Helping your child prepare for surgery

Hoe bereid je een kind voor op een operatie?

Gevraagd door: ir. Iris van den Nuwenhuijzen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (56 stemmen)

Voorbereiding
 1. Wat kunt u thuis al doen? Vertel uw kind eerlijk wat er gaat gebeuren en dat het pijn of verdriet kan hebben. ...
 2. Kinderwebsite. ...
 3. Kennismaken met de afdeling. ...
 4. Nuchter zijn. ...
 5. Medicatie. ...
 6. Pyjama van het ziekenhuis. ...
 7. Meegaan naar de operatie. ...
 8. Voorbereidingskoffertje.

Hoe kind voorbereiden op narcose?

Vertel uw kind waarom het naar het ziekenhuis moet en hoe het er allemaal aan toe gaat. Vertel het alleen datgene wat hij/zij bewust mee gaat maken (zien, horen, voelen). Leg alles zo eenvoudig mogelijk uit, maar geef wel eerlijke informatie. Kleine kinderen zijn moeilijk voor te bereiden.

Hoe kun je een kind voorbereiden op een ziekenhuisopname?

Troost, begrip, een knuffel en een glimlach helpen hen goed; kleuters hebben nog een beperkt tijdsbesef en letten meestal meer op het gedrag van de ouders. Hoe moeilijk ook, probeer een kleuter vooral het gevoel van geborgenheid en veiligheid te geven. Neem vertrouwde knuffels en boekjes van huis mee.

Wat meenemen operatie kind?

U kunt het volgende meenemen naar het ziekenhuis: Een schone pyjama of een schoon shirt (we adviseren om een extra pyjama en ondergoed mee te nemen). Eventueel de knuffel van uw kind. Pantoffels of slippers.

Wat moet je meenemen naar het ziekenhuis voor een operatie?

Legitimatie (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart, vreemdelingendocument). Polisblad van je zorgverzekeraar of zorgpasje. Afspraakbevestiging.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat meenemen naar ziekenhuis kind?

Voor uw kind:

Kledij: ondergoed, pyjama of nachthemd, kamerjas, comfortabele kledij waarin het kind zich goed (de kinderen trekken soms kleren aan om naar de speelzaal of school te gaan). Vergeet de kinderschoentjes niet!! Favoriete spullen: knuffel, speelgoed en waarom geen foto's?

Hoe voorbereiden op operatie?

Zo gaat u zo voorbereid mogelijk uw operatie tegemoet.
...
Enkele tips:
 1. Regel vervoer per taxi of eigen auto, maar rijd zelf niet.
 2. Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan.
 3. Bestuur geen machines.
 4. Stel belangrijke beslissingen uit.
 5. Eet en drink licht verteerbare dingen.

Hoe verloopt het verpleegkundig proces bij een kind?

Dit betreft het verlenen van de verpleegkundige zorg conform de in het verpleegplan geplande activiteiten, het aanbieden van voedsel en vocht, helpen met hun lichamelijke verzorging, afhankelijk van de leeftijd helpen met de uitscheiding en de kinderen de mogelijkheden bieden zich te bewegen.

Hoe was je een kind?

Na het terugschuiven van de voorhuid kunnen de eikel en de voorhuid met lauw water schoongespoeld worden. Gebruik geen zeep. Doe dit in het begin samen met hem, bij voorkeur in bad of onder de douche, dan gaat dit makkelijker. Na korte tijd kan hij het zelf.

Hoe lang duurt herstel van narcose?

Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.

Wat zijn de vier fasen van anesthesie?

Algehele anesthesie = toestand waarin de reactiviteit van het CZS mbv farmaca is gedeprimeerd, waardoor bewusteloosheid, pijnloosheid, onderdrukking van het autonome ZS en neuroendocriene systeem en spierrelaxatie (de 4 peilers van de algehele anesthesie) optreden.

Hoe vaak was je je kind?

Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.

Hoe vaak moeten kinderen hun haar wassen?

Eén á twee keer in de week zijn haar wassen is voldoende. Vaker wassen met zeep of shampoo is zelfs niet goed voor zijn huidje. Zeepproducten tasten namelijk het natuurlijk aanwezige, vette laagje op de huid aan. Door vaak te wassen droogt de huid van je kindje sneller uit, waardoor het schraal kan worden.

Hoe baby dagelijks wassen?

Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.

Wat is kindzorg?

Kindzorg is zorg voor het zieke kind en gezin in de eigen omgeving. Deze zorg kan nodig zijn vanwege bijvoorbeeld ziekte of een lichamelijke beperking. Voor kindzorg is geen verwijzing van de huisarts of kinderarts nodig. Ouders en verzorgers kunnen zelf contact opnemen met een zorgaanbieder.

Wat is integrale kindzorg?

Een Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) is een samenwerkingsverband van professionals uit verschillende organisaties en disciplines uit de 1e, 2e en 3e lijn, met veel kennis over en ervaring met de zorg voor ernstig zieke kinderen.

Hoe word je kinderverpleegkundige?

Opleiding Kinderverpleegkunde

Om de opleiding Kinderverpleegkundige te kunnen volgen, heb je een diploma MBO- of HBO-Verpleegkunde nodig. Ook moet je solliciteren naar een opleidingsplaats Kinderverpleegkunde.

Wat zeg je tegen iemand die een operatie moet ondergaan?

We wensen je veel succes en sterkte met het herstel. Hopelijk tot snel! Wat balen dat je geopereerd moet worden, maar uiteindelijk word je er beter van! We leven met je mee en zullen voor je duimen.

Waarom niet zelf scheren voor operatie?

Niet scheren

Het is van groot belang dat u 5 dagen voor de geplande operatie het gedeelte van het lichaam waar u wordt geopereerd niet scheert met een scheermes. Dit vermindert namelijk het risico op een infectie. Als de chirurg vindt dat scheren noodzakelijk is dan gebeurt dit op de operatiekamer.

Hoe sterk je aan voor een operatie?

Dus blijf in de periode voorafgaand aan je operatie vooral lekker sporten. Door fit te zijn vóór de operatie, herstel je ook sneller ná de operatie. Sommige ziekenhuizen bieden een revalidatieprogramma aan waarbij je samen met een fysiotherapeut werkt aan een sterk lichaam. Vraag hiernaar bij je arts.

Wat moet er in een Bevallingstas?

Wat stop ik in mijn bevallingstas ?
 • Identiteitskaarten.
 • Bloedgroepkaart.
 • Zwangerschapsboekje Kind en Gezin of ONE.
 • Eventueel medische kaart OCMW.
 • Hospitalisatiekaart.
 • Trouwboekje of akte van erkenning. Dit heb je nodig voor de aangifte van je kersverse baby.

Wat heb je nodig voor een bevalling in het ziekenhuis?

In de vluchttas of vluchtkoffer stop je alles wat je rondom je bevalling nodig hebt. Het is slim om hier op tijd mee te beginnen. Zo weet je zeker dat je alles op tijd bij elkaar hebt.
...
Essentials
 • Telefoon en oplader.
 • Portemonnee met je pinpas, een identiteitsbewijs en eventueel je zorgpas.
 • Sleutels.

Hoe vaak per week douchen kind?

Je kind elke dag badderen of douchen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit.

Hoe vaak kind 2 jaar in bad?

Er is geen wetenschappelijk antwoord op hoe vaak een kind in bad moet. Jonge kinderen hoeven echt niet elke dag in bad vanuit hygiënisch oogpunt. Een of twee keer per week is voldoende. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kind elke avond met schone billen, handen en gezicht naar bed gaat.

Volgende artikel
Hoe leest een kind eind groep 3?