Parents Do Have A Favorite Child, New Study Reveals

Heeft een ouder een favoriet kind?

Gevraagd door: Kyan Hendriks  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.4/5 (11 stemmen)

Recent onderzoek dat in Journal of Family Psychology verscheen toont aan dat maar liefst 70 procent van de ouders een favoriet kind heeft. Van de moeders heeft zelfs driekwart een lievelingszoon of -dochter. Uit ander onderzoek van YouGov blijkt dat ouders dat liever niet toegeven.

Hebben ouders een favoriet?

Maar uit onderzoek blijkt dat ouders wel degelijk een lievelingskind hebben. En vaker wel dan niet, hebben hun kinderen ongelijk over wie dit favoriete kind is. “Kinderen zijn zich er zeer van bewust dat ouders onderscheid maken,” legt onderzoeker Jill Suitor uit.

Wie is het favoriete kind?

Wie is de favoriet? Meestal zijn de kinderen die het meest (qua karakter en/of uiterlijk) lijken op de ouders de favoriet omdat de ouders het kind beter begrijpen en de opvoeding vlotter verloopt.

Kan je een favoriet kind hebben?

Slechts 10 procent durft eerlijk toe te geven een favoriet kind te hebben. 'Voor veel mensen is het moeilijk te begrijpen dat ze zich meer aangetrokken voelen tot een bepaald kind', vertelt De Buck tegen het AD. 'Dat wringt, omdat je evenveel om je andere kinderen geeft.

Hoeveel procent van de ouders heeft een lievelingskind?

Zeven van de tien ouders hebben heimelijk een lievelingskind.

39 gerelateerde vragen gevonden

Waarom kiezen voor 1 kind?

Wanneer je kleintje enig kind is gaat automatisch alle aandacht naar hem of haar. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat het je kindje aan aandacht ontbreekt. Je kindje krijgt hierdoor veel zelfvertrouwen. Je kindje is gewend om alle aandacht te krijgen, hierdoor is het niet vanzelfsprekend om aandacht te delen.

Hoeveel procent neemt geen kinderen?

'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zo meldde onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen aan BNR Nieuws Radio. Voor je denkt: gut, wat naar zeg. Daar zitten dus flink wat vrouwen tussen die daar zelf voor hebben gekozen.

Waarom jongste kind favoriet?

Makkelijker. De helft van de ouders gaf toe dat hun voorkeur uitgaat naar de jongste telg van het gezin. Slechts een kwart noemde hun oudste nakomeling het favoriete kind. De meerderheid van de ouders wijdt de voorkeur aan het feit dat het jongste kind makkelijker is in vergelijking met broers en zussen.

Waarom zou je kinderen krijgen?

Een kind kan als bewijs van jullie liefde voelen en het geluk compleet maken. Je kunt de sterkte drang voelen om voor iemand te zorgen, net zolang tot hij op eigen benen kan staan. Die behoefte om te beschermen en te koesteren kan de aanleiding zijn voor je kinderwens.

Hoe herken je een zondebok?

Zij vertonen vaker vermijdingsgedrag, voelen zich onzeker, hebben een laag zelfbeeld, geloven niet in het eigen kunnen, hebben minderwaardigheidsgevoelens, krijgen het gevoel dat mensen alleen van hen houden als ze de schuld op zich nemen. De zondebok kan lange tijd pijn en verdriet verdragen.

Waar wordt je kind blij van?

Dit maakt je kind gelukkig
  1. Spelen, spelen, spelen. Geef je kind voldoende, of eigenlijk alle ruimte om te spelen. ...
  2. Ruziënde ouders: niet voor kinderoren. ...
  3. Vergelijk je kind nooit met een ander. ...
  4. Leer je kind waarom het emoties voelt. ...
  5. Benoem gedrag. ...
  6. Voer tradities in. ...
  7. Laat je kind ontdekken. ...
  8. Geef je kind verantwoordelijkheid.

Wie is de mooiste kind van de hele wereld?

Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot 'mooiste kind ter wereld', waarna diverse media het verhaal oppikten.

Wie kreeg de meeste kinderen?

