Puffen, hoe doe je dat eigenlijk?

Hoe baby laten puffen?

Gevraagd door: Eliza Willemsen MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (60 stemmen)

Gebruikstips voor de puffer:
Plaats het masker hermetisch over het gelaat van het kind, let er goed op dat de neus en de mond bedekt zijn. Druk één keer op de puffer. Laat het kind 5 tot 10 keer inademen, in functie van wat voorgeschreven werd. Herhaal de handelingen zo vaak als aangewezen.

Hoe puffen bij baby?

– Houd de puffer verticaal en druk op de verstuifknop. – Je hebt dan ongeveer een halve minuut de tijd om je kindje het masker over de neus en mond van je kindje te plaatsen. – Laat hem 20 à 30 seconden in- en uitademen (het klepje zou zeker 5 keer moeten openen).

Hoeveel tijd tussen 2 inhalaties?

Tussen 2 inhalaties dient ten minste 1 minuut te zitten. Tussen iedere dosis (van 1 of 2 inhalaties) dient ten minste 4 uur te zitten.

Hoe puffen zonder voorzetkamer?

Uw kind kan het medicijn via een kapje (dat tegen de neus en mond wordt gehouden) of via een mondstuk inademen. Hierdoor komt het medicijn direct waar het moet zijn, namelijk in de luchtwegen. Zonder voorzetkamer ademt uw kind de puffen maar gedeeltelijk in en hebben deze dus minder effect.

Hoe baby's laten aërosolen?

Hoe ga je te werk?
 • Zet het aerosoltoestel even aan terwijl het nog leeg is. ...
 • Voeg de medicatie toe in het aerosolpotje. ...
 • Leg je baby vervolgens op je arm (voor geborgenheid) en plaats het maskertje voorzichtig over de neus en de mond van je baby.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een Aerosoltoestel?

Een vernevelaar of aerosol is een elektrisch toestel waarmee je geneesmiddelen kan inhaleren. Hiertoe wordt het geneesmiddel opgelost in een vloeistof. Vervolgens zet de vernevelaar deze vloeistof om in nevel en mist, die je via een mondstuk of mondmasker inademt.

Kan aerosol kwaad?

Over het algemeen volstaat een behandeling van 8 minuten: het kan geen kwaad als er nog een kleine hoeveelheid vloeistof achterblijft in de kamer van het apparaat.

Hoe een voorzetkamer schoon te maken?

 1. Spoel de voorzetkamer na met water en zeepsop.
 2. Laat de voorzetkamer daarna gewoon aan de buitenlucht drogen, dus niet afdrogen, föhnen, ook niet op de verwarming / radiator zetten.
 3. Een alternatief voor deze stap is de voorzetkamer voorbehandelen met enkele pufjes, voordat de te inhaleren medicatie wordt gebruikt.

Hoe vaak mag je een pufje nemen?

De maximale dagdosis is 1 inhalatie (200 microgram), viermaal per dag. Gebruik niet meer inhalaties per keer of gebruik uw Diskus niet vaker.

Hoe moet je een puffer gebruiken?

Hoe gebruik je een puffer?
 1. Verwijder de dop van de puffer.
 2. Schud de puffer goed gedurende 5 seconden.
 3. Neem de puffer vast tussen de duim en wijsvinger, met de duim op het mondstuk en de wijsvinger op het hoge stuk (op het gasflesje)
 4. Houd je goed recht, staand of zittend.
 5. Til het hoofd lichtjes naar achter.

Hoe snel werkt een pufje?

Salbutamol heft binnen 5 minuten de verkramping in de luchtwegen op, zodat u weer makkelijker kunt ademen. De werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan. Raadpleeg uw arts als de werking minder dan drie uur aanhoudt. Mogelijk heeft u een andere behandeling of dosering nodig.

Hoe vaak inhaleren met voorzetkamer?

U moet binnen twintig seconden klaar zijn met inhaleren. Daarna slaat het medicijn neer in de voorzetkamer. Het heeft de voorkeur om één wolkje per keer te inhaleren en anders de hele handeling vanaf het schudden van de aërosol te herhalen. Wat u er meer in doet, slaat neer op de wand.

Hoe vaak op een dag mag je Ventolin gebruiken?

