Oppositional Defiant Disorder: Raising a Child with ODD and ADHD

Hoe behandel je een kind met ODD?

Gevraagd door: Nathan van de Berg  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (19 stemmen)

Over het algemeen bestaat de behandeling in eerste instantie uit psychotherapie voor het kind en de ouders. Het is ook belangrijk dat de school zich verdiept in de kenmerken van ODD of CD. Verder kunnen ouders begeleiding krijgen bij de opvoeding, en het kind gedragstherapie.

Hoe begeleid je een kind met ODD?

Kinderen met ODD spelen ouders vaak tegen elkaar uit. Probeer als ouders op 1 lijn te staan, maar blijf wie je bent. Leer wenselijk gedrag te belonen. Geef grenzen aan ten aanzien van het gedrag, zonder het kind zelf af te wijzen.

Kun je genezen van ODD?

Bij kinderen en jongeren met ODD en CD nemen de symptomen over het algemeen in de loop der tijd af, ook zonder behandeling. Sommige kinderen en jongeren blijven symptomen vertonen, bij anderen nemen de symptomen af en verdwijnt de diagnose (Bunte e.a., 2014; Lahey e.a., 1995).

Wat zijn kenmerken van ODD?

Verschijnselen van ODD
  • is vaak driftig.
  • vindt het moeilijk te gehoorzamen, gaat snel in verzet.
  • is snel boos of gefrustreerd.
  • heeft vaak de neiging anderen te ergeren of te plagen.
  • geeft vaak anderen de schuld van zijn eigen fouten.

Wat te doen met een agressief kind?

Wat kun je doen tegen agressief gedrag?
  1. Grijp meteen in als je kind agressief is, maar blijf hierbij zelf rustig en sla nooit.
  2. Zorg dat je kind je aankijkt en zeg welk gedrag moet stoppen.
  3. Vraag je kind ook waarom het zich zo gedraagt. ...
  4. Leg uit waarom je kind niet mag slaan.

45 gerelateerde vragen gevonden

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Waar komt agressie bij kinderen vandaan?

Kinderen gaan zich agressief gedragen wanneer ze zich bedreigd voelen, wanneer ze op hun donder krijgen, wanneer ze niet kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen of wanneer ze bedreigd worden door iemand anders. Agressie bij kinderen ontstaat dan ook meestal uit angst.

Hoe ODD vaststellen?

De diagnose ODD kan gesteld worden aan de hand van beschrijving van het gedrag van een kind door de ouders, verzorgers of leerkrachten. Dit in combinatie van observatie van het gedrag van het kind is voldoende om de diagnose ODD te stellen. De diagnose ODD wordt gesteld door de kinder-en jeugdpsychiater.

Hoe uit ODD zich?

ODD is een gedragsstoornis die voornamelijk ontstaat tijdens de kinderjaren of adolescentie. Het kenmerkt zich door aanhoudend agressief gedrag en de neiging om anderen opzettelijk lastig te vallen en te irriteren. Het is normaal dat kinderen en jongeren soms boos of opstandig gedrag vertonen.

Kunnen volwassenen ODD hebben?

Net als bij ADD en ADHD zit er geen leeftijd gebonden aan ODD. De stoornis kan zich namelijk voortzetten op een latere leeftijd. Een ODD stoornis komt in de meeste gevallen bij kinderen voor en de kenmerken kom daar ook beter tot uiting.

Wat zijn de gevolgen van ODD?

Gevolgen van ODD
  • Het gezin lijdt onder het gedrag.
  • Harde discipline om het gedrag van het kind onder controle te krijgen werkt alleen maar averechts.
  • De lessen op school raken steeds meer verstoord, op een gegeven moment is het kind niet meer in de klas en op school te handhaven.

Wat is Zelfbepalend gedrag?

zelf-contact: in contact staan met je eigen waarden, kwaliteiten en intrinsieke drijfveren en idealen. autonomie: eigen keuzes maken en zorgen dat je dagelijks leven congruent is met waar je in gelooft.

Welke medicijnen bij ODD?

ODD en medicatie

Mogelijk gebruiken de jongeren die bij ons komen medicatie, bijvoorbeeld Methylfenidaat (als ook sprake is van ADHD, ADD of autismespectrumstoornis) of kalmeringsmiddelen zoals benzodiazepinen.

Hoe benader je iemand met ODD?

