How to Pay for College | Crash Course | How to College

Hoe betaal ik mijn hbo-opleiding?

Gevraagd door: Femke Aksoy  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.6/5 (53 stemmen)

Betaal via iDEAL in Mijn DUO. Of gebruik de betaalgegevens op de lesgeldrekening. Vraag aan in Mijn DUO of met het formulier Aanvraag termijnregeling lesgeld. Dit kan vanaf half september.

Hoe betaal je een HBO opleiding?

Hoe betaal ik mijn studie? Studiefinanciering!
 • De OV kaart.
 • De aanvullende beurs.
 • De studielening.
 • het collegegeldkrediet (dit is een lening om je collegegeld te betalen)

Hoe moet ik mijn studie betalen?

Betaling mag in termijnen
 1. Voor het schooljaar 2023-2024 is het lesgeld € 1.357,-.
 2. Betaling gaat via Mijn DUO. U kunt het hele bedrag in 1 keer betalen, maar het mag ook in 9 termijnen.
 3. Betaalde u in 2022-2023 het lesgeld in 9 termijnen, van uw eigen rekening? Dan betaalt u in 2023-2024 automatisch weer in termijnen.

Welke maanden betaal je lesgeld hbo?

U betaalt het lesgeld voor uw opleiding aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het lesgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli). U betaalt het lesgeld in 1 keer of in 9 gelijke termijnen.

Wat kost een 4 jarige HBO opleiding?

En heb je nog geen diploma van een bachelor of master van een hbo- of wo-opleiding? Dan betaal je het wettelijk collegegeld. De overheid stelt dit bedrag elk jaar vast. Voor het studiejaar 2023-2024 is dat € 2.314,- voor fulltime of duaal studeren, maar normaal gesproken is het ongeveer het dubbele van dat bedrag.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel moeten mijn ouders bijdragen aan studie?

De kosten voor ouders tijdens de studieperiode

Van alle ouders draagt 68 procent bij aan de kosten van studeren. Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders en thuiswonende studenten € 109 per maand (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021).

Wat is de duurste hbo-opleiding?

De duurste studies volgens EW zijn geneeskunde in Maastricht (32 duizend euro) en Leiden (23.700 euro).

Wat als je je studie niet kan betalen?

Vraag bij DUO wat er mogelijk is als het gaat om lesgeld (BOL). Dit betaal je alleen als je 18 jaar bent of ouder. Je krijgt dan ook studiefinanciering of kunt extra lenen via DUO. Je kunt bij DUO een betalingsregeling aanvragen om in termijnen te betalen.

Kan je hbo collegegeld in termijnen betalen?

Je kunt het collegegeld in één keer of in 10 termijnen betalen. Als je in februari start of een schakelprogramma volgt, dan kun je in één keer of in 5 termijnen betalen.

Wat gebeurt er als je DUO niet betaald?

DUO mag als schuldeiser rente vragen over het openstaande bedrag. Dit is een vast percentage over de hoofdsom. Als we rente vragen, staat dit bedrag in de brief van het CJIB. Als het CJIB een deurwaarder inschakelt, moet u deurwaarderskosten en eventuele buitengerechtelijke kosten betalen.

Wat kost een hbo opleiding 2023?

1 jaar recht op halvering wettelijk collegegeld

Studenten die in studiejaar 2022-2023 zijn begonnen en voldoen aan de voorwaarden, betalen € 1.105 in plaats van € 2.209. Studenten die beginnen in studiejaar 2023-2024 en voldoen aan de voorwaarden, betalen € 1.157 in plaats van € 2.314.

Wat kost een gemiddelde hbo opleiding per jaar?

Collegegeld en lesgeld

Als je gaat studeren aan het hbo of de universiteit, betaal je collegegeld. In het studiejaar 2022 - 2023 is dat € 2209. In het eerste jaar dat je naar het hbo of de universiteit gaat, betaal je de helft. Pabo-studenten krijgen ook in het tweede jaar de helft korting op het collegegeld.

Heb ik recht op een basisbeurs?

