Buikligging bij baby’s

Hoe baby stimuleren om te draaien in buik?

Gevraagd door: drs Sofia van der Hoeven M  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (3 stemmen)

Omgekeerde houding
Hierbij is je hoofd lager dan je lichaam en geef je je kind ruimte om te draaien. Dit doe je zo: Ga op handen en knieën zitten, breng je onderarmen plat op de grond, steun op je ellebogen en duw je billen omhoog. Rust met je hoofd op je armen en breng je bovenlichaam zo dicht mogelijk tegen de grond.

Kan je zelf je baby draaien?

De kans dat het lukt om de baby te draaien is gemiddeld 55% (55 van de 100 baby's liggen na het draaien met het hoofd omlaag). Als er voldoende vruchtwater is kan de baby vanaf 35-36 weken tot aan de bevalling gedraaid worden. Daarvoor kan de baby vaak zelf nog draaien.

Hoe laat je baby draaien in buik?

Dat doen we met de handen aan de buitenkant van je buik. Het draaien van een baby heet ook wel 'uitwendige versie'. Uitwendig betekent aan de buitenkant, versie betekent draaien. Dat draaien doet de arts door met de handen op je buik te duwen, zodat de baby weer met het hoofd naar beneden ligt.

Hoeveel weken draait baby?

Tot ongeveer 36 weken in de zwangerschap kan uw kind nog zelf draaien. Wanneer dit niet gebeurt, kan er besloten worden om, met hulp van de gynaecoloog, het kind te draaien. Dit gebeurt meestal rond de 36 weken, soms kan dit eerder of later zijn, afhankelijk van uw situatie.

Waarom draait mijn baby niet?

Naarmate de zwangerschapsduur vordert, neemt de hoeveelheid vruchtwater af, wordt de baby groter en het draaien dus moeilijker. Als de moederkoek op de voorwand van de baarmoeder ligt is het moeilijker om het kind te kunnen vasthouden bij het draaien.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je zelf doen om je baby te draaien?

Omgekeerde houding

Hierbij is je hoofd lager dan je lichaam en geef je je kind ruimte om te draaien. Dit doe je zo: Ga op handen en knieën zitten, breng je onderarmen plat op de grond, steun op je ellebogen en duw je billen omhoog. Rust met je hoofd op je armen en breng je bovenlichaam zo dicht mogelijk tegen de grond.

Hoe kan je een baby laten draaien?

Leg jouw baby in een grote handdoek en rol jouw baby zachtjes in de handdoek. Trek vervolgens zachtjes aan één kant van de handdoek zodat de baby er rustig uit rolt. Doe dit op een zachte ondergrond. Stimuleer jouw baby met wat hulp zelf op de zij en op de buik te draaien.

Kan je voelen als je baby draait?

Vanaf 28 weken

Je kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen. Je partner kan het nu ook voelen. Als de baby erg actief is, kun je je buik zien bewegen. De baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin het slaapt en wakker is.

Hoe leer je je baby draaien?

De belangrijkste manier om je baby te helpen te leren omrollen is door hem dagelijks een tummy time te geven. Dit kan je al beginnen te doen vanaf dat je baby 1 week oud is. Je doet dit wanneer hij wakker is en in een goede bui voor een paar minuutjes.

Hoe weet je hoe de baby ligt?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Kan baby nog draaien na 35 weken?

In de eerste zeven maanden van de zwangerschap komt stuitligging veel voor. Op 32 weken liggen nog ongeveer 15% van de baby's in stuit en kunnen ze nog gemakkelijk spontaan naar hoofdligging draaien. Na 37 weken is dit nog maar 3 à 4%, en is de kans op een spontane draai naar hoofdligging klein.

Waarom is stuitligging gevaarlijk?

Mogelijke complicaties bij het kind

Een enkele keer is het moeilijk om een kind in stuitligging via een keizersnede uit de baarmoeder te halen en kan een (zenuw-)beschadiging optreden. Soms moet de keizersnede erg vroeg in de zwangerschap worden gepland om een spontane bevalling te voorkomen.

Hoe groot is de kans op een stuitligging?

Ongeveer 3-4% van de ongeboren kinderen liggen aan het eind van de zwangerschap in stuit. Er is meestal geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, bij een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder.

Hoe vaak komt een stuitligging voor?

Baby's bewegen in het vruchtwater en veranderen vaak van ligging. Dit wordt minder aan het einde van de zwangerschap. Rond de 30 weken ligt ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Rond de 36 weken liggen de meeste baby's met het hoofdje naar beneden en ongeveer 3 van de 100 kinderen in stuitligging.

Kan je natuurlijk bevallen met stuitligging?

Jouw keuze. Als je kindje in stuitligging ligt, dan kan je vaak zelf kiezen of je natuurlijk wilt bevallen of via een geplande keizersnede. Maak deze keuze altijd in overleg met je gynaecoloog en vraag hem/haar om advies. Probeer je niet teveel te laten leiden door wat mensen in je omgeving zeggen of op internet.

Kan baby nog draaien met 34 weken?

Er is altijd een kans dat de baby ook na 34 weken of later uit zich zelf toch nog naar hoofdligging draait. Het is ook mogelijk om te proberen de baby te laten draaien door een versiepoging te laten doen.

Kan de baby nog draaien als het ingedaald is?

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Hoe weet je of je baby dwars ligt?

Dwarsligging ontdekken

Bestaat rond 35 weken zwangerschap het vermoeden dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt? Dan maakt de echoscopiste een liggingsecho. Een dwarsliggende baby is daarnaast vaak goed te voelen door de moeder. Een dwarsligging komt voor bij 0,3% van de bevallingen.

Hoe beweging baby uitlokken?

Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.

Hoe maak je een baby in de buik wakker?

De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.

Hoeveel kilo mag je tillen als je zwanger bent?

Fysieke belasting en zwangerschap

Hiervoor gelden een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen.

Welke maand tijgeren?

Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten. Kruipen met de buik van de vloer: baby's leren gemiddeld tussen de 6 en 10 maanden kruipen.

Wat te doen bij een harde buik?

Harde buiken horen in principe geen pijn te doen. Wel veroorzaken ze soms een vervelend gevoel. Neem dan vooral even de tijd voor jezelf en ga rustig op bed of op de bank liggen met een warme kruik. Door het dragen van ondersteunend ondergoed of een speciale buikband wordt het onaangename gevoel in je buik minder.

Kan baby nog draaien met 36 weken?

Uitwendige draaiing

We proberen dit meestal als je tussen de 36 en 37 weken zwanger bent. Voor die tijd draaien veel kinderen nog uit zichzelf. Na 37 weken is er ook nog kans dat draaien lukt, maar is de draairuimte beperkter.

Welke aangeboren afwijkingen bij stuitligging?

Soms ontstaat er een beschadiging bij de geboorte, zoals een botbreuk, een zenuwbeschadiging of een hersenbloeding. Dit komt slechts zelden voor (bij ongeveer 1% van alle kinderen in stuitligging), maar ongeveer 2 keer vaker dan na een keizersnede.

Volgende artikel
Kan je de baby voelen bij 9 weken?