Duimen.nl - Dr Thumb - Pepijn stopt met duimen

Hoe duimen afleren peuter?

Gevraagd door: dr. Zoë Driessen MPhil  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (35 stemmen)

9 tips voor het afleren van duimzuigen
 1. Geef uitleg. De eerste stap is 'uitleg' geven waarom een kind niet meer op zijn duim mag zuigen. ...
 2. Spreek een beloning af. ...
 3. Maak het proces inzichtelijk. ...
 4. Zorg voor een nieuwe situatie. ...
 5. Plak pleisters op de duim(en) ...
 6. Blijf doorzetten! ...
 7. Stop met pleisters plakken. ...
 8. Geef je kind een beloning.

Hoe lang duurt duimen afleren?

Dit kan zorgen voor een overbeet, alsook kunnen de bovenste tanden naar voren komen te staan. Echter, zolang het nog om melktandjes gaat en je kind niet de héle dag duimt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wanneer het duimen stopt tegen de leeftijd van 4 jaar, zal het gebit zich vanzelf nog kunnen corrigeren.

Hoe voorkom je duimen?

Tips bij het duimen van je baby
 1. Haal de duim uit de mond van je baby als hij slaapt. ...
 2. Leer het duimen af vóór je kindje een volwassen gebit krijgt. ...
 3. Zoek naar andere manieren om je kindje te troosten. ...
 4. Gebruik een fopspeen op een veilige manier. ...
 5. Stop het liefst met de fopspeen voor de eerste verjaardag.

Is duimen genetisch bepaald?

De andere vingers houdt het kind voortdurend in dezelfde positie, die kenmerkend is voor het betreffende kind. Deze houding kan zelfs erfelijk bepaald zijn; duimzuigen op zichzelf is echter niet erfelijk, maar heeft altijd te maken met de individuele situatie van het kind.

Waarom duimen mensen?

Een reden dat volwassenen nog duimen kan zijn dat het angst en stress vermindert en hen helpt te kalmeren. Ook is het mogelijk dat sommige volwassenen trauma hebben opgelopen tijdens de kindertijd en hierdoor zijn gaan duimen. In sommige gevallen kan deze gewoonte gewoon blijven hangen.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er als je gaat duimen?

Duimen of vingerzuigen kan verschillende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een verkeerde tongligging en een afwijkende stand van de tanden of kaak. Een verkeerde tongligging kan gevolgen hebben voor de uitspraak van bepaalde klanken.

Is duimen een verslaving?

Duimzuigen kan erg verslavend zijn en hoe langer je duimt hoe hardnekkiger de gewoonte wordt. Het kan grote gevolgen hebben voor je spraak, gebit en gezondheid. Probeer daarom het duimzuigen zo snel mogelijk af te leren, begin liever vandaag dan morgen!

Is Syndactylie erfelijk?

Is deze ziekte erfelijk? Als een kind alleen syndactylie heeft, is het meestal erfelijk. Meestal kan een kind syndactylie krijgen als hij of zij het gen met het foutje van één van de ouders erft. Dit heet autosomaal dominante overerving.

Wat is een Hamerduim?

een hamerduim is een brede duim met een brede kleine nagel.

Wat is een Polydactylie?

Polydactylie is een aandoening van één of beide handen waarbij meer dan één duim en vier vingers per hand aanwezig zijn (poly betekent meer en dactylus betekent vinger). De aandoening loopt uiteen van een klein weke delenaanhangsel aan één van de vingers tot een hand met acht vingers.

Hoe kind van tut afhelpen?

Hier nog 10 handige tips om je kind van de speen af te helpen.
 1. Wacht niet te lang. Hoe langer je wacht met afleren, hoe meer je kind gehecht raakt aan de speen. ...
 2. Bouw geleidelijk af. ...
 3. Leid je kind af. ...
 4. Leg uit. ...
 5. Maak het leuk. ...
 6. Neem afscheid. ...
 7. Zet die automatische piloot uit. ...
 8. Kies een rustig moment.

Wat is beter speen of duim?

De fopspeen wordt vaak genoemd als goed alternatief voor het zuigen op de duim. In de eerste plaats omdat het minder gevolgen heeft voor gebit, spraak en ademhaling, maar ook omdat je over het gebruik van een fopspeen zelf meer controle hebt.

Is duimen slecht voor je?

