Children First Aid: Choking Child part 1 | First Aid | British Red Cross

Hoe herken ik verstikking?

Gevraagd door: Hendrik de Haan  |  Laatste update: 3 december 2023
Score: 4.6/5 (51 stemmen)

Wat stel je vast bij een verslikking?
  1. Paniek of naar de keel grijpen.
  2. Niet kunnen spreken of ademen (wel soms piepende ademhaling)
  3. Soms: zacht of stil hoesten.
  4. Verminderd bewustzijn krijgen of bewusteloos raken.
  5. De huidskleur verandert: iemand wordt bijvoorbeeld blauw.
  6. De lippen verkleuren, ook deze worden vaak blauw.

Wat doet verstikking met je lichaam?

Verstikking. Bij verstikking is de toegangsweg voor lucht afgesloten, waardoor zuurstoftekort ontstaat. Je kunt niet hoesten en praten of alleen heel zacht. Verstikking of dreigende verstikking is een ernstige toestand, die zonder ingrijpen tot de dood leidt.

Wat doe je als eerste bij verstikking?

Wat te doen bij verslikking?
  1. Bel 112 of laat 112 bellen.
  2. Laat het slachtoffer met verslikking vooroverbuigen.
  3. Sla met de palm van je hand tussen de schouderbladen (rugslagen). ...
  4. Helpt dat niet? ...
  5. Trek beide handen met een ruk schuin omhoog naar je toe, doe dit (buik compressies of Heimlichgreep) maximaal vijf keer.

Wat is het verschil tussen verslikken en verstikken?

Wanneer het eten of drinken in de luchtpijp vast komt te zitten wordt de luchttoevoer afgesloten en spreken we van een verstikking. Een verstikking is levensbedreigend als er niet direct de juiste zorg wordt toegepast. Bij een verslikking blijft het kind volledig bij bewustzijn, het praat of huilt en hoest flink.

Welke 2 soorten verslikking zijn er?

Bij een lichte verslikking kan het slachtoffer nog gewoon spreken, hoesten en ademen. Bij een ernstige verslikking kan hij dit allemaal niet.

29 gerelateerde vragen gevonden

Welke symptomen wijzen altijd op slikproblemen?

Deze klachten kun je hebben bij slikproblemen:
  • hoesten tijdens het eten.
  • kokhalzen.
  • een brok in je keel.
  • speeksel verliezen.
  • minder zin om te eten of afkeer van eten.
  • een slechte adem.
  • angst om te stikken.
  • afvallen.

Wat gebeurt erbij verslikken?

Als u zich verslikt, komt er eten of drinken in uw luchtpijp. De bacteriën in uw eten of drinken kunnen dan zorgen voor een longontsteking. U loopt extra risico als u geen hoestprikkel krijgt wanneer u zich verslikt. Het eten of drinken blijft dan in de luchtpijp zitten.

Hoe kan verstikking ontstaan?

Stikken is een acute afsluiting van de luchtpijp. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er een brok voeding 'in het verkeerde keelgat schiet'. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort en een benauwd gevoel. Als de obstructie in de luchtweg niet tijdig genoeg opgeheven wordt, kan een patiënt overlijden.

Hoe handelen bij verstikking kind?

Roep direct om hulp.

Laat een omstander 1-1-2 bellen wanneer hoesten geen effect heeft. Als je alleen bent, geef dan eerst 5 rugslagen tussen de schouderbladen en 5 borst/buikstoten voordat je 1-1-2 belt. Sla maximaal 5 keer tussen de schouderbladen.

Hoe weet je of er iets in je longen zit?

Symptomen van eten in de longen zijn pijn of kramp rondom de borst met uitstraling naar de rug of keel. Daarnaast kan het doorgeslikte voedsel bijvoorbeeld weer omhoog komen na het eten of wanneer u gaat liggen. Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, wat ook 's nachts kan optreden.

