What is Listeria monocytogenes and how does it cause food poisoning?

Hoe gevaarlijk is listeria?

Gevraagd door: Alyssa Şahin  |  Laatste update: 6 januari 2024
Score: 4.9/5 (50 stemmen)

De ziekte kan ernstiger verlopen bij pasgeboren kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer tegen infectieziekten. Bij deze mensen kan in zeldzame gevallen hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) optreden. Bij een klein deel van deze mensen kan de infectie dodelijk aflopen.

Hoe weet je dat je besmet bent met listeria?

Symptomen listeria

Een gevoel alsof je griep krijgt. Koorts. Spierpijn. Misselijkheid.

Hoe snel word je ziek van listeria?

Listeriose kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn. Vooral voor ongeboren kinderen, pasgeboren baby's en mensen met minder afweer. Soms overlijdt iemand aan deze ziekte. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is enkele dagen tot enkele maanden.

Hoe groot is de kans op listeria?

De kans op besmetting met Listeria is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Is listeria dodelijk?

Listeriose kan, vooral in de tweede helft van de zwangerschap, leiden tot het overlijden van het kind en vroeggeboorte. Bij pasgeborenen verloopt listeriose ernstig en soms dodelijk.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je doen tegen listeria-bacterie?

Voedsel veilig bereiden

De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.

Hoe voorkom ik besmetting met listeria?

Hoe voorkom ik besmetting met listeria? Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 75 °C niet. Dus verhit je eten door en door.

Kan je testen op listeria?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld toxoplasmose kunt u geen bloedtest doen om na te gaan of u beschermd bent tegen listeriose. Daarom is het belangrijk onderstaande maatregelen te nemen: Kook rauw voedsel van dierlijke afkomst goed door (of het nu rund, varken, kip, schaap of iets anders is).

Kan listeria in ei zitten?

Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Eet eieren steeds hardgekookt.

Hoe lang ziek na verkeerd eten?

Gezondheidseffecten voedselinfectie

Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.

Waarom is listeria gevaarlijk?

Als je listeriose hebt, voel je je grieperig: je krijgt koorts, diarree en bent misselijk. Sommige mensen kunnen erger ziek worden. Het gaat dan om hele jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Deze mensen kunnen hersenvliesontsteking krijgen of een bloedvergiftiging.

Waar zit listeria bacterie in?

Listeria monocytogenes zit in de darmen van elk mens en dier. Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. Listeria monocytogenes vermenigvuldigt zich snel op producten die bedorven zijn. Uniek is dat de bacterie zich ook vermenigvuldigt in de koelkast.

Hoe lang overleeft listeria?

Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 graden Celsius namelijk niet langer dan 2 minuten. Dus verhit je eten door en door.

Wat voel je bij listeria bacterie?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Wat gebeurt er als je iets verkeerds eet tijdens zwangerschap?

Neem contact op met uw huisarts als u zich ziek voelt of als u zich veel zorgen maakt. U hoeft zich echter geen zorgen te maken als u per ongeluk iets heeft gegeten of gedronken waar u achteraf over twijfelt. De kans dat u door één keer iets verkeerds te eten meteen een infectie oploopt is erg klein.

Is Listeria hetzelfde als toxoplasmose?

Is listeria zoiets als toxoplasmose, wordt er vaak aan de redactie gevraagd. Het antwoord is ja.

Hoe kan je listeria voorkomen?

Wat kan je doen om listeriose te voorkomen? Meer informatie
  • Was rauwe groenten altijd goed voor gebruik.
  • Vlees en vis goed doorbakken.
  • Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel.
  • Restjes snel afkoelen en korte tijd bewaren.
  • Bewaar eten niet langer dan de uiterste datum die op de verpakking.

Welke ziektes veroorzaakt listeria?

Listeriose is een aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Listeria monocytogenes. Listeria wordt overgedragen via voedsel dat besmet is zijn met dit pathogeen. Bij risicopersonen kan dit evolueren tot ernstige vormen (een bloed- of herseninfectie), soms zelfs tot de dood.

Kan je salmonella krijgen van gebakken eieren?

Een besmetting met de bacterie Salmonella hoeft in principe niet not grote problemen te leiden. Een ei dat besmet is met de bacterie kan alleen problemen veroorzaken als het niet wordt verhit. Dit komt doordat Salmonella bacteriën een normale bereiding van een ei (bakken of koken) niet overleven.

Kan listeria in kip zitten?

Rauw vlees en kip kunnen besmet zijn met de listeriabacterie. Deze moet u voor het eten voldoende verhitten. Ook vleeswaren zoals rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten kunnen met deze bacterie besmet zijn.

Wat zijn de symptomen van een voedselvergiftiging?

Door besmet eten en drinken kunt u deze klachten krijgen:
  • meestal eerst buikpijn of buikkrampen.
  • misselijk en overgeven.
  • diarree.
  • duizelig zijn.

Hoe groot is de kans op toxoplasmose?

De andere helft van de vrouwen heeft nog nooit een infectie met toxoplasmose gehad en is dus niet beschermd tegen toxoplasmose. De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.

Welke bacterie gevaarlijk zwangerschap?

De 'groep-B-streptokok' (GBS) is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere vrouw en haar kind, maar in enkele gevallen wordt de baby ernstig ziek door een infectie met deze bacterie.

Is voedselvergiftiging gevaarlijk als je zwanger bent?

Als je iets eet waar per ongeluk de listeriabacterie in zit, kun je een voedselvergiftiging krijgen. Deze voedselvergiftiging kan schadelijk zijn voor je kindje. De kans dat je door listeria een voedselvergiftiging krijgt, is behoorlijk klein. Toch kun je beter geen levensmiddelen eten waar misschien listeria in zit.

Hoe herken je toxoplasmose tijdens zwangerschap?

Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.

Volgende artikel
Is Jenaplan montessori?