De gebruikelijke dosering voor Ventolin Nebules (verneveloplossing) is voor volwassenen en kinderen boven de 12 jaar 2,5 mg. De arts kan dit verhogen tot maximaal 5 mg. Je kunt de behandeling maximaal vier keer per dag toepassen.

Hoeveel pufjes Ventolin per dag kind?

Indien nodig kan de dosering verhoogd worden tot 200 microgram. Indien nodig: tot 200 microgram 4 maal per dag. Voor baby's en jonge kinderen jonger dan 4 jaar: De startdosis is eenmaal 100 microgram Ventolin via de BABYHALER, na 5 minuten zo nodig gevolgd door nog eens eenmaal 100 microgram.

Hoe vaak mag je puffen kind?

Voor het geven van 2 pufs geldt: eerst 1 puf geven, daarbij 5-10 keer in- en uit ademen. Daarna opnieuw schudden en dan pas de 2e puf geven en weer 5-10 keer in- en uit ademen. Voor alle dagen uit het afbouwschema geldt: u mag uw kind ook eventueel 's nachts 2 blauwe pufs geven als uw kind wakker is.

Hoe lang mag je inhalator gebruiken?

U mag nooit de dosis verhogen of de gebruiksduur veranderen zonder goedkeuring van uw arts. Test van de inhalator voorafgaand aan het gebruik: Als u een nieuwe inhalator gebruikt of als hij 7 dagen of langer niet is gebruikt, controleer dan of hij goed werkt.

Hoe vaak mag je puffen salbutamol?

Salbutamol Sandoz is uitsluitend bedoeld voor inhalatie. Dosering De dosering dient individueel te worden ingesteld. Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag.

Hoe maak ik de AeroChamber schoon?

Was de onderdelen in een schoon sopje en lauw water (zonodig weken). De AeroChamber niet afspoelen, niet afdrogen maar het water eraf schudden en aan de lucht laten drogen. Vervang eenmaal per jaar de AeroChamber. Vooral het ventiel kan na verloop van tijd minder goed functioneren.

Kan een voorzetkamer in de afwasmachine?

Als u merkt dat er zich medicijn in de voorzetkamer verzamelt, was dan de binnenkant van de voorzetkamer voorzichtig met een zacht doekje. Het reinigen in een vaatwasser met te vuile vaat wordt afgeraden. Indien een vaatwasser wordt gebruikt, gebruik dan een glansspoelmiddel.

Hoe gebruik je de AeroChamber?

Laat uw kind goed rechtop staan of zitten met het hoofd iets achterover. Laat uw kind uitademen naast de voorzetkamer: langzaam en volledig. Plaats het mondstuk tussen de tanden, met de lippen er goed omheen en de tong onder het mondstuk. Laat uw kind rustig in de AeroChamber® ademen en druk de dosisaerosol 1 keer in.

Welke 2 soorten aerosol zijn er?

Een aerosol is een verstuiver van medicatie in de vorm van vloeistof of fijn poeder.
...
Hierin heb je twee soorten:
 • 'Beta-2-agonisten' (zowel kortwerkende als langwerkende medicatie)
 • 'Muscarine antagonist' ( zowel kortwerkende als langwerkende medicatie)
 • Van deze twee soorten medicatie zijn er ook combinaties mogelijk.

Welke medicatie voor aerosol?

welke soorten medicatie kan je verstuiven met een aerosoltoestel?
 • luchtwegverwijders die je luchtwegen openzetten.
 • ontstekingsremmers tegen zwelling en ontsteking.
 • slijmverdunners die de slijmen meer vloeibaar maken.

Wat is het meervoud van aerosol?

Tot gisteren kenden we aerosolen als het meervoud van aerosol: een uiterst fijne nevel van vaste of vloeibare deeltjes in de atmosfeer of in een ander gas.

Hoeveel tijd tussen Ventolin?

Salbutamol heft binnen 5 minuten de verkramping in de luchtwegen op, zodat u weer makkelijker kunt ademen. De werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan. Raadpleeg uw arts als de werking minder dan drie uur aanhoudt. Mogelijk heeft u een andere behandeling of dosering nodig.

Volgende artikel
Hoe leer ik mijn kind tekenen?