Hoe jezelf redden als je stikt?

Om het voorwerp eruit te krijgen moet je je vuist en je hand in je middenrif duwen. Gebruik hierbij een snelle j-vormige beweging, naar binnen en dan omhoog en herhaal dit meerdere keren. Lukt dit niet? Oefen dan meer kracht uit door gebruik te maken van een stoel, tafel of een aanrecht.

Hoe kan je een verstikking voorkomen?

Tips
  1. Eet en drink in een rustige omgeving (zet radio en tv uit)
  2. Zit goed rechtop tijdens het eten en drinken.
  3. Zorg voor een goed vastzittend gebit.
  4. Beweeg uw kin naar de borst tijdens de slik.
  5. Slik na het eten nog een keer zonder vloeistof of voedsel.
  6. Neem kleine happen, gebruik hierbij kleiner bestek.

Is verslikken in water gevaarlijk?

Probeer rustig te blijven. Waarschuw bij een dreigende verstikking altijd een arts of bel 112. Verslikken in dik vloeibaar en vast voedsel komt minder vaak voor, maar levert een groter gevaar op dan verslikken in dun vloeibaar voedsel. Laat de cliënt niet alleen.

Wat voel je als je zuurstoftekort hebt?

Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.

Wat is stil verslikken?

Soms kan het zijn dat iemand het niet voelt als hij zich verslikt. Deze persoon zal dan niet hoesten. Dat noemen we “stil” verslikken. Wanneer iemand niet krachtig genoeg kan slikken, blijven er etensrestjes in de keelholte zitten.

Waarom verslik ik me zo vaak?

Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.

Hoe vaak stikken kinderen?

Uit CBS-cijfers blijkt dat verstikking bij ouderen enkele tientallen keren per jaar voorkomt. Bij jonge kinderen is dat veelal eenmaal per jaar of vaak ook nul keer.

Hoe vaak verslikken is normaal?

Slikken en verslikken

Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut.

Hoe herken je verstikking baby?

Als je baby zich verslikt, dan begint je baby vaak te hoesten en te proesten. Ook kan je baby gaan kokhalzen of een borrelend geluid maken. In veel gevallen zorgt het hoesten en proesten al voor een oplossing. Je baby lost het verslikken in dit geval zelf op, zoals volwassenen dit ook doen.

Hoelang duurt een verstikking?

Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen. Er volgt onherstelbare hersenbeschadiging, en vervolgens de dood.

Hoeveel kinderen sterven per jaar aan verstikking?

Ter relativering: jaarlijks zijn er in Nederland 'slechts' negen kinderen onder de vijf die daadwerkelijk aan verstikking overlijden. Daartoe horen ook baby's die stikken in bed omdat ze bij hun ouders, broer of zus slapen: in veel overlijdensgevallen blijken die bovenop de baby te zijn gerold.

Hoeveel mensen overlijden aan verstikking?

Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.

Hoe voelt het als je stikt?

Zo herken je een ernstige verslikking:

Niet kunnen spreken of ademen (wel soms piepende ademhaling) Soms: zacht of stil hoesten. Verminderd bewustzijn krijgen of bewusteloos raken. De huidskleur verandert: iemand wordt bijvoorbeeld blauw.

Hoe herken je stille aspiratie?

stille aspiratie: als de hoestreflex uitblijft of niet krachtig genoeg is, komt voedsel of drank terecht in de luchtweg. Keelschrapen, kuchjes, ademnood en borrelende stem na het slikken kunnen signalen zijn van stille aspiratie.

Kan je luchtpijp dicht gaan?

Bij luchtwegmalacie is de wand van de luchtpijp niet stevig genoeg. De luchtpijp blijft dan niet goed open staan tijdens de uitademing en soms ook niet tijdens de inademing. Ook kan de luchtpijp volledig dichtklappen. Bij luchtwegmalacie is de ademhaling te horen.