzelf over gaan?

Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.

Hoe lang duurt longontsteking met antibiotica?

Antibiotica werken redelijk snel. Na een dag of drie voel je je alweer wat beter. Mensen met astma of COPD krijgen daarnaast soms ook prednison om sneller te kunnen herstellen.

Hoe voelt lichte longontsteking?

In het kort. Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. U kunt last hebben van hoesten, benauwdheid, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet.

Hoe herken je een beginnende longontsteking?

Een longontsteking herkent u vooral aan de pijn op uw borst en koorts.
...
Ook heeft u last van:
 • sneller moe zijn,
 • benauwdheid,
 • een hogere of juist lagere lichaamstemperatuur,
 • spierpijn of pijn bij uw longen,
 • rillingen,
 • minder eetlust.

Hoe longontsteking verzorgen?

Tips bij een longontsteking
 1. Maak een antibioticumkuur altijd af.
 2. Neem rust en blijf thuis van werk of school. ...
 3. Drink veel water, vooral als je koorts hebt.
 4. Rook niet en voorkom meeroken.
 5. Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. ...
 6. Voel je je na drie dagen nog niet beter?

Hoe kun je zien of je kind benauwd?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Hoe weet ik of mijn kind RS virus heeft?

Wat merk ik als mijn kind het RS-virus heeft? Uw kind is een paar dagen verkouden. Uw kind hoest, niest en kan oorpijn hebben. Uw kind kan ook koorts hebben.

Hoe besmettelijk is longontsteking?

Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.

Wat te doen bij Pseudokroep peuter?

Wat kunt u zelf doen bij pseudokroep?
 1. Blijf rustig. ...
 2. Probeer uw kind af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
 3. Soms helpt warme, vochtige lucht om minder te hoesten. ...
 4. Stoom nooit bij een speciale keukenkraan met kokend water (cooker). ...
 5. Gebruik geen menthol bij het stomen.

Kun je een longontsteking hebben zonder koorts?

De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.

Wat voel je bij een luchtweginfectie?

Bij een lage luchtweginfectie voelen mensen zich vaak erg ziek. Ze hebben daarbij veelal last van hoesten, kortademigheid en pijn (bij het hoesten) en hebben soms een snelle hartslag of snelle adem- haling. Ook kan er koorts, vermoeidheid of verwardheid (delier) ontstaan.

Waar voel je pijn aan je longen?

U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.

Hoe weet een arts of een luchtweginfectie viraal of bacterieel is?

Bij een bacteriële oorzaak is iets vaker sprake van koorts en keelpijn en bij een virale verwekker frequenter van rinoroe en hoestklachten. Echter, bij een minderheid van de patiënten met koorts en keelpijn in afwezigheid van rinorroe en hoestklachten bleek de oorzaak bacterieel.

Hoe lang duurt het voor de antibiotica werkt?

Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.

Wat als antibiotica niet werkt bij longontsteking?

Heb je een ernstige longontsteking en worden de klachten na drie dagen antibiotica niet minder of voel je je zieker ondanks de antibiotica? Bel dan de huisartsenpraktijk: Als het nodig is word je opgenomen in het ziekenhuis. Dat is niet prettig, maar wel nodig.

Kan je dood gaan van een longontsteking?

Pneumonie wordt zowel door virussen als door bacteriën veroorzaakt. Een longontsteking moet men altijd ernstig nemen. De meeste mensen genezen probleemloos door een korte behandeling met een antibioticum, maar sommigen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Het kan zelfs fataal aflopen.

Wat is een lichte longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. U kunt last hebben van hoesten, benauwdheid, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Waarschijnlijk krijgt u antibiotica.

Hoe lang rust na longontsteking?

U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.

Waarom duurt herstel longontsteking zo lang?

Herstellen van een longontsteking duurt vaak lang. Ook als de bacteriën verdwenen zijn, kunnen je klachten nog een hele tijd aanhouden. Als je werkt, schrijft je arts je ziekteverlof voor tot je beter bent.