Stichting Selectief Mutisme

Hoe help je een kind met selectief mutisme?

Gevraagd door: Pieter van der Wal PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (19 stemmen)

Zorg dat iedereen die met je kind omgaat weet van selectief mutisme en op de hoogte is wat ze moeten doen als je kind niet praat, niet reageert of blokkeert. Neem zelf de touwtjes in handen en volg je kind op school op. Laat niet alles over aan de school en/of deskundigen.

Hoe lang duurt selectief mutisme?

Het is dan ook moeilijk om een indicatie van de tijdsduur te geven. Deze verschilt van kind tot kind. Het grootste deel van de kinderen voltooide het programma in ca. 5-12 maanden.

Hoe kan ik mijn kind stimuleren om te praten?

Tips voor het stimuleren van taalontwikkeling
  1. Gebruik de juiste woorden in het terugpraten wanneer je kind in verzonnen of onvolledige taal tegen je praat, waarbij je niet hoeft te verbeteren. ...
  2. Herhaal wat je kind tegen je zegt in goede zinnen, zonder je kind het gevoel te geven dat het iets fout deed.

Wie stelt selectief mutisme vast?

Wanneer je vermoed dat je kind een mogelijk ontwikkelingsprobleem heeft is het fijn om te weten hoe dit vastgesteld kan worden. De eerste stap begint altijd bij de huisarts, het wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Wat is een kenmerk van selectief mutisme?

Een kind met selectief mutisme spreekt thuis, maar weigert dat in sommige andere situaties, bijvoorbeeld op school. Meestal begint de praatangst geleidelijk. Vaak is het gelinkt aan een nieuwe situatie, zoals voor het eerst naar school of naar de opvang gaan. Kinderen met praatangst zijn vaak erg perfectionistisch.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe behandel je selectief mutisme?

Er bestaan in Nederland twee behandelprotocollen voor Selectief Mutisme: 'Spreekt voor zich' (ontwikkeld door UMC Utrecht) of 'Praten op school, een kwestie van doen' (ontwikkeld door Levvel Amsterdam, voorheen De Bascule). Dit zijn allebei gedragstherapeutische behandelprogramma's.

Wat is de oorzaak van selectief mutisme?

Wat is de oorzaak van een selectief mutisme? Selectief mutisme is vaak het gevolg van angst bij kinderen. In situaties waarin kinderen zich niet vertrouwd en veilig voelen praten zij niet. Kinderen blokkeren als het ware door de angst, waardoor ze niet kunnen spreken.

Is selectief mutisme een angststoornis?

Selectief mutisme is een angststoornis. Kinderen en jongeren met selectief mutisme kunnen goed spreken maar durven dit niet in bepaalde (sociale) situaties, zoals school of buitenshuis. Thuis spreken lukt prima. Selectief mutisme is geen taalstoornis.

Is selectief mutisme een stoornis?

Selectief mutisme betekent dat een kind wel kán praten, maar dit in bepaalde situaties, bijvoorbeeld op school, niet of weinig doet. Selectief Mutisme wordt vaak omschreven als een taal-spraak problematiek maar dit is het niet. Het Selectief Mutisme is een angststoornis.

Is selectief mutisme een ziekte?

Selectief mutisme is een zeldzame psychische aandoening die zich kenmerkt door het niet "kunnen" (of durven) praten in bepaalde sociale situaties.

Wat als je kind niet wil praten?

Als jouw kind van 2 of 3 jaar nog niet praat, dan kun je jouw zorgen uitspreken op het consultatiebureau. Zij kunnen het dan samen met jou in de gaten houden. Bij elke afspraak zal aan je gevraagd worden welke woordjes je kind zegt en wat je kind al begrijpt.

Welke vaardigheden heb je nodig om de taalontwikkeling te stimuleren?

Samen spelen, samen lezen, samen dingen ondernemen / ontdekken / ervaren / voelen / ruiken en proeven. Laat het kind het beleven en doorleven. Doe dingen die u zelf leuk vindt om te doen. Uw enthousiasme maakt het kind ook enthousiast en daarmee leert het makkelijker.

Wat is goed voor de taalontwikkeling?

