Speentjes en flesjes steriliseren

Hoe flesjes bewaren na steriliseren?

Gevraagd door: Emma Yalçin  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (29 stemmen)

Na het steriliseren
De binnenkant van een gesteriliseerde fles, raak je best niet aan. Gesteriliseerde flessen dek je best af en bewaar je op een droge plaats.

Hoe gesteriliseerde flessen bewaren?

Bewaar lege gesteriliseerde flessen en spenen droog en afgedekt op een propere plaats. Liefst niet boven of onder een elektrisch toestel dat warmte of waterdamp afgeeft.

Hoe bewaar je babyflessen?

Flesjes van tevoren klaarmaken

Zet de flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het best gekoeld. Let op dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast.

Hoe reinig desinfecteer en steriliseer je flesjes en speentjes?

Hoe reinig je de flesjes?
  1. Spoel de fles en de speen onmiddellijk na de voeding uit onder stromend water tot alle resten verwijderd zijn. ...
  2. Grondige reiniging: Reinig de fles en de speen grondig met heet water en afwasmiddel in een propere gootsteen of propere kom. ...
  3. De fles kan ook in de vaatwasser schoon gemaakt worden.

Hoe ver van te voren flesjes uitkoken?

Uitkoken van flessen en spenen

De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken.

21 gerelateerde vragen gevonden

Waar bewaar je uitgekookte flessen?

Wanneer ze droog zijn, zet je het flesje in elkaar en bewaar je deze op een schone, afgesloten plek.

Hoe vaak moet je flesjes steriliseren?

Tot voor kort was de algemene regel dat je flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.

Hoe vaak flesje schoonmaken?

Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.

Hoe gesteriliseerde spenen bewaren?

Ik heb de speen gesteriliseerd, hoe bewaar ik deze dan? De golden rule: bewaar de speen schoon en droog! Laat de speen na het reinigen/steriliseren even drogen op een schone theedoek. Vervolgens berg je 'm op - op een veilige en schone plek.

Hoe maak je een fles van binnen schoon?

De oplossing: natriumbicarbonaat (baksoda)
  1. Doe wat water in de fles.
  2. Voeg er 2 eetlepels natriumbicarbonaat aan toe.
  3. Laat 30 minuten staan.
  4. Schud goed met de fles of karaf.
  5. Probeer nog eventueel met een fijne borstel de fles te poetsen .
  6. Spoel uit en laat drogen.

Kan je kraanwater gebruiken voor flesvoeding?

Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.

Kun je flesvoeding van te voren klaarmaken?

Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.

Kun je flesvoeding ook koud geven?

Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren. Dit is te koel om melkvoeding te bereiden en maakt dat opwarmen voor de bereiding van melkvoeding tot 20°C toch nodig is.

Kun je babyflesjes in de vaatwasser doen?

Babyfles schoonmaken

Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser.

Hoe lang moet je flessen steriliseren?

Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan. Laat de flessen en spenen op een schone theedoek drogen.

Waarom gebruik je soda bij het steriliseren?

What is this? Potten en flessen die erg vervuild zijn kun je eerst met heet sodawater afwassen. Soda ontvet en maakt prima schoon. Spoel ze daarna goed af met heet water zodat je de soda verwijderd en je ook geen strepen op je glas krijgt.

Hoe speen bewaren na uitkoken?

Laat de speen volledig afkoelen voor gebruik. Knijp water dat eventueel in de speen is achtergebleven tijdens het uitkoken eruit. Steriliseer de fopspeen regelmatig, ooral als je in een gebied woont waar het drinkwater niet veilig is.

Hoe lang kun je steriliseren bewaren?

Maar sterilisatie gaat verder dan pasteurisatie. Door het produkt te verhitten tot temperaturen tussen de 110° en 150°C worden niet alleen bacteriën gedood, maar ook de sporen. Hierdoor zijn gesteriliseerde produkten bijna onbeperkt houdbaar.

Hoe vaak speen baby uitkoken?

Hoe vaak moet je een fopspeen steriliseren? Om te beginnen moet je de fopspeenonderdelen in hun geheel steriliseren. Dus niet alleen de speen die in de mond gaat, maar ook de delen die buiten de mond blijven. De eerste zes maanden moeten fopspenen elke dag gesteriliseerd worden.

Waarom moet de overschot van het flesje worden weggegooid?

Je baby heeft maar de helft van de hoeveelheid flesvoeding opgedronken? Giet de rest van de fles weg! Er kunnen zich immers bacteriën vermenigvuldigen in de fles, wat gezondheidsrisico's voor je baby met zich meebrengt.

Hoe vaak kan je een plastic flesje gebruiken?

De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.

Hoe krijg je geur uit een flesje?

Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.

Is uitkoken hetzelfde als steriliseren?

Het steriliseren van flesjes en speentjes of het uitkoken van deze spullen komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zowel bij steriliseren als bij uitkoken dood je alle bacteriën, zodat je kindje daarna weer veilig uit het flesje kan drinken of op zijn/haar speentje kan sabbelen.

Hoe fles schoonmaken na voeding?

Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje.

Hoe Avent flessen steriliseren?

Instructies voor het steriliseren in kokend water
  1. Maak de speen los van de fles.
  2. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.
  3. Leg de onderdelen 5 minuten in kokend water.
  4. Zorg dat de onderdelen elkaar of de zijkant van de pan niet raken. Dit voorkomt vervorming en beschadiging.

Volgende artikel
Wat zijn de beste babydoekjes?