Hoe ga je om met moeilijk gedrag van kinderen?

Hoe ga je om met een agressief kind?

Gevraagd door: Femke van den Bosch M  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.7/5 (47 stemmen)

Wat kun je doen tegen agressief gedrag?
  1. Grijp meteen in als je kind agressief is, maar blijf hierbij zelf rustig en sla nooit.
  2. Zorg dat je kind je aankijkt en zeg welk gedrag moet stoppen.
  3. Vraag je kind ook waarom het zich zo gedraagt. ...
  4. Leg uit waarom je kind niet mag slaan.

Hoe corrigeer je een peuter?

Er zijn verschillende methodes om te straffen, de een beter dan de ander:
  1. Een time-out. Als je peuter ongewenst gedrag vertoont, kan je hem even apart zetten, bijvoorbeeld op de gang, of stil laten zitten. ...
  2. Iets afnemen of ontzeggen. ...
  3. Een corrigerende tik.

Wat helpt tegen agressie?

Regels hanteren en inzicht in eigen gedrag
  1. Herken agressief gedrag en zet uw vaardigheden in.
  2. Zorg altijd voor voldoende ruimte tussen u en de agressor.
  3. Geef uw grens tijdig aan en stel vragen waardoor de agressor even moet nadenken.
  4. Geef ruimte aan frustratie-agressie en vertel wat u wel en wat u niet kunt doen.

Hoe reageer je als je kind je slaat?

Reageer niet boos, maar wel afkeurend. Laat je kind weten dat hij anderen niet mag slaan. Praat duidelijk, maar ga niet schreeuwen. Blijf zelf rustig en maak er niet te veel ophef over.

Hoe omgaan met agressieve leerlingen?

Tolereer agressie nooit. Van negeren zal het niet verdwijnen, dus optreden is altijd nodig. Blijf zelf rustig, ga niet terug schreeuwen naar het boze kind. Als het kind iemand slaat of schopt kun je uiteraard vaak niets anders doen dan het kind meteen weghalen.

21 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan jij doen wanneer een leerling agressief gedrag stelt?

Zorg voor een aanspreekpunt

Zorg dat helder is waar en bij wie ouders, leerlingen en personeel onvrede kunnen uiten of een klacht kunnen neerleggen. De vertrouwenspersoon op school is het aanspreekpunt bij ongewenst gedrag, dus ook bij agressie.

Wat doe je als een leerling niet doet wat je zegt?

Geef een keuze

De kinderen zullen zich naar wens gedragen. Overtreed een leerling de regel opnieuw dan is het tijd om een keuze te stellen. “Ik heb net uitgelegd dat ik wil dat je stil bent als een ander praat.” Ik geef je een keuze; je luistert stil of je draait je stoel om.” Het kind zal altijd kiezen voor luisteren.

Wat moet je doen als je kind wordt geslagen op school?

Kindertelefoon, je kan contact opnemen met De Kindertelefoon over al jouw vragen of problemen. Pestweb, hier kun je je verhaal kwijt als je te maken hebt met pesten. Week tegen pesten, tijdens deze week staat het aanpakken van pesten en het werken aan een sociaal veilige school centraal.

Waarom slaat een kind zichzelf?

Volgens kinder- en jeugdpsychiater Koen Stolk is een gebrekkige frustratietolerantie of emotieregulatie inderdaad meestal de reden waarom kinderen zichzelf slaan. Vooral dreumesen hebben nog een gebrekkig copingmechanisme voor lastige emoties. Het kan ook een symptoom van autisme zijn.

Hoe leer je een kind slaan af?

Veel dreumesen en peuters komen in de fase dat ze gaan slaan en/of bijten. Het is hinderlijk gedrag dat gelukkig goed af te leren is.
...
Tried and tested.
  1. Observeer je kind. ...
  2. Blijf kalm. ...
  3. Wees empathisch en stel grenzen. ...
  4. Kalmeer je kind. ...
  5. Oefen het gewenste gedrag. ...
  6. Wees geduldig. ...
  7. Niet slaan of straffen.

Wat moet je vooral niet doen bij agressie?

Benader de ander met een open houding

Toch is het beter om rustig te blijven en een open houding aan te nemen richting de ander. Als jij agressief reageert, dan wordt de ander nog kwader en agressiever met alle gevolgen van dien.

Wat moet je doen bij fysieke agressie?

Grenzen stellen bij fysieke agressie

Zodra de agressie fysiek dreigt te worden, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Benoem het gedrag en je gevoel hierbij in de ik-vorm. Ga niet in discussie, maar herhaal simpelweg je grenzen.

