Hoe gaat baby door geboortekanaal?

Gevraagd door: Milou Jacobs B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (48 stemmen)

De baby moet door het geboortekanaal naar buiten worden geduwd. In het begin lijkt het nog niet erg op te schieten: tussen weeën door glijdt het hoofdje steeds terug. Toch daalt de baby met elke wee steeds verder, totdat het hoofdje niet meer terugglijdt: het hoofdje 'staat'. Dit geeft een branderig, stekend gevoel.

Wat is geboortekanaal?

De bevalling is de geboorte bij de mens waarbij aan het eind van de zwangerschap de foetus vanuit de baarmoeder van de zwangere vrouw door het geboortekanaal of keizersnede naar buiten komt als baby.

Waarom pas persen bij 10 cm?

Met 10 centimeter heb je volledige ontsluiting. Dat betekent dat je kindje goed door je baarmoedermond past. Het is belangrijk dat je pas gaat persen als je dit stadium hebt bereikt. Ga je eerder persen, dan loop je het risico op uitscheuren.

Wat is Postplacentaire tijdperk?

In het verloop van de bevalling onderscheiden we vier fasen; de ontsluiting, de uitdrijving, het nageboorte tijdperk en het vierde tijdperk (ook wel de postplacentaire periode genaamd).

Hoelang duurt bevalling na 10 cm ontsluiting?

Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.

Zwangerschap & Bevalling

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel centimeter ontsluiting per uur?

De ontsluiting vordert bij regelmatige en krachtige weeën ongeveer 1 cm per uur bij het eerste kindje. Bij een tweede of volgend kindje gaat het meestal wat sneller. Veel vrouwen zijn misselijk aan het eind van de middenfase. Ook overgeven komt regelmatig voor.

Hoe lang duurt volledige ontsluiting?

Weeën duren 1 tot 1,5 minuut en komen om de 2 tot 3 minuten. Tussen de weeën door kan je even op adem komen. Dit hoef je gelukkig, als het goed is, niet al te lang vol te houden. Gemiddeld duurt deze fase een kwartier per centimeter ontsluiting, maar kan ook wel twee uur duren.

Hoe lang duurt de latente fase?

De latente fase kan gemiddeld 12 tot 14 uur duren, maar bij een eerste bevalling kan dat zelfs 24 tot 48 uur zijn. Bij een volgende bevalling gaat het meestal een stuk sneller, omdat je lichaam de baarmoedersamentrekkingen al heeft geoefend en door het spiergeheugen beter weet wat er moet gebeuren.

Is oxytocine een hormoon?

Oxytocine is een lichaamseigen hormoon, geproduceerd door de hypofyse (een klier in de hersenen). Het heeft effecten op de baarmoeder en op de melkklieren.

Welke fases kunnen we onderscheiden tijdens de geboorte?

De bevalling wordt opgedeeld in verschillende fasen: Latente fase: het verstrijken van de baarmoedermond en ontsluiting tot 1-3cm. Actieve (ontsluitings) fase: het ontsluiten van de baarmoedermond tot 10cm. Uitdrijving (pers) fase: de geboorte van de baby.

Hoe lang duren de persweeën?

Fase 4, persweeën, de uitdrijving

Dit is een normaal proces en zorgt ervoor dat het weefsel langzaam oprekt. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg.

Waarom persweeën Wegpuffen?

Het is ook mogelijk dat je op advies van je verloskundige niet volledig mee hoeft te persen of een perswee moet wegpuffen. Dit is het geval als de conditie van je baby niet optimaal is of als je bijna uitscheurt. Zo krijgt je huid wat meer tijd om mee te rekken en verloopt de uitdrijving iets gelijkmatiger.

Waarom wachten met persen?

Je kind naar buiten persen is een hele krachttoer. Als je dit op eigen kracht moet doen, dus zonder goede persdrang, dan is het nog veel moeilijker. Het loont dan ook de moeite om nog even te wachten, ook al zijn de weeën bijna niet meer op te vangen en doen ze vreselijk pijn.

Waarom krijg ik geen weeën?

Als er geen goede weeën zijn, kan het zijn dat wat pijnstilling voldoende is om meer rust te creëren waardoor het adrenalinegehalte afneemt en de oxytocine haar werk kan doen. Soms is het nodig om een infuus met oxytocine te krijgen om betere weeën te krijgen.

Wat is Uitdrijvingsfase?

Dit is de periode waarin het kind uit de baarmoeder wordt gedreven door de uitdrijvingsweeën en door het meepersen van de moeder, en via het geboortekanaal, de vagina, de weg naar de buitenwereld aflegt.

Hoe komt bevalling tot stand?

Door het hoger worden van het prostaglandine-gehalte worden de hersenen van moeder op een gegeven moment aangezet om oxytocine te gaan maken. Oxytocine is HET bevalhormoon. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken. In het begin is er nog weinig oxytocine in het lichaam, hierdoor beginnen de weeën rustig.

Wat zijn de nadelen van oxytocine?

Doordat de Synthetische Oxytocine voor een weeën storm zorgt, kan de baby in zuurstofnood komen. Dit zorgt vaak voor meer complicaties en uiteindelijk, als het niet 'snel genoeg' geboren wordt, het kindje met de tang/ vacuümpomp of zelfs met een spoed keizersnede gehaald wordt.

Wat is de relatie tussen het hormoon oxytocine en depressie?

Toedienen oxytocine bij bevalling vergroot kans op angst en depressie. In een studie is gekeken naar de relatie tussen het toedienen van synthetische oxytocine tijdens of direct na de bevalling en het optreden van depressies en angststoornissen in het eerste jaar post partum.

Is serotonine een hormoon?

Wat is serotonine? Serotonine is technisch gezien zowel een neurotransmitter als hormoon. Net als dopamine fungeert het in het lichaam als een soort signaalstofje, waardoor hersen- en zenuwcellen optimaal met elkaar kunnen communiceren.

Wat te doen tijdens latente fase?

Als dat helemaal is gebeurd, kan er ontsluiting ontstaan. In de latente fase bereik je ongeveer 3 cm ontsluiting. Wat kan je nou het beste doen tijdens deze fase? Ontspan!

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken.

Wat voel je bij Indalingsweeen?

De meeste vrouwen omschrijven het als een menstruatieachtige pijn. Dit gaat soms gepaard met een stekende pijn in de vagina of liezen. In tegenstelling tot weeën tijdens de bevalling, duren indalingsweeën vaak maximaal 30 seconden en stopt het na een paar uur.

Hoe lang kan je lopen met 3 cm ontsluiting?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Hoe voelt toucheren?

Toucheren kan een beetje gevoelig zijn, vooral als je de spieren rondom je vagina (bewust of onbewust) aanspant. Probeer je daarom tijdens het onderzoek zoveel mogelijk te ontspannen. Tijdens een wee doet een inwendig onderzoek bijna altijd pijn. Geef het dus aan als je een wee voelt aankomen.

Wat kan ik doen om ontsluiting te krijgen?

Voor de indaling van het kindje en het bevorderen van de ontsluiting, is het het beste om dit zoveel mogelijk rechtop te doen (zittend, lopend, hangend aan uw partner of de deur, op handen en knieën). Dit kan ook in bad of onder de douche. Probeer nog regelmatig iets te drinken en neem iets energierijks (bijv. dextro).