Samen spelen is een goede manier om veel met elkaar te praten. Ook spelletjes waarbij je doet alsof, zijn heel goed voor de taalontwikkeling. Verder zijn er veel spelletjes waarbij je kind woorden leert en leert nadenken en onthouden, zoals lotto en memory. Laat je kind ook veel met andere kinderen spelen.

Hoe praat je tegen een kind?

'Zó zou je écht tegen kinderen moeten praten'
  1. Spreek nooit neerbuigend. ...
  2. Ga fysiek op zijn niveau zitten. ...
  3. Vraag hoe het kind genoemd wil worden. ...
  4. Doe gek. ...
  5. Geef dus aandacht aan de willekeurige verhalen. ...
  6. Leef je in en stel je kwetsbaar op. ...
  7. Speel.

Waarom praat mijn kind niet op school?

Niet praten in bepaalde situaties (selectief mutisme)

Sommige kinderen praten in bepaalde situaties helemaal niet. Dat komt door angst. Zij praten bijvoorbeeld thuis wel, maar op school of bij anderen thuis niet. Als dit langer dan een maand duurt, noemen we dat selectief mutisme.

Waarom wordt een kind verlegen?

Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.

Hoe leer je een autistisch kind praten?

Autistisch kind leren praten

Ze gebruiken eenvoudigere communicatiemiddelen, zoals lichaamstaal. Ze gebruiken echolalie (herhalen van woorden), door bijvoorbeeld zinnen te herhalen uit hun favoriete film. Of ze praten alleen met hun ouders of logopedist.

Hoe noem je iemand die niet kan stoppen met praten?

Iedereen kent hem wel: de eindeloze prater, iemand die veel praat en moeilijk te stoppen is. In je vergadering pakken ze het woord en lijken niet meer te stoppen. Ze nemen alle ruimte om te zeggen wat ze willen zeggen, blijven hun punt maar maken, ze herhalen zichzelf en anderen.

Waarom praat een kind laat?

Een taalontwikkelingsstoornis is een stoornis in het leren van taal. Sommige kinderen zijn laat met praten. Ze beginnen bijvoorbeeld pas op 3-jarige leeftijd met het praten in zinnen. Er is dan sprake van een vertraagde taalontwikkeling, wat niet perse problematisch hoeft te zijn.

Hoeveel mensen hebben selectief mutisme?

Ze hebben spraakangst. Selectief mutisme lijkt een zeldzame psychische aandoening omdat je er niets tot weinig over hoort, maar dat is niet het geval. De schatting is dat selectief mutisme bij 1 tot 7 op de 1.000 kinderen voorkomt.

Hoe begeleid je iemand met angststoornis?

Wat kan je doen om iemand met een angststoornis te helpen? Begrensd luisteren – Neem de tijd om te luisteren, maar ga niet mee in de angst van iemand. Geef na een aantal minuten vriendelijk aan dat je hebt gehoord dat hij/zij angstig is en dat je het nu over een ander onderwerp gaat hebben. Afleiding helpt!

Hoe kind helpen met angststoornis?

Praat erover, geef het kind de ruimte om te vertellen en vraag wat het voelt en nodig heeft. Blijf positief en denk samen na over oplossingen. Geef bevestiging en creëer succeservaringen door het kind een compliment te geven wanneer iets goed gaat en het aan te moedigen wanneer het kind iets spannend vindt.

Heeft mijn kind een TOS?

Kenmerken TOS

Het kind heeft moeite om op een woord te komen. Het kind is niet goed te verstaan. Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt. Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.

Hoe zorg je dat je minder praat?

bereid je vragen niet voor terwijl de ander praat: doe dit voor het gesprek of haak in op wat werd gezegd. praat niet over jezelf, laat de ander praten en stel vragen: hou het kort als het over jezelf gaat, zo interessant ben je nu ook weer niet.

Waarom praat een kind in zichzelf?

Kinderen praten soms tegen zichzelf als ze alleen zijn in bed of in andere situaties. Het blijkt nu dat deze monologen hen helpen om hun dag beter te begrijpen en nieuwe ervaringen te verwerken.

Vorige artikel
Wat is het beste yoghurt?
Volgende artikel
Wat voor buikpijn zwangerschap?