Waarom ben ik zo agressief?

Vaak gebeurt het als je op één of andere manier wordt gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, iemand je territorium binnendringt of als je grenzen overschreden worden. De één wordt sneller boos om zulke dingen dan de ander. Een woedeaanval is dus iets ander dan agressie, en dan is er ook nog de term boosheid.

Hoe kan ik het gedrag van mijn kind veranderen?

Negatieve reacties zonder aandacht voor wat een kind goed doet, helpen meestal niet om het gedrag te veranderen. Probeer samen één lijn te trekken in het reageren op lastig gedrag, bijvoorbeeld met leerkrachten of mensen uit de buurt. Hoe eerder je kind leert wat wel en niet kan, hoe beter.

Wat als je peuter niet luistert?

Als je kind niet luistert, ga dan dicht bij hem staan. Roep niet naar hem vanaf de andere kant van de kamer. Raak hem even aan, maak oogcontact en vertel kort en duidelijk wat je wilt: 'niet aankomen' bijvoorbeeld. Steeds als hij het weer doet, zeg je hetzelfde.

Wat te doen met een onhandelbare peuter?

Tips om om te gaan met een driftige peuter
  1. Vertel rustig wat het kind moet doen. Bijvoorbeeld: 'Abel, stop nu met schreeuwen. ...
  2. Negeren. ...
  3. Ga nooit in discussie, geef niet toe aan de 'eisen' van je kind en blijf kalm. ...
  4. Geef een knuffel en een complimentje als je peuter zich weer goed gedraagt.

Waarom slaat mijn kind anderen?

Een kind is agressief vanuit onmacht. Je kind heeft nog niet genoeg vaardigheden om zich op een andere manier te uiten, waardoor hij slaat, bijt of duwt. Ook al bedoelt je kind het niet verkeerd, toch is het belangrijk om je kind te leren dat slaan of bijten niet mag. Geef dus duidelijke grenzen aan.

Wat is Zelfbepalend gedrag?

zelf-contact: in contact staan met je eigen waarden, kwaliteiten en intrinsieke drijfveren en idealen. autonomie: eigen keuzes maken en zorgen dat je dagelijks leven congruent is met waar je in gelooft.

Wat moet je doen als je puber je slaat?

Wat doe je aan agressief gedrag? Wanneer je allebei afgekoeld bent, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat. Vertel op een rustige maar duidelijke toon dat je dit gedrag niet accepteert. Geef je kind daarbij ook de ruimte om uit te leggen wat het voelt en waarom het zich zo gedraagt.

Wat te doen bij mishandeling op school?

Bij mishandeling/bedreiging doe je altijd aangifte op het bureau. Dat kan op elk politiebureau. Je kunt hiervoor het beste een telefonisch een afspraak maken via het algemene telefoonnummer van de politie: 0900 – 8844.

Kan ik mijn school aanklagen?

Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.

Wat doet de politie bij kindermishandeling?

Bij acuut gevaar voor kinderen grijpt de politie onmiddellijk in. De politie werkt daarbij nauw samen met Veilig Thuis en andere partners. Het gaat er om de situatie in het gezin weer veilig te maken, het geweld te stoppen en herhaling te voorkomen.

Hoe corrigeer je een leerling?

Tips om straf te geven tijdens de les
  1. Voorkomen is beter. ...
  2. Wees duidelijk over de gevolgen. ...
  3. Ga niet in discussie. ...
  4. Kies een passende straf. ...
  5. Pak leerlingen vrije tijd af. ...
  6. Voorkom dat het uit de hand loopt. ...
  7. Laat ze meedenken. ...
  8. Zorg voor een protocol.

Hoe ga je om met storend gedrag in de klas?

“Bovendien zijn een goede orde en sfeer in de klas belangrijk om tot leren te komen. De leerling die zich misdraagt, kan later ernstige problemen krijgen.
...
  1. Kies een paar concrete afspraken. Formuleer regels positief. ...
  2. Geef regelmatig positieve feedback. ...
  3. Corrigeer storend gedrag discreet. ...
  4. Bouw een vertrouwensband op.

Hoe streng zijn in de klas?

Streng beginnen; consequent zijn; niet boos worden. Als leraar in spe word je overspoeld met tips. Nog een paar? Ga stevig staan, met je voeten iets uit elkaar, schouders naar achteren, hoofd omhoog.

Vorige artikel
Wat merk je bij vroeggeboorte?
Volgende artikel
Hoeveel kans op miskraam 10 weken?