Vermijdende hechting: hoe om te gaan met de 'angst voor binding'

Hoe gedraagt iemand met bindingsangst zich?

Gevraagd door: Luna Molenaar  |  Laatste update: 14 juli 2025
Score: 4.8/5 (4 stemmen)

Fases van bindingsangst Je voelt passie en opwining. Je vermijdt emotionele betrokkenheid. Je gaat je afstandelijk gedragen. Het ontlopen van de ander, of twijfels en angst uitspreken horen bij deze fase.

Hoe reageert iemand met bindingsangst?

Wat zijn de symptomen van bindingsangst in relaties? Mensen met bindingsangst ervaren spanning bij nabijheid en houden liever afstand. Ze bouwen een 'muurtje' op door kritisch te zijn op hun partner. Ze hebben de tijd nodig om hun diepere gevoelens toe te vertrouwen aan de ander uit angst voor kwetsbaarheid en pijn.

Hoe weet je of iemand bindingsangst heeft?

Mensen met bindingsangst herkennen vaak de meeste van onderstaande kenmerken: Het moeilijk vinden om langdurig een verbinding aan te gaan met een ander. Moeite hebben met intimiteit. Moeite hebben met het vertrouwen van anderen.

Kan iemand met bindingsangst je missen?

Absoluut. Iemand met bindingsangst kan je missen en zelfs liefdesverdriet krijgen, maar dit proces verloopt vaak anders dan je verwacht.

Kan iemand met bindingsangst jaloers zijn?

Jaloers zijn is een kenmerk van zowel verlatingsangst als bindingsangst.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe win je iemand met bindingsangst terug?

5 Tips om een man met bindingsangst te veroveren
  • Bindingsangst. Het is eerst heel belangrijk om te kijken of je lover wel echt bindingsangst heeft. ...
  • Ontdek de oorzaak van zijn bindingsangst. ...
  • Zet hem niet onder druk. ...
  • Zet hem lager op je prioriteitenlijstje. ...
  • Doe zoveel mogelijk verschillende activiteiten samen. ...
  • Date met anderen.

Wat is een onderbewuste bindingsangst?

Mensen met bindingsangst verraden zichzelf vaak onbewust. Ze gebruiken sommige woorden te vaak en aarzelen om andere te gebruiken. Mensen met bindingsangst aarzelen vaak om het woord 'liefde' te gebruiken of relaties te definiëren met termen als vriend of vriendin.

Wat moet je doen als iemand met bindingsangst zich terugtrekt?

1. Geef je partner ruimte wanneer hij/zij die nodig heeft . Het kan verleidelijk zijn om aan te dringen op meer intimiteit of toewijding, maar druk uitoefenen op je partner kan ertoe leiden dat hij/zij zich nog verder terugtrekt. Respecteer in plaats daarvan zijn/haar behoefte aan ruimte en geef hem/haar de tijd om zijn/haar gevoelens te verwerken.

Is iemand met bindingsangst verliefd?

Iemand met bindingsangst voelt zich aangetrokken tot de liefde van iemand met verlatingsangst. Iemand met bindingsangst zal daarom alles geven in de momenten van verbinding. Iemand met verlatingsangst heeft continu liefde in overvloed, omdat hij of zij zó graag wilt.

Wat zijn de fases van bindingsangst?

De vijf fases zijn: verliefdheid, angst voor verlies van vrijheid, afstand nemen, schuldgevoel, en herhaling van het patroon. Iemand met bindingsangst ervaart veel twijfel en zoekt veiligheid, maar is bang voor echte nabijheid.

Wat zijn de symptomen van bindingsangst in een lange relatie?

Onveilige hechting als belangrijke oorzaak van bindingsangst

In de eerste drie levensjaren wordt de basis gelegd voor hoe je later een langdurige relatie aangaat. Was die band onvoorspelbaar, afstandelijk of onbetrouwbaar, dan kan het zijn dat je als volwassene moeite hebt om je echt te hechten.

Kan bindingsangst relaties saboteren?

De persoon met bindingsangst wil wel verbinding, maar ervaart diezelfde verbinding als verstikkend. Het ironische? Beide partners willen eigenlijk hetzelfde: liefde en zekerheid, maar ze saboteren het zelf. Deze dynamiek wordt vaak onbewust opgezocht en heeft alles te maken met hechtingsstijlen.

Kan bindingsangst overgaan?

