How to Identify Whether Your Child Needs Speech Therapy

Heeft mijn kind logopedie nodig?

Gevraagd door: Mathijs van der Velden  |  Laatste update: 13 januari 2024
Score: 4.9/5 (42 stemmen)

Als je merkt dat je kind door zijn of haar omgeving niet goed verstaanbaar is doordat het bijvoorbeeld met 3 jaar nog 'toel' zegt tegen 'stoel' en nog meer klanken verwisselt of vervangt door andere spraakklanken, dan is het raadzaam om advies te vragen bij de logopedist.

Welke leeftijd kind logopedie?

Al vanaf een jaar of 2 biedt een kinderlogopedist uitkomst. Als een kinderlogopedist een andere oorzaak vermoedt kan hij of zij jou adviseren naar een arts te gaan. Ook voor problemen met de stem of eten, drinken of slikken kunt u een logopedische behandeling vinden.

Waarom moet een kind naar logopedie?

Uw kind heeft taalproblemen

Uw kind heeft moeite met het vertellen van een verhaal; Het maakt nog geen goede zinnen of heeft een kleine woordenschat; Uw kind begrijpt u onvoldoende of heeft moeite om de opdrachten op school goed uit te voeren.

Wie heeft logopedie nodig?

Logopedie kan worden ingezet bij een taalontwikkelingsstoornis, dyslexie of een autismespectrumstoornis. Ook voor kinderen met een algehele ontwikkelingsachterstand is logopedie belangrijk.

Kan ik zonder verwijzing naar logopedie?

Voor logopedie heeft u geen verwijzing nodig. Dat is alleen het geval als uw zorgverzekering hier specifiek om vraagt. Natuurlijk kunt u eerst even met uw huisarts overleggen. Dan kunt u altijd alsnog om een verwijsbrief vragen.

34 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost een behandeling logopedie?

De kosten van een logopedische behandeling worden in rekening gebracht tegen het tarief van uw betreffende zorgverzekeraar. Het marktconform tarief bedraagt € 47,50 per behandeling. De vergoeding aan de logopedist is per zorgverzekeraar verschillend maar ligt gemiddeld zo'n € 10,00 onder het marktconform tarief.

Welke testen logopedie?

De volgende testen worden vaak afgenomen:
  • Schlichting test voor taalbegrip (wat begrijpt een leerling van de taal)
  • Schlichting test voor taalproductie (woordenschat en zinnen maken)
  • CELF (heeft veel onderdelen, bijvoorbeeld woordenschat, zinnen formuleren, cijfers herhalen)
  • T-TOS (heeft veel verschillende onderdelen)

Hoeveel keer per week logopedie?

Hoeveel keer je logopedie krijgt hangt van verschillende zaken af zoals wat er wettelijk terugbetaald wordt voor bepaalde stoornissen en wat de doelstellingen van de behandeling zijn. Dat kan variëren van 1 keer om de 14 dagen tot 5 uur per week. De logopedist zal de frequentie van de behandeling met u bespreken.

Hoe vaak per week logopedie?

Logopedische behandeling

Het aantal behandelingen hangt af van de soort en de ernst van de klacht. Meestal wordt één keer per week behandeld, maar meer afspraken per week is ook mogelijk. Bij acute klachten, na bijvoorbeeld een infarct of beroerte, wordt meestal twee keer per week behandeld.

Wie betaalt logopedie?

Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed.

Hoe lang duurt een logopedie behandeling?

Een behandelsessie duurt in de meeste gevallen 30 minuten. Hoe lang de behandelperiode zal duren hangt af van de klacht, uw motivatie en andere factoren. Tijdens de kennismaking en/of na logopedisch onderzoek zal de logopedist een inschatting maken van de tijd die nodig is om uw klacht te behandelen.

Hoe starten met logopedie?

Hoe gaat dat in zijn werk? Uw kind kan logopedie op school krijgen, indien de vraag uitgaat van de ouder en indien alle partijen (school, CLB, logopedist) hiermee akkoord gaan. Het best is hiervoor zelf toelating te vragen aan de school.

Wat kan een logopedist doen?

Wat is logopedie? Logopedisten behandelen aandoeningen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.

Wat is een pre logopedie?

Pré-logopedie is de verkorte term voor preverbale logopedie. Dit is de behandeling van eet- en drinkproblemen, slikstoornissen en/of problemen bij beginnende communicatie bij jonge kinderen.

Wat als logopedie niet werkt?

Soms is behandeling bij een logopedist niet voldoende. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis kunnen dan terecht bij specialisten als Auris, Kentalis en de NSDSK. Deze Audiologische centra bieden bijvoorbeeld multidisciplinaire behandeling, training en therapie aan.

Wat kost een half uur logopedie?

Eén: de kosten voor een logopedische behandeling van een half uur bedragen liggen rond de 38 euro.

Waarom stoppen logopedisten?

Nu stoppen logopedisten massaal omdat ze hun praktijk niet meer rendabel kunnen houden. ' Lefevere wijst naar de conventietekst voor logopedisten die vorige zomer goedgekeurd werd door de federale regering.

Welke leeftijd slissen?

Behandeling van slissen en lispelen

Bij hele jonge kinderen zal de logopedist meestal niet direct het slissen afleren, maar adviezen geven voor de afwijkende mondgewoonten, zoals duimen en open mond. Pas op latere leeftijd ( vanaf 7 of 8 jaar) kan het slissen effectief worden afgeleerd.

Hoe weet je of je kind TOS heeft?

Kinderen met TOS praten soms niet of weinig. Ze kunnen ook klanken omwisselen ('titter' in plaats van 'kikker') of klanken weglaten ('teevisie' in plaats van 'televisie'). Soms hebben kinderen moeite om op een woord te komen, kennen ze weinig woorden of zijn ze niet goed verstaanbaar.

Welke 4 spraakstoornissen zijn er?

De wijze van diagnose van een spraakstoornis hangt af van het type spraakstoornis (stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...).

Hoe herken je een taalachterstand?

Kenmerken van TOS
  • Het kind kent weinig woorden.
  • Het kind heeft moeite om op een woord te komen.
  • Het kind is niet goed te verstaan.
  • Het kind lijkt niet te luisteren.
  • Het kind praat (nog) niet of weinig.
  • Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.

Is logopedie verzekerd voor kinderen?

Logopedie krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat.

Is logopedie vergoed?

Een logopedie-behandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars vrijwel altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet de behandeling plaatsvinden d.m.v. een verwijzing door een arts of specialist. Met uw hulpvraag gaat u naar uw huisarts of specialist, waarna zij u kunnen doorverwijzen.

Hoe lang duurt een logopedie sessie?

Een logopedische behandeling duurt meestal een half uur. De laatste minuten worden gebruikt voor rapportage en het verslag. Sommige therapieën duren een uur, bijvoorbeeld in het geval van stotteren.

Vorige artikel
Welke vitamine tegen striae?