Algemene tips aanpak kinderen met ODD
  1. Bouw een relatie op met het kind, hoe moeilijk dat ook is. ...
  2. Praat met het kind over wat hem bezig houdt, zijn sport, zijn hobby of huisdier, enz.
  3. Geef véél complimenten. ...
  4. Gebruik eventueel een beloningssysteem. ...
  5. Stel reële, duidelijke grenzen en handhaaf die zeer consequent.

Waar valt ODD onder?

De aandoening ODD valt net als de anti-sociale gedragsstoornis (CD) onder gedragsstoornissen. Bij CD is er echter sprake van ernstiger vormen normoverschrijdend gedrag, zoals pesten, bedreigen, intimideren en gebrek aan respect voor anderen. De symptomen zijn bij ODD over het algemeen iets milder van aard.

Waar komt agressief gedrag vandaan?

Agressief gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met het karakter van je kind, maar ook met de vrienden met wie je kind omgaat. De oorzaak kan ook liggen in spanningen en stress. Het is ook mogelijk dat je kind moeite heeft om emoties te beheersen.

Waar komt ongewenst gedrag vandaan?

Een oorzaak kan zijn dat een cliënt pijn heeft, maar niet in staat is om dat aan te geven. Of dat een cliënt zich enorm verveelt, zonder dat iemand dat doorheeft. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een psychiatrische stoornis.

Waar komt brutaal gedrag vandaan?

Jonge kinderen kunnen nog niet goed praten over hun gevoelens. Daarom uiten ze hun frustratie soms in dwingend, boos, brutaal, opstandig of agressief gedrag. Als kinderen ouder worden, leren ze steeds beter op andere manieren met hun emoties om te gaan. Voor sommige kinderen is dat makkelijker dan voor anderen.

Waarom slaat een kind zichzelf?

Volgens kinder- en jeugdpsychiater Koen Stolk is een gebrekkige frustratietolerantie of emotieregulatie inderdaad meestal de reden waarom kinderen zichzelf slaan. Vooral dreumesen hebben nog een gebrekkig copingmechanisme voor lastige emoties. Het kan ook een symptoom van autisme zijn.

Hoe slaan afleren peuter?

Dit doe je door empathie te tonen voor de frustratie die je kind ervaart bijvoorbeeld 'Ik snap het je bent boos, je wilt ook graag met de beer spelen, maar je mag andere mensen niet slaan/bijten wanneer je boos bent. '. Erken de gevoelens die je ziet, toon begrip en benoem dat je kind niet mag slaan / bijten.

Wat moet je doen als je kind je slaat?

Sla of schop niet terug en schreeuw ook niet tegen je kind. Stop met waar je mee bezig bent en vertel je kind welk gedrag moet stoppen en waarom. Zeg bijvoorbeeld 'Benjamin, stop nu met slaan. Je doet mij pijn, ik wil dat je hier meteen mee stopt en rustig wordt.

Wat voor soort gedragsproblemen zijn er?

Andere problemen of stoornissen die tegelijk met gedragsproblemen kunnen bestaan zijn:
  • impulsief gedrag.
  • druk of hyperactief gedrag.
  • aandachtsproblemen.
  • gevoelens van onzekerheid, angst en somberheid.
  • traumatisering.
  • lichte verstandelijke beperking (lvb) of zwakbegaafdheid.
  • verminderde leerprestaties.
  • autismespectrumstoornis.

Wat zijn Gedragsproblematieken?

Ieder kind vertoont wel eens lastig gedrag. Zodra er sprake is van regelmatig ongewenst gedrag dat storend is voor de omgeving, spreken we van een gedragsprobleem. Probleemgedrag kun je opsplitsen in twee verschijningsvormen, namelijk externaliserend gedrag en internaliserend gedrag.

Hoe ga je om met probleemgedrag?

We geven graag 5 tips hoe om te gaan met kinderen met gedragsproblemen.
  1. Bied structuur. Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis. ...
  2. Luister en praat. Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. ...
  3. Onderscheid lastig en niet lastig gedrag. ...
  4. Samen dingen doen. ...
  5. Doe het niet alleen.

Wat is erger ODD of CD?

De symptomen van CD (de normoverschrijdend-gedragsstoornis) zijn ernstiger dan die van ODD. CD is de afkorting voor de Engelse term conduct disorder. In het Nederlands heet dit gedragsstoornis. Deze kinderen laten gedrag zien dat voor hun omgeving niet-acceptabel is.

Volgende artikel
Wat te doen met een moeilijk kind?