Vaste voeding voor je baby? - Deel 2: De eerste baby hapjes | Voedingscentrum

Hoe baby komkommer geven?

Gevraagd door: Sam Sanders  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (29 stemmen)

U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.

Waarom mag een baby geen aardbei?

Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt. Je kunt dus lekker variëren.

Hoe fruit aanbieden baby?

Tips bij het maken van een fruithapje voor je baby
 1. Begin met een paar lepeltjes. Wanneer je kindje voor het eerst vast voedsel eet, is zijn maagje nog niet veel gewend. ...
 2. Geef het fruithapje na een voeding of tussen twee voedingen in. ...
 3. Wissel fruithapjes af met groentehapjes. ...
 4. Blijf proberen als je kindje iets niet lust.

Hoe beginnen met stukjes fruit?

Begin de dag goed

Je kindje is dan namelijk uitgerust en hongerig. Je kunt je kindje pap geven. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei. Of geef je kindje een brood(korst) om op te knabbelen.

Hoe stukjes geven baby?

Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt. En vergeet niet zelf ook een stukje te nemen.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe leer ik mijn baby stukjes eten?

Volgende tips kunnen de overgang naar brokjes vlotter laten verlopen:
 1. Zorg dat je kind rechtop zit.
 2. Laat je kind zelfstandig vaste voeding ontdekken.
 3. Geef gestoomde groenten (bv. ...
 4. Maak de overgang in structuur duidelijk. ...
 5. Voel je je onzeker, start de vaste voeding op een moment dat je er niet alleen voor staat.

Hoe geef je een baby rijstwafel?

De raad adviseert om kinderen onder de 6 jaar helemaal geen rijstwafels te geven, en op te passen met andere rijstproducten. 'Rijstwafels bevatten bijna geen belangrijke voedingstoffen en zitten vaak vol zout.

Hoe maak je fruitpap?

Hoe bereid je fruitpap?
 1. Snij het fruit in grote gelijke delen.
 2. Gebruik een pers voor citrusvruchten.
 3. Maak het fruit fijn met een rasp of met een vork. ...
 4. De reden om koek of meel aan het fruit te voegen, is om ze in te dikken. ...
 5. Geef het fruit zodra het klaar is, zo behoud je de vitamines en smaak.

Hoe geef je banaan aan baby?

Fruitsoorten met een zachte smaak zoals appel, banaan, meloen, peer, of perzik zijn heel geschikt: schil eraf, eventueel pitjes of klokhuis verwijderen, fijnmaken met de staafmixer of met een vork en eventueel iets verdunnen met water. Je kunt harde appel of peer ook raspen of eerst even koken in een beetje water.

Wat geef je 1 jarige voor een fruit?

Top voor tussendoor: groente en fruit

Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Een aandachtspunt: In hele snoeptomaatjes of druiven kan je kind zich verslikken.

Wat doen als baby geen fruitpap wil?

Het is niet altijd evident, maar blijf proberen, stap per stap en start met kleine hoeveelheden en 1 fruitsoort. Lukt het de ene dag niet, probeer dan de volgende dag opnieuw. Hierbij enkele tip: Betrek hem bij de bereiding: laat je kindje zijn fruit zelf uitkiezen, alsook zijn bordje, lepeltje en slabbetje.

Hoe appel pureren voor baby?

Schil een appel en snij hem in stukjes. Doe dit in een bakje met een beetje water en zet het 4 minuten in de magnetron. Afgieten en met de staafmixer pureren.

Welk fruit in stukjes baby?

geef je kind in het begin vooral zacht fruit zoals banaan, goed rijpe galia of cantaloupe meloen, perzik, nectarine, goed rijpe peer etc. Geeft wel wat meer rommel, maar eten gaat makkelijk doordat je kind het zelf kan pletten in de mond.

Waarom aardbei vanaf 12 maanden?

Vanwege mogelijke allergische reacties is het beter om vanaf de leeftijd van 12 maanden een baby aardbeien aan te bieden. Als er geen allergieën in de familie voorkomen kun je eerder beginnen met het aanbieden van aardbeien.

Welke fruit mag een baby van 4 maanden?

Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.

Welk fruit mag een baby van 8 maanden?

fruit geschikt voor baby's van 8-10 maanden. Behalve abrikozen, avocado, appel, banaan, mango, nectarine, peer, perzik en pruim kan je vanaf deze leeftijd wat meer fruitsoorten toevoegen. Onder andere de wat meer exotische soorten als mango en papaya.

Hoe maak je banaan hapje baby?

Snijd 1/4 van je banaan af. Vervolgens prak je met je vork lekker lang de banaan tot een prutje. Als het papperig is en weinig/ geen klontjes heeft, is je fruithapje klaar. Smikkelen maar.

Hoe banaan geven rapley?

Wat is de Rapley-methode? Deze methode houdt in dat je baby het eerste half jaar alleen borst- of flesvoeding krijgt en dat je je baby daarna vast, ongepureerd voedsel aanbiedt. Je geeft als bijvoeding dus geen prakjes uit een potje, maar normaal voedsel.

Hoe groot moeten stukjes brood baby?

Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst. Eventueel kun je het brood in wat moedermelk, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat je baby het makkelijker kan opeten. Stop het stukje brood in de zijkant van zijn mond, bij zijn wang.

Hoe maak je fruitpap met Betterfood?

Fruitpap
 1. Plet de bananen, Betterfood en het sap van de sinaasappelen in een kom met een vork tot een smeuïge brij.
 2. Rasp de appel.
 3. Serveer de fruitpap in glazen potjes en werk af met geraspte appel.

Hoeveel stukken fruit in fruitpap?

De verhouding voor fruitpap: enkele eetlepels meel of 1/2 kinderkoek, 1/2 geraspte appel of 1/2 peer of 1/2 kiwi of 1/2 banaan of een stukje meloen ... Je mag ook fruitsoorten combineren. Voeg eventueel ook vers sap van 1/2 sinaasappel of 1/2 pompelmoes toe (het sap mag gezeefd zijn of eventueel verdund met water).

Welk fruit mag er in fruitpap?

Start met banaan, appel, peer, meloen, pruimen, perziken … Als het goed gaat, mag je ook kiwi, citrusvruchten of mango toevoegen. Met ananas wacht je tot je baby 12 maanden is. Geef tussendoor ook eens een fruitsoort apart, en ga enkele dagen na elkaar door met een nieuwe soort.

Wat geef je een baby als tussendoortje?

Naast groenten en fruit kun je je baby vanaf zes maanden ook deze tussendoortjes geven:
 • Een korstje of stukje brood, daar kan je baby lekker op sabbelen. ...
 • Cracker, bijvoorbeeld een luchtige van Craquotte.
 • Rijstwafel (lees hier waarom je je kind niet elke dag een rijstwafel moet geven)
 • Een bakje yoghurt of kwark.

Welke snacks voor baby?

Bij gezonde snacks kan je denken aan fruit, groente, rijstwafels en volkorenproducten zoals brood. Ook gedroogde vijgen, abrikozen, dadels en rozijnen komen in aanmerking. Goede fruitsnacks zijn bijvoorbeeld stukjes appel, peer, meloen en aardbei.

Wat voor tussendoortje baby 8 maanden?

ligt er aan hoeveel brood hij op eet. tussen 3 en 4 uur, koekje van nijntje, soms nog wat fruit zoals een stuk banaan ofzo, of stuk soepstengel, tussen 5 en half 6 potje groente 8 maand, of gewoon met de pot mee (zoutloos) ligt er aan wat we eten. plus toetje na, of danoontje, of yoghurt met stukjes.