Ei koken - De gouden regels van Allerhande – #recept – #Allerhande

Hoe bereid je een ei?

Gevraagd door: Liv van Dijk  |  Laatste update: 11 november 2023
Score: 4.3/5 (66 stemmen)

Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.

Hoe moet je eieren bereiden?

Onderstaande kooktijden gelden vanaf het moment dat je het ei in het kokende water legt.
  1. zachtgekookt: 3 à 4 minuten.
  2. medium gekookt: 5 à 6 minuten.
  3. hardgekookt: 8 à 9 minuten.

Waarom eieren koken in koud water?

Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.

Welke kruiden in ei?

Maar welke kruiden en specerijen zijn goed te combineren met ei, hieronder een aantal voorbeelden van kruiden en specerijen die goed samen gaan met ei:
  • Bieslook;
  • Basilicum;
  • Dragon;
  • Rozemarijn;
  • Tijm;
  • Knoflook;
  • Peterselie;
  • Paprika poeder;

Hoe lang moet een ei koken als het water kookt?

Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel eieren mag je in een week?

Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.

Hoe weet je of een ei gekookt is of niet?

Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.

Kan je eieren bakken met olijfolie?

Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.

Kun je een ei bakken met olie?

Bereidingswijze
  1. Laat enkele druppels olijfolie vallen op een stukje keukenpapier of een servetje. ` ...
  2. Laat de pan heet worden. ...
  3. In feite heb je nu een gebakken ei zonder geel, er zit wat minder smaak aan maar met wat peper en zout heerlijk te eten.
  4. Eet smakelijk!

Welke olie gebruiken voor eieren?

Heel veel mensen twijfelen over welke olie ze kunnen gebruiken voor een gebakken ei of omelet. Maar dat hoeft niet, want je kan in principe alles gebruiken wat je maar wilt. Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, een klontje boter, kokosolie en een cookingspray.

Waarom geen eieren in de koelkast?

Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.

Waarom moeten eieren in de koelkast?

Gekoeld bewaren

Daarom kun je dus beter je eitjes in de koelkast bewaren. De gekoelde temperatuur remt de groei van bacteriën, waardoor je eieren dus langer houdbaar zijn.

Waarom eieren koelkast?

Eieren in de koelkast: langer vers

Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans.

Is een gebakken ei goed voor je?

Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.

Hoe bak je het gezondst een ei?

Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie. Wanneer je kokosolie verhit komen er namelijk geen schadelijke stoffen vrij. Omdat je tijdens het koken van een eitje geen bakmiddelen hoeft te gebruiken is een gekookt eitje een stuk gezonder dan een gebakken eitje.

Waarom moet je een gaatje prikken in een ei?

Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.

Hoe krijg je de lekkerste eieren?

Het lekkerste eitje door bijvoeding

Om het ei extra smakelijk te maken kun je jouw kippen het beste bijvoeren met bijvoorbeeld Kasper smulmix met vlokreeftjes, meelwormen, maïs, volkoren granen en zonnebloempitten.

Kan je een ei bakken in een pan?

Zet de koekenpan met olie/boter op matig vuur. Zet het vuur niet te hoog, want dan droogt het ei te snel uit en bakt deze aan. Als de pan warm is, laat het ei in de pan glijden en doe een deksel op de pan. Breng eventueel op smaak met peper, zout en/of andere kruiden.

Kan je met roomboter een ei bakken?

Het perfecte spiegelei bakken

Breek een ei boven een kommetje. Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.

Waarom niet bakken in olijfolie?

Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.

Waarom niet meer bakken in olijfolie?

Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten.

Welke kruiden op een spiegelei?

Zout en peper

Zout en peper zijn key voor het bakken van een lekker spiegelei. Als je het ei in de pan hebt gedaan, breng het dan op smaak met wat zout en peper. Je kunt ook andere kruiden toevoegen. Wij zijn bijvoorbeeld fan van piment d'espelette of pul biber over ons eitje.

Wat als een gekookt ei boven drijft?

Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.

Hoe lang mag een gekookt ei uit de koelkast?

Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.

Kun je een rauw ei eten?

De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.

Vorige artikel
Hoe ontstaat Vlinderziekte?