This is What It's Really Like to Have ADHD

Hoe gedragen mensen met ADD zich?

Gevraagd door: Jesper Boetet  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.7/5 (65 stemmen)

Kenmerken van ADD Wel hebben ze vaak een hoofd vol gedachtes. Daarnaast hebben ze vaker moeite met plannen en organiseren, zijn snel afgeleid door irrelevante dingen en geluiden en hebben moeite met prioriteiten stellen. Ook het uiten van gevoelens kan lastig zijn.

Welk gedrag hoort bij ADD?

Mensen met ADD komen dromerig over, maar hebben een hoofd vol gedachten. Ze zijn overgevoelig voor uitwendige prikkels en trekken zich regelmatig terug om opgedane ervaringen te verwerken. Bovenstaande ADD symptomen en ADD kenmerken komen vrijwel altijd voor bij mensen met ADD.

Hoe zijn mensen met ADD?

Mensen met ADD hebben vrijwel dezelfde symptomen als mensen met ADHD, alleen ervaren ze geen of veel minder hyperactiviteit en impulsiviteit. Ze vinden het vooral lastig om hun aandacht erbij te houden en dit maakt het leven met ADD soms behoorlijk uitdagend.

Wat mist iemand met ADD?

Het vat 'ADD' zit ook nog eens vol met tegenstellingen. Je mist dingen, maar er dringen zich ook geluiden en beelden op die je helemaal niet wílt horen. Je kunt niet doorwerken als de telefoon van iemand anders gaat, of je aandacht bij een gesprek houden als achter je een ander gesprek gaande is.

Waar loopt iemand met ADD tegenaan?

Structuur en ritme

Mensen met ADD hebben vaak moeite om hun aandacht bij alledaagse dingen te houden en taken af te maken. Als je snel afgeleid bent, kan een normale dag met een aantal verantwoordelijkheden ontaarden in een chaotische wirwar van activiteiten.

26 gerelateerde vragen gevonden

Welk beroep past bij iemand met ADD?

Deze beroepen passen bij jou
 • Een beroep in de hulpverlening, zoals ambulant begeleider, verpleegkundige, politieagent of hulpverlener op de eerstehulpafdeling.
 • Een baan in de horeca, zoals kok of bedieningsmedewerker.
 • Documentairemaker.
 • Ondernemer in een richting waarin je jouw creativiteit kwijt kan.

Hoe ontspannen met ADD?

Omgaan met ADD
 • Structuur, regelmaat en ritme zijn heel erg belangrijk. ...
 • Merk je dat je afgeleid raakt? ...
 • Sport regelmatig, ga naar buiten en zorg voor beweging. ...
 • Ga ontspannen naar bed. ...
 • Maak to-do-lijstjes. ...
 • Stel doelen voor jezelf en wees realistisch. ...
 • Zorg dat je ook tijd hebt om jezelf weer op te laden.

Hoe voel je je als je ADD hebt?

Mensen met ADD ervaren klachten, zoals:
 • Vergeetachtigheid.
 • Emotionele wisselingen.
 • Moeite met het volgen van een uitleg.
 • Moeite met het afmaken van taken.
 • Moeite met plannen.
 • Gebrek aan motivatie.
 • Kortetermijngeheugen.
 • Dagdromen.

Is ADD een beperking?

ADD: een aandachtstekortstoornis

De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Deze psychische beperking is een subtype van de bekendere aandoening ADHD, waarbij hyperactiviteit een belangrijke rol speelt. Bij ADD staat het aandachtstekort op de voorgrond.

Wat triggert ADD?

Onderzoekers gaan ervan uit dat erfelijkheid de grootste rol speelt bij ADHD. Er is nog geen specifiek gen voor ADHD ontdekt. Het lijkt erop dat meerdere genen er samen voor zorgen dat je aanleg hebt voor ADHD. Dit houdt in dat ADHD kan ontstaan wanneer verschillende genen en omgevingsfactoren op elkaar reageren.

Hoe leert iemand met ADD?

Betrek je omgeving er bij

Heel belangrijk in het omgaan met ADD is je partner en/of omgeving te betrekken in je situatie. Op die manier weten zij ook wat er met je aan de hand is. Zo kunnen jullie samen leren hoe je wilt omgaan met ADD. Communiceer met elkaar en probeer het niet in je eentje op te lossen.