Helaas voor de duimzuigers onder ons, is de gewoonte erg slecht voor je gebit. Door op je duim te zuigen, pleeg je een aanval op je tanden en kaken. Je duim rust op de onderste tanden, waardoor die naar achteren kantelen.

Waarom stoppen met duimen?

Lang doorgaan met duimen is om verschillende redenen niet goed. Als kinderen op hun tiende nog duimen, kunnen hun tanden naar voren gaan staan, ze kunnen onduidelijk gaan praten of slissen. Door het duimen komt hun tong in een verkeerde stand te staan, waardoor een kind problemen krijgt met slikken en praten.

Hoe leer je je kind duimen?

Misschien dat de tandarts wat meer overredingskracht heeft. Leidt je kind zoveel mogelijk af als je merkt dat hij of zij wilt gaan duimen. Beloon de momenten dat je kindje niet heeft geduimd, een compliment kan soms al genoeg zijn. Plak voor het slapen gaan een pleister of trek een vingerpoppetje om de duim.

Waarom stoppen met speen?

Stoppen met de speen: waarom? Simpel gezegd, omdat het kind de speen eigenlijk niet meer nodig heeft. Na de peuterleeftijd neemt bij de meeste kinderen de zuigbehoefte geleidelijk af. Kinderen van deze leeftijd eten met de pot mee, waardoor het duimzuigen zijn functie verliest.

Hoe kom je van een Hamerduim af?

Niet-operatieve behandeling van een hamervinger

Het eindgewricht van de vinger moet in een gestrekte stand worden gehouden. Hiervoor meten we u een op maat gemaakt spalk aan. U draagt deze spalk 6-8 weken lang continu. Hierna bouwt u het dragen van de spalk af.

Hoe ziet een Hamerduim eruit?

Mocht je niet weten wat hamerduimen zijn: stel je voor dat je grote teen op de plek zit waar normaal gesproken je duim zou moeten zitten. Het is een brede, dikke vinger met een nagel verspreid over de gehele uitstulping en het lijkt of er een vingerkootje ontbreekt want lang zijn ze ook al niet.

Hoeveel procent heeft Hamerduim?

Hamerduimen zijn vaak autosomaal dominant erfelijk, wat inhoudt dat kinderen van personen met hamerduimen 50 procent kans hebben om de afwijking te krijgen.” Dit betekent niet dat die aanleg altijd tot uiting komt, en dat iemand ook daadwerkelijk een hamerduim krijgt.

Hoeveel mensen hebben 2 tenen aan elkaar?

Syndactylie is bij mensen een relatief vaak voorkomende aangeboren afwijking: ongeveer 1 op 3000 mensen wordt ermee geboren.

Wat is het Poland syndroom?

Het Poland syndroom is een aangeboren aandoening waarbij de spieren van de borst en/of de schouder onderontwikkeld zijn aan een kant van het lichaam al dan niet in combinatie met een afwijkende aanleg van de arm en/of hand aan die kant van het lichaam.

Waarom tenen spreiden?

Wandelen met teenspreider

Als je correct toes draagt tijdens het wandelen, zullen je hersenen deze uitgelijnde positie onthouden. Na verloop van tijd wennen je hersenen hieraan en zorgen ze ervoor dat je tenen automatisch in deze natuurlijke stand blijven staan.

Wat is de betekenis van duimen?

duimen - Werkwoord 1. voortdurend herhaald handgebaar bedoeld om geluk te brengen (zie w:Duimen_(steun)|Duimen op Wikipedia) ♢ Zul je duimen dat ik win? 2. (figuurlijk) hopen ♢ En nu maar duimen dat ik geslaagd ben.

Waarom duimen baby's?

Het is dus een bekend en rustgevend gevoel voor je baby om op zijn duim te zuigen. Veel zuigbehoefte door te duimen kan wellicht een teken zijn dat je baby te weinig aandacht krijgt, en daardoor deze bevrediging en troost zoekt in het duimzuigen.

Wat is een orthodontische speen?

In tegenstelling tot reguliere spenen, heeft deze fopspeen een platte punt. Hierdoor krijgt het gehemelte extra ruimte, waardoor er geen abnormale, gewelfde vorm ontstaat. De platte punt voorkomt ook een onderbeet. De fopspeen laat geen vacuum ontstaan in de mond.