Heeft mijn kind een groeiachterstand?

Gevraagd door: prof. Renske Sanders Bsc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (44 stemmen)

U neemt het groeiboekje van uw kind mee. De kinderarts bekijkt alle gegevens over de groei en doet een lichamelijk onderzoek. Als de kinderarts de groei afwijkend vindt, start hij of zij een onderzoek naar de oorzaak van de groeistoornis.

Hoe weet je of je te klein bent?

Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte. Je kan het zelf ook uitrekenen met de TNO groeicalculator.

Hoe kun je de groei van een kind bevorderen?

Kinderen groeien door groeihormoon en geslachtshormonen. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen.

Hoe weet je wanneer je stopt met groeien?

Gemiddeld mag men aannemen dat een meisje nog ongeveer twee jaar zal groeien na het begin van de maandstonden. Bij jongens heeft de groeispurt plaats op het moment dat de teelballen een welbepaald volume hebben. Bij meisjes stopt de groei gemiddeld rond de 17 à 18 jaar, bij jongens rond de 20 à 21 jaar.

Waardoor groeiachterstand?

Oorzaken groeiachterstand

Wanneer een kind te klein is of niet goed groeit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk aan niet voldoende (gezonde) voeding krijgen, een aangeboren afwijking of een ziekte waardoor de groei (tijdelijk) achterblijft.

HELP MIJN BABY IS TE KLEIN?! Groeiecho | Inleiding | Groeivertraging| Bevalling

27 gerelateerde vragen gevonden

Kan je een groeiachterstand inhalen?

In de meeste gevallen zullen klein geborenen de achterstand in de loop van te tijd vanzelf inhalen. Wanneer er sprake is van een groeistoornis bij kinderen onder de 3 jaar, dan wordt dit SGA (Small for Gestational Age) genoemd.

Hoe kan je klein blijven?

Meer zelfvertrouwen training

Een van de beste manieren om af te rekenen met jezelf klein te houden, is om te investeren in een training die je helpt innerlijk meer sturing te krijgen, zodat je met meer zelfvertrouwen in je leven kan staan.

Kan je nog groeien als je 16 bent?

Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).

Kan je nog groeien na je 20ste?

Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.

Hoe kan een kind langer worden?

Je lichaam produceert groeihormoon (HGH) terwijl je slaapt. Dit hormoon helpt bij de ontwikkeling van spieren en het daadwerkelijk langer worden. Dus als je echt graag langer wilt worden, zorg dan dat je voldoende slaap krijgt. Schoolgaande kinderen horen ongeveer 10 tot 11 uur slaap te krijgen.

Wat beinvloed de groei?

Kinderen groeien door groeihormoon en geslachtshormonen. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen. Groeihormoon heeft directe invloed op de groei, maar ook indirect via de aanmaak van groeifactoren.

Hoe kan je jezelf langer maken?

Er bestaat geen specifieke sport of oefening waar je groter van wordt, maar regelmatig bewegen stimuleert wel je lichaam om groeihormonen vrij te maken, en bevordert ook het herstel van je lichaam. Bovendien helpt beweging om je lichaam soepel te houden, zodat je het makkelijker uit kunt rekken.

Waarom is mijn kind klein?

Oorzaken kleine lengtegroei

aangeboren kleine lengte. erfelijke afwijking of syndroom. aangeboren groeistoornis. tekort aan groeihormoon en schildklierhormoon.

Kun je op je 18e nog groeien?

In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.

Hoe kun je nog groeien als je uitgegroeid bent?

Tips
  1. Eet veel groenten en fruit.
  2. Om groter te worden is het belangrijk om rekoefeningen te doen. ...
  3. Ga niet op dieet (behalve als dit noodzakelijk is) want als je nog in de groei bent kan het zijn dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je kleiner blijft.
  4. Draag kleding waardoor je er langer uit ziet.

Kan je nog groeien als volwassene?

Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.

Hoeveel groei je als je 16 bent?

Groei tussen de 15 en 18 jaar

Jongens worden gemiddeld 184 centimeter lang. Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn.

Kan je je groei stimuleren?

Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.

Wat moet je eten als je langer wilt worden?

Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.

Wat moet je doen als je niet groeit?

Als de jeugdarts of huisarts denkt dat uw kind misschien een groeistoornis heeft, dan verwijzen zij uw kind naar de kinderarts. Deze zoekt of er een oorzaak is voor de vertraagde groei. Heel soms wordt overwogen een kind groeihormoon te geven. Dit kan helpen de groei weer geheel of gedeeltelijk in te halen.

Hoe word je kleiner operatie?

Van sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden of dat er een te groot verschil in lengte van het ene been ten opzichte van het andere been optreedt. Met een operatie kan de groei, van één of beide benen, worden afgeremd. Deze operatie heet percutane epifysiodese.

Wat is een groeistoornis?

Groeistoornis Groeiachterstand

Een aantal ziektes en aandoeningen leidt tot een verminderde groei van uw kind, waardoor het een groeiachterstand krijgt. Dit heet een secundaire groeistoornis. Er zijn ook groeistoornissen die het gevolg zijn van aanlegstoornissen. Dit noemen we primaire groeistoornissen.

Wat is Skeletleeftijd?

Aan de skeletleeftijd kun je zien welk percentage van de eindlengte inmiddels is bereikt. Bij een late rijper zal de skeletleeftijd achterlopen bij de kalenderleeftijd. Dat lijkt dus het geval te zijn bij uw zoon, die een kalenderleeftijd heeft van 15 jaar, maar een skeletleeftijd van 12½ à 13 jaar.

Wat is een Dysmatuur?

Dysmaturiteit is een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur. Dysmaturiteit kan samengaan met vroeggeboorte (prematuriteit) maar het kan zich ook voordoen bij een voldragen zwangerschap. Kenmerkend voor een baby met een te laag geboortegewicht zijn een magere buik en een relatief groot hoofd.

Vorige artikel
Hoe verwerkt een kind de dood?