Wat is angstig ADD?

Van faalangst naar verwachtingsangst. Sommige volwassenen met ADD worden als het ware achtervolgd door angst. Ze ontmoeten die angst niet alleen op het werk en in hun sociale contacten. Ook thuis leven zij dikwijls in een voortdurende angst voor wat er straks zal misgaan op het werk.

Is ADD een psychische aandoening?

Hoewel mensen in de volksmond nog spreken van ADD, staat deze term niet meer in de DSM (handboek met diagnoses van psychische stoornissen).

Is ADD een gedragsprobleem?

ADHD en ADD zijn veel voorkomende aandoeningen die vaak gepaard gaan met gedragsproblemen of -stoornissen. Kinderen met ADHD of ADD hebben vaak moeite om zich te concentreren, impulsief gedrag en kunnen moeite hebben om taken af te maken.

Welke leeftijd ADD?

ADD is erfelijk en komt voor bij jongens en meisjes. De eerste kenmerken van ADD zijn vaak al zichtbaar en merkbaar voor anderen als je zo'n 6 jaar oud bent. Meestal krijg je zelf last van de symptomen als je in de puberteit komt of op jongvolwassen leeftijd.

Kan iemand met ADD verliefd worden?

Hoe het ook zij, ook in de tragische gevallen is er een begin van romantische liefde. ADD-ers zijn in deze fase in de regel aantrekkelijke liefdespartners. De verliefdheid wordt aanzienlijk versterkt door de hyperfocus, die hun empathie, hun bij de ander kunnen zijn, vleugels geeft.

Hoe herken ik ADD bij mezelf?

Je bent gevoelig, betrokken en emotioneel. Dingen kunnen je snel raken, maar tegelijkertijd heb je soms moeite met het uiten van je gevoelens. Soms krijg je het verwijt dat je afwezig bent, en helemaal niet betrokken lijkt.

Wat zijn de gevolgen van ADD?

Bij ADD hoorden onder andere de volgende kenmerken:
 • snel afgeleid zijn.
 • vergeetachtig zijn.
 • problemen met slapen: heel veel slapen maar overdag toch moe of slaperig zijn.
 • ander besef van tijd.
 • dagdromen.
 • overprikkeling.

Kan je hoogbegaafd zijn en ADD hebben?

Een kind kan hoogbegaafd zijn én ADD/ADHD hebben. Maar het kan ook zo zijn dat enkele kenmerken van hoogbegaafdheid onterecht voor ADD/ADHD aangezien worden.

Hoe krijg ik een diagnose ADD?

Van je huisarts kun je een verwijzing krijgen naar een erkende organisatie die gespecialiseerd is in ADHD/ADD. Bij het eerste gesprek krijg je vragenformulieren, in te vullen door jezelf, een ouder of partner en in het geval van kinderen/tieners ook door een leerkracht. Dan volgen er gesprekken met een psycholoog.

Wat eten bij ADD?

Je kunt kiezen voor een paleodieet, waarbij je vooral vlees, vis, groente, fruit, eieren en noten en zaden eet of een mediterraan dieet wat naast deze voedingsmiddelen ook bonen, plantaardige oliën en volle granen adviseert. Fruit en groente kun je gewoon de hele dag door nemen, ook als tussendoortje.

Kan je ADD en autisme hebben?

Een mix van ADHD en autisme. Ook komen onderzoekers er steeds meer achter dat stoornissen uit het autismespectrum (ASS) en ADHD mogelijk een zelfde genetische basis hebben. Zo kan het zijn dat je geen zuivere AD(H)D of ASS hebt, maar een beetje van beiden.

Kan je getest worden op ADD?

De symptomen van ADD komen namelijk overeen met de symptomen van ADHD. Een arts, psycholoog of psychiater kan vervolgens de diagnose ADD of ADHD stellen. De ADD zelftest of ADD volwassenen test en de ADHD test online zijn gemakkelijk online in te vullen. Je krijgt direct de uitslag als je de ADHD vragenlijst invult.

Kan ADD behandeld worden?

ADD rechtstreeks behandelen

Behandeling kan bestaan uit het rechtstreeks beïnvloeden van de werking van de hersenen zelf. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden: het nemen van medicatie (vaak methylfenidaat, verkocht onder verschillende merknamen) of het aanpassen van leefgewoontes (slaaphygiëne, voeding en bewegen).