Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

Heeft schoonzoon recht op erfenis?

Gevraagd door: ds. Chloé de Bruijn  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (53 stemmen)

Op grond van de wet zijn de eigen kinderen erfgenamen en niet de 'schoonkinderen'. Schoonkinderen erven dus niet direct. Een echtscheiding kan echter tot gevolg hebben dat het schoonkind toch recht heeft op een gedeelte van jouw erfenis.

Heb ik recht op erfenis schoonouders?

Kan ik erven van mijn schoonouders? Nee, u bent niet automatisch erfgenaam van uw schoonouders. Het kan wel als uw schoonouders u in een testament hebben benoemd tot erfgenaam.

Kan schoondochter erven van schoonouders?

Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.

Heeft schoonzus recht op erfenis?

Bloedverwanten en echtgenoot / echtgenote

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Kan ik mijn schoonzoon onterven?

Ja, dat is zeker mogelijk. U moet daarvoor bij de notaris een testament op laten maken. Daarin moet u een uitsluitingclausule voor uw schoonzoon(s) opnemen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Kan het ene kind meer erven dan het andere?

Kinderen zijn zogenaamde reservataire erfgenamen. Dit wil zeggen dat zij altijd recht hebben op een bepaald deel van de nalatenschap van hun ouders. Je kan ze dus niet onterven, maar het is wel mogelijk om het ene kind meer te geven dan het andere.

Wat erft een onterft kind?

Legitieme portie

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Heeft halfzus recht op erfenis?

De wet bepaalt dat halfbroers en halfzussen slechts de helft van het erfdeel van een volle broer of volle zus krijgen. Ouders mogen nooit minder erven dan een kwart. Het kan gebeuren dat de overledene geen testament heeft opgemaakt. In dat geval bepaalt de wet wie erft.

Hoe kan ik mijn schoondochter onterven?

De enige manier om dit te voorkomen, is door een testament te maken. In een testament kan namelijk een zogenaamde 'uitsluitingsclausule' worden opgenomen. Door deze clausule komt uw erfenis uitsluitend ten goede aan uw eigen kind en blijft de erfenis dus voor uw kind privé.

Van wie is het huis na overlijden?

De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel. Als je geen partner en kinderen hebt, zijn de wettelijke erfgenamen je ouders en je broers en zussen. In een testament kun je een andere verdeling vastleggen of andere erfgenamen aanwijzen.

Hoe wordt erfenis verdeeld zonder testament?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Wie erft van een kinderloze tante?

Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.

Kan je als kind erfenis weigeren?

Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen niet zelf een erfenis verwerpen. Wilt u voor uw minderjarige kind een erfenis verwerpen? Dan kan dat als u ouderlijk gezag heeft. U heeft hiervoor toestemming van de kantonrechter nodig.

Wie is verantwoordelijk voor erfenis?

Is er geen vereffenaar benoemd, dan zijn de erfgenamen gezamenlijk verantwoordelijk voor de vereffening. Kiest u ervoor om de erfenis beneficiair te aanvaarden, dan bent u verplicht om een verklaring af te leggen bij (de griffie van) de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene.

Wie erft het spaargeld?

De kinderen erven de blote eigendom. De nagelaten goederen (dit is de erfenis) bedragen meestal de helft van die bankrekeningen en beleggingen. De andere helft is van de langstlevende en valt buiten de erfenis.

Wie erft als één van de ouders sterft?

alle afstammelingen van de erflater: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, … de ouders van de erflater samen met zijn broer(s) en zuster(s) en/of hun afstammeling(en)

Heb je als onterfd kind recht op een deel van de erfenis?

Legitieme portie

Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft. De legitieme portie bestaat alleen uit geld.

Hoe lang wordt een rekening geblokkeerd na overlijden?

Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? U heeft het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.

Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.

Waar heeft een onterfd kind recht op?

Onterfde kinderen hebben nog wel recht op een legitieme portie. Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is.

Heeft onterft kind recht op huis?

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel.

Kun je onterven aanvechten?

De onterfde persoon voelt zich mogelijk gepasseerd. In dat geval kun je een onterving aanvechten. Kinderen hebben een speciale positie binnen het erfrecht. Zij houden namelijk altijd recht op hun kindsdeel, zelfs bij een onterving in een testament.

Vorige artikel
Wat voor broodkorst baby?
Volgende artikel
Kan je een embryo zien?