Kijkoperatie in de baarmoeder

Hoe halen ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Gevraagd door: ds. David Volcke Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (74 stemmen)

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).

Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelf opgelost?

In sommige gevallen kan uw lichaam een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelf stoppen. Als de eicel vanzelf al gestopt is met groeien, kiezen we er soms voor om eerst af te wachten. U krijgt dan iedere week een bloedcontrole.

Welke behandeling buitenbaarmoederlijke?

De behandeling bij een zwangerschap buiten de baarmoeder kan met medicijnen. Dit is een injectie in de bilspier. Laat daarna je bloed elke week controleren. Na 6 tot 8 weken is het zwangerschapshormoon meestal uit het bloed.

Hoe lang duurt herstel buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De meeste vrouwen kunnen na een week weer werken. Soms ben je lichamelijk sneller hersteld dan emotioneel. Bespreek met je werkgever en zo nodig de bedrijfsarts wat een goed moment is om weer te gaan werken.

Kan een baby een buitenbaarmoederlijke zwangerschap overleven?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Er zijn 3 behandelingen: afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang geen seks na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een laparoscopie is het advies om 2 weken te wachten voordat je weer gemeenschap hebt, na een laparotomie 6 weken. Als een (deel van) de eileider verwijderd is kun je het best met de gynaecoloog overleggen wanneer je weer zwanger mag worden.

Welke week voel je buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

In het begin van een zwangerschap, zijn er meestal geen klachten. Later, tussen de 5-12 weken zwangerschap kunnen er klachten komen. Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan.

Hoe gevaarlijk is buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als de diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te laat wordt gesteld, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. De eileider waarin de eicel zich heeft vastgehecht, kan scheuren en een inwendige bloeding veroorzaken.

Hoe lang geen seks na verwijderen eileider?

U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.

Hoe voelt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap aan?

Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat kan de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn in een eileider zijn.

Doet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap pijn?

Klachten / symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als de eileider te veel uitrekt kan hij scheuren. Er loopt dan bloed in de buikholte. Hierdoor krijgt u heftige buikpijn of een uitstralende pijn naar rug, schouders of bovenbenen. U kunt het gevoel hebben dat u moet poepen, zonder dat er wat komt.

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Ongeveer 1,5 à 2% van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. De meeste treden op bij vrouwen tussen 25 en 34 jaar. In ongeveer 95 à 98% van de gevallen nestelt het vruchtje zich in de eileider. Andere mogelijke (maar zeldzame) plaatsen zijn de baarmoederhals, eierstokken of buikholte.

Hoe kwam je achter buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Dit gebeurt met een urinetest. Wanneer u zwanger blijkt te zijn, zal de huisarts u doorverwijzen naar de gynaecoloog of een echoscopist. Met een vaginale (inwendige) echo kan de gynaecoloog zien of het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt.

Kan je zonder 1 eileider zwanger worden?

Je hebt een probleem aan één of beide eileiders. Dit kan een negatief effect op je zwangerschapskans hebben. Als één eileider wel goed is, dan kan je spontaan zwanger worden. Zijn beide eileiders aangedaan, dan zijn je kansen veel kleiner.

Kan je ongesteld worden zonder eileiders?

Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang.

Wat te doen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er zijn 3 behandelingen:
  • afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
  • een injectie met medicijnen.
  • een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Heb je hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Op de echo ziet de gynaecoloog geen vocht of zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon (HCG) minder dan 2000. Op de echo ziet de gynaecoloog wel vocht of een zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon minder dan 1500.

Kan je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voldragen?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit voldragen worden en de vrucht kan niet alsnog in de baarmoeder geplaatst worden. In Nederland is het gebruikelijk om te opereren of medicijnen te geven.

Wat kun je zien op een echo van 6 weken?

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.

Kan je met 5 weken hartje zien kloppen?

Vanaf 5 weken kun je zien of zich er een vruchtzakje in de baarmoeder heeft ingenesteld. Vanaf 5,5 week begint het hartje langzaam te kloppen en met 6 weken versneld dit tot gemiddeld 170 sl/min.

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

8 weken zwanger: vitaliteitsecho

Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.

Is de 7 weken echo inwendig of uitwendig?

Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen). Mocht het zo zijn dat we geen goed beeld van de zwangerschap kunnen krijgen, dan kunnen we via de vagina een inwendige echo maken.

Is de eerste echo altijd inwendig?

Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd.

Wat kan er mis zijn bij de eerste echo?

Tijdens deze eerste zwangerschapscontrole wordt de zwangerschap bevestigd, en maken we een (vaginale) echografie om te zien hoeveel baby's er zijn, hoe groot de baby('s) is/zijn en of het/de hartje(s) kloppen. Tijdens de eerste controle controleert de gynaecoloog ook uw gewicht, uw bloed en uw urine.

Volgende artikel
Hebben narcisten huisdieren?