PuurGezond: Hoe rooster je maiskolven?

Hoe gezond is een maiskolf?

Gevraagd door: Esmée Weijters  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (41 stemmen)

Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.

Is maïs goed om af te vallen?

Dit is absoluut niet waar. Het is een groente die veel voedingsstoffen bevat. Deze fabel is waarschijnlijk ontstaan omdat maïs veel zetmeel (een koolhydraat) bevat. In een modern dieet liggen koolhydraten onder vuur, dat is waarom aardappels bijvoorbeeld niet meer zo populair zijn als je gewicht wilt verliezen.

Hoeveel maiskolf per persoon?

Reken ongeveer 300 gram mais per persoon (in het geval van maiskolven) en 200 gram als je een blikje of potje koopt. Serveer de mais met wat boter en voeg als je dat lekker vindt wat zout toe. Houd je meer van zoet dan is suiker ook lekker op de mais. In de zomer kun je maiskolven ook bbq-en.

Welke vitamines zitten er in maïs?

In mais is vooral het vitamine B complex ruimschoots vertegenwoordigd. Zo bevat mais veel vitamine B1, wat belangrijk is voor de werking van je hart en zenuwstelsel. Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5.

Wat doet mais met je darmen?

Mais. Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree.

17 gerelateerde vragen gevonden

Is mais goed voor je huid?

Mais zit namelijk niet alleen boordevol goede antioxidanten, maar ook vol zeaxanthine. Dit stofje zorgt niet alleen voor mooie, gezonde ogen, maar ook voor een stralende huid.

Is maiskolf groente?

Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.

Hoelang moet je een maiskolf koken?

Maïskolven kun je heel gemakkelijk koken. Maak de maiskolven eventueel schoon (als je verse gebruikt) en breng een grote pan met water aan de kook. Leg of zet de maiskolven rechtop in de pan en kook circa 15-20 minuten. Je kunt eventueel nog een klontje boter of een schep suiker aan het kookwater toevoegen.

Hoeveel calorieën zit er in een maiskolf?

In 1 kolf (175 gram) maiskolf zit: 130 kcal energie.

Is een Maiswafel gezond?

Wat betreft mineralen zijn vooral magnesium, mangaan, koper, zink en ijzer vertegenwoordigd. Maïswafels zijn dus ongeveer even gezond als rijstwafels. Ze bevatten iets meer koolhydraten, maar eveneens veel gezonde vitamines en mineralen. Af en toe tussen beide variëren zorgt voor de beste mix van voedingsstoffen.

Is maïs een groente of fruit?

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen de suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. In Nederland wordt deze al ruim 30 jaar geteeld. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten.

Wat is een goede maiskolf?

Een verse maïskolf herken je aan de gele volle korrels. Koop ze het liefst met de bladeren er nog om, dit beschermt ze namelijk tegen uitdroging. Maïskorrels van wat oudere kolven zijn zichtbaar ingedeukt en uitgedroogd, deze kun je maar beter laten liggen.

Wat gebeurt er als je teveel mais eet?

Als je wat teveel eet, kun je daar behoorlijk last van krijgen. Vaak zie je hele maïskorrels terug in je ontlasting. Onverteerde maïs geeft bijvoorbeeld veel darmgassen, en vervelende krampen in de maagstreek. Je kunt dit voorkomen, door maïs goed te koken en goed te kauwen.

Is gebakken mais gezond?

Net als andere granen en graanproducten zit er in mais koolhydraten, eiwitten, vezels en vitamine B. Mais bevat vooral veel vitamine B1, wat goed is voor je hart en zenuwstelsel. Daarnaast zit er vitamine B2 en B3 in, die goed zijn voor je energielevel en een gezonde huid.

Hoe gezond is een komkommer?

Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.

Kan een maiskolf in de vriezer?

Maïs kun je invriezen. Ontdoe de maïskolven eerst van de bladeren. Blancheer rauwe kolven circa 12 minuten voordat je ze invriest. Bewaar in een goed gesloten zakje of bakje.

Hoe lang kun je verse maiskolf bewaren?

Maïs bereiden & bewaren. Maïs is verpakt in folie ca. 3 dagen houdbaar in de koelkast. Gare maïskorrels zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries houdbaar, bij minimaal -18ºC.

Hoe lang blijft gekookte maiskolf goed?

Hoelang blijft gekookte mais goed? Houdbaarheid Mais – Een maiskolf kun je drie dagen in de koelkast bewaren, losse nog niet gekookte maiskorrels 2 tot 3 dagen in de koelkast. Reeds gekookte mais kun je 2 dagen in de koelkast bewaren.

Wat is het verschil tussen maïs en suikermais?

Wat is het verschil? Voedermais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee. Suikermais heeft de eigenschap dat het suiker dat de plant aanmaakt minder snel omgezet wordt in zetmeel. De zoetere smaak maakt suikermais meer geschikt voor menselijke consumptie.

Wat zijn de draden aan een maiskolf?

Als de draden die boven de kolf hangen (pluimpjes – de eigenlijke stempels die ieder één vruchtbeginsel bevruchten tot het een maiskorrel vormt) helemaal donkerbruin en droog zijn, zijn de kolven rijp. De korrels zijn dan lichtgeel tot geel van kleur.

Wat is de gezondste groente?

Wij zetten zeven van de meest gezonde groenten voor je op een rijtje.
  1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. ...
  2. Broccoli. Broccoli behoort tot de zogenaamde kruisbloemige groenten. ...
  3. Spruitjes. Spruitjes zijn niet bij iedereen favoriet. ...
  4. Spinazie. ...
  5. Wortels. ...
  6. Rode bietjes. ...
  7. Tomaten.

Kan je lichaam mais verteren?

Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken

Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.

Hoe goed zijn tomaten voor je?

Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.