Het kan zomaar zijn dat je last hebt van bindingsangst. En dat is geen loze term (want zo wordt het helaas wel vaak gebruikt) maar een heuse psychische aandoening. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar die je van je bindingsangst af kunnen helpen.

Wat zijn de tekenen van bindingsangst?

Symptomen van bindingsangst

Je staat er niet voor open om verliefd te worden. Het idee alleen al geeft je het gevoel dat je verstikt wordt. Je bent heel kritisch en vindt niemand interessant genoeg.

Wat moet je niet doen bij bindingsangst?

Flirten met anderen, zelfs vreemdgaan, omdat je bang bent voor volledige toewijding. Miscommunicatie: je kunt je gevoelens niet uiten, of hebt het gevoel dat je partner je niet begrijpt. Verwijten: alles wat je partner doet irriteert je, en je vindt altijd wel iets om hem/haar de schuld te geven.

Waarom trekt een man zich terug?

Mannen trekken zich vaak terug door emotionele overweldiging, angst om hun onafhankelijkheid te verliezen, onopgeloste stress of verwarring over hun gevoelens.

Wat triggert de bindingsangst?

Bindingsangst wordt getriggerd wanneer…

Doorgaans zie je een trigger bij iedere stap die de relatie officiëler maakt. Dit is al mogelijk bij een van de eerste dates waarbij duidelijk wordt dat jullie elkaar leuk vinden. Zodra het een wat meer officiële vorm krijgt, grijpt de angst je bij de strot.

Waarom neemt iemand met bindingsangst afstand?

Dit gedrag is een vorm van zelfbescherming. Hij houdt liever afstand dan dat hij gekwetst wordt. Hierdoor blijft hij op een veilige afstand van jou én van zichzelf. De afleidingen bieden hem een manier om de pijn van verlating of emotionele betrokkenheid te verdoven, zodat hij geen diepere verbinding hoeft aan te gaan.

Hoe communiceer je met iemand die bindingsangst heeft?

Communiceer open en eerlijk met elkaar, ook over de bindingsangst, zonder te veel in patronen en emoties te gaan. Benoem dus gewoon jullie angsten en onzekerheden met elkaar. Misschien kunnen jullie er zelfs de humor van inzien en er grapjes over maken.

Waarom komt iemand met bindingsangst terug?

De persoon met bindingsangst stoot iemand af, waardoor de persoon met verlatingsangst extra hard gaat trekken. Je gaat nog meer je best doen om iemand te behouden, totdat je er klaar mee bent. En dan komt de persoon met bindingsangst weer terug, om je vervolgens weer af te stoten.

Kan iemand met bindingsangst veranderen?

Kun je iemand met bindingsangst 'redden'? Is het mogelijk op een BA te redden? Jazeker, maar net als met alle andere emotionele issues kan niemand veranderen als ze dit zelf niet inzien en/of willen. Het is niet aan jou om het probleem van deze mensen te fixen, een psychische stoornis heeft professionele hulp nodig.

Wat ervaart iemand met bindingsangst?

Iemand met bindingsangst ervaart dat er onvoldoende toestemming is om zich te onderscheiden van een ander. Je verlangen om je af te scheiden en de vaak onuitgesproken eis om beschikbaar te zijn voor de ander rijmen niet met elkaar. Iemand met bindingsangst voelt verwijt en afkeuring als hij of zij afstand nodig heeft.

Hoe kan ik bindingsangst doorbreken?

De eerste stap is bewustwording. Zodra je weet dat je bindingsangst hebt, wordt het makkelijker om er iets aan te doen. Je kunt immers niet iets veranderen waar je je niet bewust van bent. Accepteer dat je bang bent en laat de gevoelens die je ervaart toe, in plaats van dat je jezelf ertegen verzet.

Wat zijn onbewuste emoties?

Met het onderbewuste worden geestelijke processen bedoeld die niet of niet onmiddellijk toegankelijk zijn en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden. Je brein roept heel veel gedachten en herinneringen geautomatiseerd op. Oftewel, zonder dat je er echt bewust over nadenkt, reageer je.

Kan iemand met bindingsangst een relatie verbreken?

Bindingsangst kan relatieproblemen veroorzaken of zelfs een relatie in de weg zitten. Je hebt moeite om binnen relaties de diepte in te gaan. Je krijgt het benauwd als je partner spreekt over samenwonen en trouwen. Of je komt in een relatie niet eens tot dat punt, omdat je voor die tijd de relatie verbreekt.