NIPT TEST | Voor & nadelen | Hoe werkt het | Afwijkende uitslag | Nevenbevindingen | Combinatietest

Hoe duur is een NIPT test?

Gevraagd door: bacc. Jelle Dries B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (10 stemmen)

De NIPT kost 175 euro en deze kosten betaal je zelf. Als uit de NIPT een verhoogd risico blijkt, kom je in aanmerking voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Dit wordt door je zorgverzekeraar betaald, maar kan ten koste gaan van het eigen risico.

Welke verzekering vergoed NIPT?

De test wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit een speciale subsidieregeling. Om deze vergoeding te krijgen moet je meedoen aan een wetenschappelijk studie (TRIDENT-2). Hiervoor betaal je een eigen bijdrage van € 175,-. Vanaf 1 april 2023 vervalt deze eigen bijdrage.

Is NIPT gratis?

Vanaf april zijn ook meer locaties (ongeveer 400) waar zwangeren bloed af kunnen laten nemen voor deze test. Daardoor hebben zij meer keuze en wordt de afstand tot zo'n locatie kleiner. Ook wordt meedoen aan de test vanaf april gratis.

Hoe betaal je de NIPT test?

Wie betaalt de kosten voor prenatale screening

Wie betaalt? De zorgverzekering. Geen gevolgen voor je eigen risico.

Kun je bij de NIPT test geslacht weten?

De NIPT richt zich niet op het geslacht van de foetus.

39 gerelateerde vragen gevonden

Waarom NIPT gratis?

Groot voordeel is dat het onderzoek geen risico vormt voor de zwangere of het kind. De test is al langer beschikbaar, maar als je nu een NIPT wil laten doen kan dat alleen als deelnemer aan een onderzoek, en door een eigen bijdrage van 175 euro te betalen. Dat is vanaf 1 april 2023 niet meer nodig, zegt de minister.

Hoeveel weken zwanger NIPT test?

Wanneer kan ik de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) laten doen? Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

Hoe groot is de kans op een positieve nipt test?

Ongeveer 995 van de 1.000 vrouwen krijgen deze uitslag. Deze uitslag klopt bijna altijd. Minder dan 1 op de 1.000 vrouwen is toch zwanger van een kind met een van deze aandoeningen. Vervolgonderzoek is niet nodig.

Is een nipt test verplicht?

De NIPT wordt doorgaans standaard aangeboden als screeningstest door de arts of vroedvrouw die je zwangerschap opvolgt. Laat je voldoende informeren over deze test, zodat je zelf een keuze kan maken, want deze is zeker niet verplicht. De NIPT-test zal je vrijblijvend aangeboden worden.

Wat kost een 13 weken echo?

Kosten van de 13 wekenecho

Als u gebruik maakt van de zorg in Nederland betaalt u niets voor de 13 wekenecho. De 13 wekenecho wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.

Is de nipt test altijd juist?

De NIPT is een screeningstest die zeer gevoelig een bepaalde aandoening kan opsporen. Deze gevoeligheid is bijna 99 % voor trisomie 13, 18 en 21. Dat betekent dat de NIPT op 100 zwangerschappen met een kind met Down syndroom, er 99 correct opspoort. Er blijft dus een hele kleine kans op een vals negatief resultaat.

Kan je abortus plegen na nipt test?

De vlokkentest en de vruchtwaterpunctie kunnen de uitslag bevestigen, maar brengen een kleine kans op een miskraam met zich mee (minder dan 0,5 procent). Als blijkt dat een kind daadwerkelijk een aandoening heeft, kunnen ouders kiezen tussen het uitdragen van de zwangerschap en een abortus.

Hoe vaak komt er iets uit de NIPT test?

Daarom zal het kind goed gecontroleerd worden tijdens de zwangerschap. Dit komt heel weinig voor: veel minder dan 1 van de 1.000 vrouwen die de NIPT laten doen, krijgt deze uitslag. Sommige vrouwen hebben een chromosoomafwijking maar zijn hier (nog) niet ziek van.

Hoe lang duurt uitslag van de NIPT test?

In 90% van de gevallen is het resultaat gekend binnen 5 à 10 dagen. Bij een normaal resultaat is er geen verhoogd risico op trisomie 21, 18 en 13. Wanneer een resultaat afwijkend is, is er een verhoogd risico op trisomie 21, 18 of 13.

Waarom geen geslacht bij 13 weken echo?

De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar.

Hoeveel vrouwen doen de NIPT-test?

De deelname aan NIPT is toegenomen van 39,2% van de zwangerschappen in 2017 naar 55,1% in 2021.

Waarom NIPT vanaf 11 weken?

In principe is het mogelijk om vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken te testen op 'trisomie 13, 18 en 21'. Dat is de aanduiding voor respectievelijk patau-, edwards- en downsyndroom. Met de kennis of je kindje een van deze syndromen heeft, kun je als zwangere uiteindelijk weinig. Behandelmogelijkheden zijn er niet.

Wat kunnen ze zien op 13 weken echo?

De 13 wekenecho noemen we ook wel een structureel echoscopisch onderzoek. Waar kijkt de echoscopist naar? De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is.

Waarom 13 weken echo?

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.

Hoeveel echo's krijg je als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, krijg je standaard 4 echo's vergoed door de verzekering: de termijnecho, de 13- weken echo, de 20-weken echo en een groei/liggingsecho bij 35 – 36wkn. Daarnaast kan het zijn dat we je verwijzen voor extra echo's om bijvoorbeeld de groei of de ligging van de baby te controleren.

Hoeveel kost een bloedtest zwangerschap?

Vergoeding basisverzekering

Voor bloedonderzoeken die door een arts zijn voorgeschreven, geldt een vergoeding vanuit de basisverzekering. Je betaalt alleen je verplichte (en het eventueel het vrijwillige) eigen risico. Het verplicht eigen risico bedraagt 385 euro in 2021.

Kun je syndroom van Down zien op echo?

Downsyndroom ontdekken:

De nekplooimeting tijdens de 13 weken echo. Bij de NIPT wordt er bloed van de moeder afgenomen, in dat bloed zit ook DNA van de baby. Door dit DNA te onderzoeken kunnen bepaalde chromosomale afwijkingen opgespoord worden, bijvoorbeeld Down syndroom.

Is nipt test pijnlijk?

Je hoeft niet bang te zijn voor dit onderzoek. De prik bij een vruchtwaterpunctie is vergelijkbaar met een bloedafname: je voelt alleen de prik door de huid. Bij een vruchtwaterpunctie voel je geen pijn bij het opzuigen van het vruchtwater, en de hele ingreep duurt ongeveer 20 seconden.

Hoe groot is de kans op een gezonde baby?

In de meeste gevallen komen kinderen gezond ter wereld. De kans op een aangeboren afwijking is 4%.