De meest vruchtbare vrouw van Oeganda wordt ze ook wel genoemd. En daar lijkt geen woord van gelogen: Mariam Nabatanzi (39) heeft maar liefst 44 kinderen op de wereld gezet. Drie keer beviel ze van een vierling, vier keer van een drieling en zes keer van een tweeling.

Wat zijn strenge ouders?

Strenge ouders hebben weinig geduld voor dwaasheid en zijn snel opvliegerig. Meestal willen kinderen niet serieus aan de slag en zijn ze meer bezig met gekkigheid, ze proberen je aan het lachen te krijgen en maken hierdoor de raarste grappen.

Waar hebben jonge ouders behoefte aan?

Ongeveer één derde van de ouders van jongeren geeft aan behoefte te hebben aan informatie en advies bij de opvoeding van hun kinderen. Ongeveer één op vijf ouders geeft aan een behoefte te hebben aan professionele ondersteuning bij de opvoeding.

Wat vinden ouders belangrijk voor hun kind?

Als ouder is het belangrijk dat je de zelfstandigheid van je kind stimuleert. Je kunt sociaal gedrag aanmoedigen door je kind te helpen met leeftijdsgenoten om te gaan. Het is belangrijk dat je regels en grenzen aan je kind uitlegt. Ook mediaopvoeding – denk aan beeldschermtijd – komt aan de orde.

Wat is de beste leeftijd om kinderen te krijgen?

Voor een vrouw is het biologisch gezien het beste om een kind te krijgen tussen 20 en 25 jaar. Dan ben je als vrouw het meest vruchtbaar en is je lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam, vanaf 35 jaar snel en na het veertigste jaar is de kans om zwanger te raken erg klein.

Hoeveel kans op zoon na dochter?

De kans dat je zwanger raakt van een jongetje of meisje is vijftig procent, iedere keer weer.” Hoe komt het dan dat sommige gezinnen zoveel kinderen van hetzelfde geslacht krijgen? Klaske: “Dat kun je vergelijken met het opgooien van een muntje.

Hoe oud kun je kinderen krijgen?

Je eicellen mogen na je 35e dan 'oud' zijn, in principe kun je na je 35e of 40e gewoon zwanger worden en een gezond kind krijgen.

Wat is de moeilijkste leeftijd van een kind?

Verschil tussen fysiek zwaar en mentaal zwaar. De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.

Waarom trekt kind naar 1 ouder?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een kind een voorkeur heeft voor één ouder. Bijvoorbeeld omdat één van de ouders vaker thuis is dan de andere, maar een kind kan ook juist meer aandacht hebben voor de ouder die minder vaak thuis is. Bovendien verschilt de reden per levensfase.

Hoeveel kinderen is het beste?

Wat blijkt: mensen met vier of meer kinderen scoorden het allerhoogst op het gebied van tevredenheid. Het klopt wel dat een groter gezin meer drukte en kosten met zich meebrengt dan een klein huishouden, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het geluk dat elk kind bijdraagt.

Hoeveel mensen hebben spijt van kinderen krijgen?

Meer ouders dan werd gedacht, hebben spijt dat ze kinderen hebben gekregen, blijkt uit nieuw onderzoek in Polen. Het gaat om maar liefst 13 procent. In Nederland zijn de aantallen waarschijnlijk vergelijkbaar, zegt onderzoeker Konrad Piotrowski.

Hoeveel mannen willen kinderen?

Dat is de gezinswens van 57 procent van de mannen en van 55 procent van de vrouwen tussen 18 en 50 jaar. Een kwart van de mannen en vrouwen wil een gezin met drie of meer kinderen, tien procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen wil graag één kind.

Hoeveel procent van de kinderen is niet van hun vader?

Het blijft een taboe." De schattingen lopen uiteen, weet Brons, maar 2 tot 10 procent van de kinderen hebben een vader die niet hun biologische vader is. Vaders die een vaderschapstest laten doen, vinden dat hun partner raar gedrag vertoont of vinden dat hun kind niet op hen lijkt.

Vorige artikel
Wat is de dikste baby?
Volgende artikel
Hoe lang gebruik je een babybed?