Vaste voeding voor je baby? - Deel 2: De eerste baby hapjes | Voedingscentrum

Hoe fruit geven aan baby?

Gevraagd door: Sem van der Pol AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (16 stemmen)

Je kan het fruit fijn prakken met een vork, maar pureren of raspen is ook mogelijk. Zorg ervoor dat het hapje de juiste structuur heeft. Je kindje van 4 maanden is nog niet gewend aan vast voedsel. Geef hem dus een dun fruithapje zonder stukjes.

Welk fruit niet geven aan baby?

Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt. Je kunt dus lekker variëren.

Hoe beginnen met stukjes fruit?

Begin de dag goed

Je kindje is dan namelijk uitgerust en hongerig. Je kunt je kindje pap geven. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei. Of geef je kindje een brood(korst) om op te knabbelen.

Hoe appel pureren voor baby?

Schil een appel en snij hem in stukjes. Doe dit in een bakje met een beetje water en zet het 4 minuten in de magnetron. Afgieten en met de staafmixer pureren.

Hoe stukjes geven baby?

Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt. En vergeet niet zelf ook een stukje te nemen.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe leer ik mijn baby stukjes eten?

Volgende tips kunnen de overgang naar brokjes vlotter laten verlopen:
 1. Zorg dat je kind rechtop zit.
 2. Laat je kind zelfstandig vaste voeding ontdekken.
 3. Geef gestoomde groenten (bv. ...
 4. Maak de overgang in structuur duidelijk. ...
 5. Voel je je onzeker, start de vaste voeding op een moment dat je er niet alleen voor staat.

Hoe geef je een baby rijstwafel?

De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.

Hoe appel baby?

Kook of stoom de appelen in een bodempje water zacht (circa 10 minuten). Of doe de stukken appel in magnetronbestendigde schaal en kook ze,afgedekt,3-4 minuten,circa 750 watt,gaar. Pureer de massa,laat deze afkoelen,geef een portie aan je baby en vries vier poties in.

Hoe maak ik fruitpap voor baby?

Hoe bereid je fruitpap?
 1. Snij het fruit in grote gelijke delen.
 2. Gebruik een pers voor citrusvruchten.
 3. Maak het fruit fijn met een rasp of met een vork. ...
 4. De reden om koek of meel aan het fruit te voegen, is om ze in te dikken. ...
 5. Geef het fruit zodra het klaar is, zo behoud je de vitamines en smaak.

Hoe groot stukjes fruit baby?

Appel gaat wel goed als ik het in blokjes van ongeveer 1 cm sijd, maar als ik het in partjes (=halve maantjes) aanbied dan doet hij een halfuur over één stukje! Een banaan kan ik wel in zijn geheel geven. Mijn tip is om de stukjes steeds iets groter te geven als het met de kleinere stukjes goed gaat.

Hoe geef je banaan aan baby?

Fruitsoorten met een zachte smaak zoals appel, banaan, meloen, peer, of perzik zijn heel geschikt: schil eraf, eventueel pitjes of klokhuis verwijderen, fijnmaken met de staafmixer of met een vork en eventueel iets verdunnen met water. Je kunt harde appel of peer ook raspen of eerst even koken in een beetje water.

Wat geef je 1 jarige voor een fruit?

Top voor tussendoor: groente en fruit

Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken.

Hoe Voor het eerst brood geven?

Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.

Welk fruit mogen baby's eten?

Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.

Welk fruit mag een baby 6 maanden?

Je kan hem de volgende producten geven: Fruit. Hierbij kan je denken aan makkelijk te prakken fruit als banaan, mango, meloen, peer, abrikoos en perzik.

Waarom is honing niet goed voor een baby?

Omdat de darmflora van kinderen tot 1 jaar oud nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen de sporen ontkiemen en in de darm toxine gaan produceren. Infantiel botulisme treedt in 98% van de gevallen op bij baby's in de leeftijd van 1 tot 6 maanden.

Wat heb je nodig om fruitpap te maken?

De verhouding voor fruitpap: enkele eetlepels meel of 1/2 kinderkoek, 1/2 geraspte appel of 1/2 peer of 1/2 kiwi of 1/2 banaan of een stukje meloen ... Je mag ook fruitsoorten combineren. Voeg eventueel ook vers sap van 1/2 sinaasappel of 1/2 pompelmoes toe (het sap mag gezeefd zijn of eventueel verdund met water).

Hoe maak je fruitpap met Betterfood?

Fruitpap
 1. Plet de bananen, Betterfood en het sap van de sinaasappelen in een kom met een vork tot een smeuïge brij.
 2. Rasp de appel.
 3. Serveer de fruitpap in glazen potjes en werk af met geraspte appel.

Hoe lang op voorhand fruitpap maken?

Maak fruitpap niet op voorhand klaar. Bereid fruit dat in contact komt met lucht verliest meteen zijn vitaminen. Bovendien geef je ook bacteriën meer kans.

Welk fruit mag baby 9 maanden?

Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.

Welke appels voor appelmoes baby?

Ik vind appelmoes het lekkerst als hij gemaakt is van Elstars. Andere appels die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld de Goudrenet, Jonagold, Golden Delicious en de Fuji. Zure appels zoals de Granny Smith zijn wat minder geschikt maar je zou deze natuurlijk ook kunnen combineren met een wat zoetere appel.

Welke kruiden mag een baby?

Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.

Wat geef je je baby als tussendoortje?

Tussendoortjes voor je baby
 • Fijngesneden, zachte stukjes fruit of groente.
 • Fruit knijpzakje van Olvarit.
 • Volkorenbiscuit.
 • Mini rijstwafel of cracotte.

Wat geef je een baby als tussendoortje?

Naast groenten en fruit kun je je baby vanaf zes maanden ook deze tussendoortjes geven:
 • Een korstje of stukje brood, daar kan je baby lekker op sabbelen. ...
 • Cracker, bijvoorbeeld een luchtige van Craquotte.
 • Rijstwafel (lees hier waarom je je kind niet elke dag een rijstwafel moet geven)
 • Een bakje yoghurt of kwark.

Hoeveel Maisfingers baby?

Hierbij is het belangrijk om je te realiseren dat het hier dus om een tussendoortje gaat. Per kind is het verschillend hoeveel tussendoortjes ze mogen. Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 Maisfingers per dag te geven.

Volgende artikel
Hoeveel moet baby drinken 6kg?