Basisstof 7 zwangerschap en geboorte

Heeft er vooraf aan de geboorte erkenning plaatsgevonden?

Gevraagd door: Silke Ouwerkerk  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (43 stemmen)

Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben gesloten, kan de vader of de moeder uit wie het kind niet is geboren (duomoeder) het kind erkennen. Dat kan al voordat het kind is geboren. Dit heet 'erkenning ongeboren vrucht'.

Hoe regel je erkenning?

U kunt uw kind erkennen als u aangifte van de geboorte doet. U doet aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. Als de moeder niet meekomt, moet zij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven.

Hoe lang duurt erkenning aanvragen?

Hoe lang duurt de procedure? Een procedure bij de rechter over erkenning duurt minimaal 3 maanden tot meer dan een jaar.

Kan vader erkenning eisen?

Om van de rechter toestemming te krijgen tot erkenning van een kind moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
  • de erkenner is de verwekker van het kind.
  • de erkenner moet 16 jaar of ouder zijn.
  • het kind heeft niet al twee juridische ouders.

Kun je een kind later erkennen?

Vaders en partners moeten soms hun kind erkennen om juridisch ouder te worden. Bijvoorbeeld als zij niet getrouwd zijn met de moeder, of geen geregistreerd partnerschap met haar hebben. Dit kan vóór de geboorte of erna, met toestemming van de moeder.

32 gerelateerde vragen gevonden

Heeft erkenning terugwerkende kracht?

Erkenning heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat als u een kind na de geboorte erkent (bv. als het kind zes jaar is), u pas vanaf dát moment geldt als de juridische ouder van het kind.

Wat gebeurt er als je je kind te laat aangeeft?

In totaal moet u minimaal 2 werkdagen de tijd hebben om aangifte te doen. Bent u te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. U kunt een boete krijgen.

Wat kan een vader met erkenning?

Een vader kan meteen na de geboorte van een kind, maar ook later, met toestemming van de moeder en eventueel het kind, naar burgerzaken om het kind te erkennen, waardoor het kind zijn achternaam krijgt. Door de erkenning ontstaat er een familierechtelijke betrekking tussen de erkenner en het kind.

Wat kan een vader zonder erkenning?

Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Kun je erkenning tegenhouden?

Niet alleen de moeder kan de erkenning tegenhouden, ook de vader kan weigeren een kind te erkennen. Om toch een familierechtelijke betrekking te laten ontstaan tussen vader en kind, kan de moeder (totdat het kind 16 jaar is) of het kind zelf, de rechtbank verzoeken het vaderschap vast te stellen.

Wat als je je kind niet erkend?

Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.

Hoe lang is een erkenning geldig?

De erkenning geldt voor een periode van 5 jaar.

Hoe lang duurt vervangende toestemming?

Geeft de andere ouder met gezag geen toestemming? Dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de rechtbank. Dit kan een aantal maanden duren. Een advocaat is niet verplicht.

Wat heb je nodig voor erkenning?

Meenemen
  • een geldig identiteitsbewijs van de erkenner en de moeder.
  • persoonlijke of schriftelijke toestemming van de moeder. De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Naamskeuze kan alleen worden gedaan bij het eerste kind van de moeder en erkenner samen.

Wat heb je nodig voor erkenning kind?

Nodig voor de erkenning
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder uit wie het kind wordt geboren en de erkenner (man/vrouw)
  • indien van toepassing het formulier toestemming erkenning voor de geboorte.

Wat is het verschil tussen erkenning en gezag?

Heeft een persoon het kind alleen erkend, dan heeft de ouder geen opvoed- en verzorgingsplicht jegens het kind. Bij ouderlijk gezag is dat wel het geval: samen met de moeder is hij de wettelijk vertegenwoordiger.

Kan moeder kind bij vader weghouden?

Recht op omgang met je kind is dus een wettelijk recht voor vaders. De wet geeft aan dat alleen in uitzonderlijke gevallen dit recht van vader op een omgangsregeling kan komen te vervallen. Moeder kan niet zomaar een omgangsregeling van vader weigeren en het kind weghouden bij vader.

Kan je vaderschap weigeren?

Je kan er voor kiezen om zijn vaderschap niet te laten erkennen. Jij moet een document ondertekenen om hem toelating te geven tot erkenning van vaderschap. Deze weigering van jouw kant kan hij wel teniet doen door naar de familierechter te stappen. De rechter kan een DNA-test via bloedname bij je kindje afdwingen.

Heeft een moeder meer rechten dan vader?

De wet zegt niet bij welke ouder het kind het hoofdverblijf moet hebben en hoe de regeling voor de andere ouder eruit ziet. Daarover beslissen de ouders. Als zij er niet uitkomen beslist de rechter. In principe kan een vader dus net zoveel voor de kinderen zorgen als de moeder of zelfs meer.

Welke rechten heeft een vader bij erkenning?

Gevolgen erkenning

wordt de man wettelijk de vader van het kind. ontstaat er tussen de man en het kind een familierechtelijke band. worden de man en het kind elkaars wettelijke erfgenamen. heeft de man recht op omgang, informatie en consultatie.

Welke rechten heb je als biologische vader?

In artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat het begrip family life omschreven. Het houdt in dat iedereen die in een nauwe betrekking staat tot het kind, recht heeft op omgang. Dit geldt dus ook voor de biologische vader, zelfs als erkenning niet heeft plaatsgevonden.

Waarom is erkenning belangrijk?

Stimulerend en verzoenend. Erkenning kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het stimuleert ons om ons best te doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan: na een compliment van de baas hebben we meteen meer zin in ons werk. Het werkt bovendien verzoenend en laat ons meer oog hebben voor een ander.

Wat als je je kind niet binnen 3 dagen aangeeft?

U bent verplicht om binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte te doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af. Op het niet of te laat aangeven staat een boete.

Waarom moet je je kind aangeven?

Waarom is de geboorteaangifte? De aangifte van je kind is vooral een juridisch bewijs van de geboorte. De gemeente maakt de geboorteakte op en deze wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand.

Hoe weet je hoe laat je geboren bent?

De geboortetijd staat meestal aangegeven op je geboortekaartje. Je kunt je geboortetijd opvragen bij de Burgelijke Stand van de gemeente waar je geboren bent. Als de aangifte gedigitaliseerd is door je oude gemeente kun je hem vaak opvragen bij de gemeente waar je nu woont.