De basisbeurs geldt voor de studenten die vanaf september 2023: Een opleiding aan een hogeschool of universiteit volgen en. Nog recht op studiefinanciering in de vorm van prestatiebeurs hebben en. Op 1 september 2023 niet langer studiefinanciering hebben gehad dan de officiële ('nominale') studieduur van hun opleiding.

Welke datum moet je collegegeld betalen?

Betaal het collegegeld of lever de machtiging in voor de startdatum van je opleiding. Bijvoorbeeld: Startdatum 1 september, dan moet betaling of de machtiging op 31 augustus* door de RUG zijn ontvangen. Startdatum 1 februari, dan moet betaling of de machtiging op 31 januari* door de RUG zijn ontvangen..

Hoe hoog is collegegeld 2023?

De meeste studenten betalen wettelijk collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 is het wettelijke collegegeld € 2.314,-.

Wie heeft recht op basisbeurs 2023?

De basisbeurs in het hoger onderwijs gaat vanaf schooljaar 2023-2024 gelden voor alle studenten, dus ook de studenten die al aan hun studie zijn begonnen. Wel is de voorwaarde dat de studenten nog recht hebben op studiefinanciering, oftewel ze zitten binnen het aantal jaar dat de studie officieel duurt.

Welke studiefinanciering hoef je niet terug te betalen?

Uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn altijd een gift. U hoeft ze niet terug te betalen. Uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct inclusief rente worden een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt.

Wat moet je betalen als je stopt met hbo?

Zodra je bent gestopt met je hbo-opleiding, hoef je geen collegegeld meer te betalen. Maar misschien heb je aan het begin van het studiejaar het hele bedrag in een keer overgemaakt. Dan is het vaak mogelijk om het collegegeld voor de resterende maanden terug te krijgen.

Hoeveel moet ik terugbetalen per maand DUO?

U betaalt pas terug als uw draagkracht hoger is dan € 5,- per maand. Is het lager, dan hoeft u niet te betalen. U hoeft nooit meer dan 4% van uw inkomen boven de draagkrachtvrije voet te betalen. Bent u alleenstaand zonder kinderen, dan is de draagkrachtvrije voet 100% van het minimumloon.

Hoe lang mag je geld lenen voor studie?

Voor een 4-jarige studie of een associate degree aan hbo of universiteit krijgt u 7 jaar studiefinanciering. U krijgt alleen de eerste 4 jaar de basisbeurs en, afhankelijk van het inkomen van uw ouder(s), de aanvullende beurs. Daarna kunt u nog 3 jaar alleen lenen. Het studentenreisproduct krijgt u de eerste 5 jaar.

Welke hbo baan verdient het meest?

De top 10 best betaalde HBO banen in 2023!
 1. Piloot. Tot €15.000 per maand.
 2. Ethisch Hacker. Tot €10.000 per maand. ...
 3. Manager. Tot €9.500 per maand. ...
 4. Headhunter. Tot €7.500 per maand. ...
 5. Data scientist. Tot €6.400 per maand. ...
 6. Online Marketing Expert. Tot €5.900 per maand. ...
 7. Stuntman. Tot €5.000 per maand.
 8. Software Engineer. Tot €4.800 per maand.

Wat verdien je als hbo er?

Met een HBO opleiding verdien je met 10 jaar werkervaring, of rond de leeftijd van veertig jaar tussen de €4000,- en €5000,- bruto per maand. Er zit dus flinke groei in het salaris bij een HBO opleiding! Wat verdien je met een hbo diploma? Als net afgestudeerde HBO-er verdien je gemiddeld €2400,- per maand.

Welk hbo beroep verdient het meest?

Afgestudeerden met een diploma Elektrotechniek verdienen met gemiddeld 2827 euro bruto het meest per maand. Andere grootverdieners zijn Voertuigentechniek (2817 euro), Hbo-ICT (2774 euro) en Werktuigbouwkunde (2767 euro).

Hoe geef ik het inkomen van mijn ouders door aan DUO?

Uw ouders moeten zelf hun bruto jaarinkomen doorgeven aan DUO. Hiervoor krijgen ze elk jaar een brief. In die brief vragen we ze hun inkomensgegevens op te sturen, met bewijsstukken. Dit kan via Mijn DUO.

Vorige artikel
Hoeveel vijgen mag je per dag?