HPV thuistest

Hoe betrouwbaar is HPV test?

Gevraagd door: bc. Ravi Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw  |  Laatste update: 16 november 2023
Score: 4.7/5 (31 stemmen)

De HPV-zelftest moet ervoor zorgen dat meer mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek. 1 op de 10 zelftesten is positief, waarna vrouwen alsnog voor een uitstrijkje naar de huisarts moeten. In 2021 had 1 procent van het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan.

Wat als je positief test op HPV?

Er is HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.

Hoe weet je of je drager bent van HPV?

De enige manier waarop je verder kunt weten dat je HPV hebt als het virus is ontdekt door het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Of als je via je huisarts een uitstrijkje krijgt, omdat je klachten heb die baarmoederhalskanker kunnen zijn.

Hoe lang HPV positief?

HPV kan de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is daarom belangrijk. Dan kunnen we uw cellen weer controleren. U krijgt over 12 maanden een uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Nederland voor een controle-uitstrijkje bij de huisartspraktijk.

Hoeveel procent kans op HPV?

Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kom je van het HPV virus af?

HPV-vaccinaties zijn rond 90% effectief tegen een infectie met de HPV-typen die in een vaccin zitten. Meestal zijn dit hoog risico HPV-typen die kanker kunnen veroorzaken. Sommige vaccins beschermen ook tegen laag risico HPV-typen die o.a. genitale wratten kunnen veroorzaken.

Is het HPV virus te genezen?

In het algemeen geneest een HPV-infectie zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar (Boeke 1999, Zielinski 1999). Tijdens een vaginale baring kan een neonaat worden besmet met HPV .

Kun je seks hebben met HPV virus?

Ja, je kunt seks hebben als je HPV hebt. Bijna iedere volwassen persoon heeft wel eens HPV gehad. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

Kan je HPV krijgen als je maar 1 partner hebt?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Wat als HPV niet weggaat man?

'Als een man besmet is met een laag risico-HPV, en het lichaam heeft dit niet zelf opgeruimd, kan hij bijvoorbeeld genitale wratten krijgen', zegt gynaecoloog-oncoloog Refika Yigit. 'Deze zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Ze geven in de meeste gevallen geen klachten, maar kunnen soms jeuken of bloeden.

Hoe lang is HPV besmettelijk?

Besmetting. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk.

Hoe snel ontwikkelt HPV?

Waardoor wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt

Meisjes worden rond hun 15e jaar seksueel actief. Vanaf dan kunnen ze besmet raken met het HPV. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Hoe lang na besmetting HPV symptomen?

De symptomen die wel optreden variëren afhankelijk van het soort HPV-infectie. Na de infectie kan de incubatietijd van het virus tussen 1 en 8 maanden duren, maar sommige mensen hebben een resistentie voor het virus opgebouwd en krijgen pas later laesies.

Kan HPV kwaad?

Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV- infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. In ongeveer 10%-20% van de gevallen gebeurt dat niet. Dan kan na vele jaren kanker ontstaan.

Welke HPV is hoog risico?

Zo behoren de types 16 en 18 tot “hoog risico” types, die geassocieerd zijn met baarmoederhalskanker. Samen zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 70% van de gevallen met baarmoederhalskanker.

Hoe vaak slechte uitslag uitstrijkje?

Hoe veel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? Zo'n 75 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag. en dat is best veel.

Wat merk je van HPV-virus?

De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten van een HPV-virus. Als het je lijf niet lukt om het virus op te ruimen, kan het bij vrouwen klachten geven van bloedverlies (na de seks, of tussen de ongesteldheid door). Maar je kunt cellen hebben die niet normaal zijn, zonder dat je het weet.

Kun je HPV krijgen als je geen seks hebt?

In onderzoek kan iemand maagd genoemd worden als hij/zij geen 'penetrerende geslachtsgemeenschap' heeft gehad. Iemand kan dan dus wel allerlei andere seksuele handelingen hebben gedaan. En ook daardoor, zonder uiteindelijk geslachtsgemeenschap, kun je HPV krijgen.

Welke vitamine tegen HPV?

FABEL: Vitamine A en foliumzuur helpen net zo goed tegen een HPV-infectie.

Kan een man zich testen op HPV?

Een HPV-test bij een man is alleen zinvol wanneer er afwijkingen te zien zijn. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit laesies en/of (genitale) wratten. Van de afwijking kan een biopt worden genomen en dit kan worden ingestuurd en getest op aanwezigheid van HPV. Een HPV-test zonder afwijkingen is niet mogelijk en zinloos.

Welke soa's blijven levenslang?

Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.

Hoe herken je baarmoederhals kanker?

Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden. Baarmoederhalskanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Eerste tekenen kunnen bestaan uit ongewoon bloedverlies (vooral na het vrijen) of abnormale afscheiding. Pijn ontstaat meestal pas als de kanker doorgroeit in andere organen of als er uitzaaiingen zijn.

Kan je HPV krijgen als je gevaccineerd bent?

Je kunt er geen HPV van krijgen. Als je na vaccinatie besmet raakt met de HPV-typen 16 of 18, herkent je lichaam het virus en ruimt het op. Zo kan het virus de gezonde cellen niet beschadigen. Je bent dan goed beschermd tegen een langdurige HPV-infectie en (voorstadia van) HPV-kanker door typen 16 en 18.

Hoe vaak uitstrijkje HPV?

Of is er toen HPV gevonden? Dan krijg je ook een uitnodiging als je 45, 55 of 65 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Uit onderzoek blijkt dat 1 keer per 5 of 10 jaar een uitstrijkje doen, een goede manier is om baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken.

Hoe erg is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken. Soms zaait baarmoederhalskanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, lever of het bot. Lees meer over uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker.

Vorige artikel
Wat valt onder ontvoering kind?