Over wiegendood en veilig slapen....

Hoe groot is de kans op wiegendood?

Gevraagd door: Imke Janse  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (55 stemmen)

In Nederland worden vijftien tot twintig kinderen per jaar getroffen door wiegendood: best zeldzaam dus. De kans dat dit na het eerste levensjaar gebeurt, is nog kleiner.

Hoe lang kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Hoe groot is de kans op wiegendood bij Buikslapen?

Nu vaststaat dat het op de buik te slapen leggen van een baby ('primaire buikligging') de kans op een onverwachte dood (wiegendood) 3 tot 7 maal zo groot maakt,1-4 doet zich de vraag voor wat het gevaar is van 'secundaire buikligging': het verschijnsel dat een baby zichzelf tijdens een slaapperiode uit rug- of ...

Wat zijn de symptomen van wiegendood?

Wiegendood is het plots, onverwacht overlijden van een baby die ogenschijnlijk gezond was en waarbij men geen lichamelijke afwijking kan vaststellen die de dood kan verklaren. Wiegendood is niet voorspelbaar. Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil.

Welke factoren hebben een invloed op wiegendood Kind en Gezin?

Belang van rust en regelmaat

Rust en regelmaat hebben een goede invloed op de slaap. Een plotse verandering, zoals de start van de kinderopvang, druk bezoek of een verhuis kan door de baby als stresserend worden ervaren. Dit kan het slaappatroon veranderen en verhoogt de kans op wiegendood.

29 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan je wiegendood vermijden?

Wereldwijd worden er vier maatregelen aanbevolen ter preventie van wiegendood: Een veilige slaaphouding in ruglig. Vermijd roken, alcohol en drugs tijdens en na de zwangerschap. Zorg dat de temperatuur van de slaapomgeving niet te hoog is en dat het hoofd ten allen tijden vrij ligt.

Kan je testen op wiegendood?

Een slaaponderzoek is een polysomnografie (PSG). Met dit onderzoek sporen we een eventueel verhoogd risico op wiegendood op. Dit slaaponderzoek gebeurt alleen op doorverwijzing van een huisarts of kinderarts.

Hoe vaak overlijd baby in buik?

Van elke 500 baby's die er in Nederland per dag worden geboren, overlijden er vier, gerekend vanaf 22 weken zwanger- schap. Dat zijn meer dan 1.400 baby's per jaar. Vijfenzestig procent overlijdt in de buik van de moeder.

Hoe veilig is aerosleep?

Het zou naar zeggen oververhitting en zelfs wiegendood voorkomen. Dit zijn we nagegaan bij de echte experts van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid én de Consumentenbond. Conclusie, ongegronde verkooppraat die de veiligheid van je kind zelfs in het geding kan brengen.

Wat moet je doen als je je baby niet direct wakker krijgt?

Krijg je je baby niet direct wakker? Kriebel je baby onder de voeten. Neem je baby in je armen en ondersteun zijn of haar nek. Schud je baby nooit.

Kan baby hele nacht op buik slapen?

Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.

Kan je op je buik slapen als je zwanger bent?

'Op je buik slapen kan geen kwaad als je zwanger bent, want je kind wordt goed beschermd door het vruchtwater.

Hoelang mag een baby op de buik slapen?

Kan je baby zowel overdag als 's nachts zelf goed van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd, dan kun je hem zonder zorgen laten slapen in een houding die hij zelf wil. Dit is meestal zo rond de leeftijd van zes maanden.

Wat te doen als je baby stopt met ademen?

Je kind gaat vanzelf weer ademen en zal niet stikken. De periode dat de hersenen geen zuurstof krijgen is zo kort dat het geen gevolgen heeft. Om andere, ernstiger oorzaken uit te sluiten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je kind vaker zulke aanvallen heeft.

Wat is de beste temperatuur voor een babykamer?

Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.

Hoe warm baby s nachts aankleden?

Er is een officieel advies, of eigenlijk richtlijn hoe je je baby aan kun kleden 's nachts. Als je kijkt naar de afbeelding dat zie je dat als het minder dan 16 °C is dat je kindje dan een slaapzak aan moet, een pyjama met lange mouwen, een romper met lange mouwen, sokjes, wantjes en een muts.

Hoe veilig is een Babynestje?

Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.

Is een AeroSleep nodig?

Matrasbeschermer is niet nodig

Uit onze test en de adviezen voor veilig slapen blijkt dat je baby prima zonder zo'n matrasbeschermer kan. We hebben geen bewijzen kunnen vinden dat deze beschermers extra meehelpen aan de veiligheid van de baby.

Wat is het veiligste Babynestje?

Doomoo ken je waarschijnlijk wel van hun heerlijk zachte voedingskussens. Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon.

Hoeveel kans op sterfte bij bevalling?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoe vaak gaat een zwangerschap fout?

Vijftien van de 100 zwangerschappen eindigen in een miskraam. Dat aantal van 15% gaat alleen over de zwangerschappen die vastgesteld zijn. Maar veel zwangerschappen eindigen al heel vroeg, zelfs voordat de normale menstruatie op gang komt.

Hoe lang mag je je baby niet voelen?

Tot 24 weken

Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog nooit gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Die luistert naar de harttonen van je kind.

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Wat maakt een bedje veilig?

Veilig babybed

Een goed babybed is gemaakt van stevig, glad afgewerkt materiaal en heeft een ventilerende bodem. Daar hoort een stevig en vlak matras op. Gebruik geen wieg of bed waarbij de wanden gesloten zijn. Er moet vanaf de slaapplek via de zijkant ventilatie mogelijk zijn.

Hoe kan Stilgeboorte?

Bij mensen die roken of met een hoge bloeddruk kampen, kan ook het loskomen van de placenta tot een stilgeboorte leiden. Ook diabetespatiënten en vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen risico op een stilgeboorte. Daarom laten we hen nooit de uitgerekende geboortedatum overschrijden.

Volgende artikel
Wat ziet een baby bij de geboorte?