Heeft een niet erkend kind recht op erfenis?
Gevraagd door: Kiki Everts MPhil | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.6/5 (43 stemmen)
Een buitenechtelijk of een niet-erkend kind is geen erfgenaam en zal om die reden niets erven. Dit kind kan alleen meedelen in de erfenis als het een verzoekschrift bij de rechtbank indient om het vaderschap gerechtelijk te laten vaststellen. Dan wordt het kind vanaf de geboorte alsnog een afstammeling van de erflater.
Wat gebeurt er als je je kind niet erkend?
Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.
Wat is een natuurlijk niet erkend kind?
Een niet-erkend kind is niet erkend door de vader. Ook juridisch gezien is het dan geen kind van de vader. Dit heeft tot gevolg dat het kind in beginsel geen recht heeft op de erfenis van vader. Het is wel een natuurlijk kind van de vader.
Hoe kan ik mijn legitieme portie opeisen?
Indien u aanspraak wilt maken op uw legitieme portie, dient u dit te doen binnen een door een belanghebbende gestelde termijn of uiterlijk binnen vijf jaar na de dag van het overlijden van de erflater (overledene). Is er sprake van een langstlevende echtgenoot van de erflater dan kan een andere termijn gelden.
Welke personen uit het recht kunnen erfgenamen zijn?
Erfgenamen kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, kennissen of een goed doel. De overleden persoon kan in het testament ook wettelijke erfgenamen hebben onterfd. Onterfde kinderen houden wel recht op hun legitieme portie. Dit is een geldbedrag dat zij zelf moeten opvragen.
Wat zijn mijn rechten als erfgenaam?
Een erfgenaam neemt de rechten en de plichten van de overledene over: hij erft zijn bezittingen en schulden. Als de schulden groter zijn dan de waarde van zijn bezittingen, kan de erfenis dus negatief uitpakken. Iedere erfgenaam heeft het recht om zelf te beslissen de nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen.
Wie erft van kinderloos echtpaar?
Wanneer uw getrouwd bent (of geregistreerd als partner) dan bepaalt de wet dat uw partner automatisch erfgenaam is. Echter, als de laatste van beiden overlijdt, dan erven alleen de bloedverwanten van deze persoon. De erfenis gaat dan naar de ouders, broers en zussen van de laatst overgebleven echtgenoot.
Is legitieme portie direct opeisbaar?
De legitieme portie is niet altijd direct opeisbaar. In ieder geval nog niet gedurende de eerste zes maanden na het overlijden van de erflater. De legitieme portie is ook niet opeisbaar wanneer de erflater een echtgenote achterlaat en geen testament had.
Kan ik mijn kindsdeel opeisen?
Het kindsdeel
Wanneer de andere ouder nog in leven is, krijgt hij of zij de hele erfenis. Het kind kan het kindsdeel niet direct opeisen, maar krijgt dit pas als de langstlevende ouder ook overleden is.
Wie moet legitieme portie betalen?
De legitieme portie is het minimum uit de nalatenschap van zijn ouders waar een kind recht op heeft, ook als het onterfd is. Alleen afstammelingen hebben recht op een legitieme portie. De partner en stiefkinderen niet. Het is een vordering in geld.
Wat zijn natuurlijke kinderen?
Het natuurlijk kind is een persoon die niet door zijn of haar vader is erkend en buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren. De vaststelling dat iemand een natuurlijk kind is, is van belang voor het erfrecht.
Kan een biologisch kind erven?
Een man die een kind erkent, wordt de juridische vader van een kind. Dat kind zal dezelfde rechten krijgen als een biologisch kind. Het zal evenveel recht hebben op de erfenis. Laat je het wettelijk erfrecht spelen, dan erven de kinderen elk een evenredig deel van je erfenis.
Hoe weet ik of ik erkend ben?
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Dit is gratis. Als u een afschrift van de akte van erkenning wilt hebben, zijn daar wel kosten verbonden. De gemeente kan u hierover informeren.
Is een erkenning verplicht?
Is erkenning verplicht
Ook bent u als opdrachtgever niet verplicht te kiezen voor een bedrijf met een erkenning of certificering. Maar, als u kiest voor een erkend of gecertificeerd bedrijf wilt u wel weten welke erkenning of certificering dan voor u van belang is.
Is het verplicht om je kind te erkennen?
Verplicht tot erkennen kind? De vader kan door de moeder niet verplicht worden het kind te erkennen. Wel kan zij gerechtelijk laten vaststellen wie de verwekker is, aan de hand van DNA test. De rechter kan een DNA test bevelen, in het belang van het kind.
Kan je vaderschap weigeren?
Je kan er voor kiezen om zijn vaderschap niet te laten erkennen. Jij moet een document ondertekenen om hem toelating te geven tot erkenning van vaderschap. Deze weigering van jouw kant kan hij wel teniet doen door naar de familierechter te stappen. De rechter kan een DNA-test via bloedname bij je kindje afdwingen.
Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?
Als kind heb je dus altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is minstens de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen.
Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?
Het deel van vader, de helft van de huwelijksgemeenschap, is dan de erfenis. De erfdelen zijn 1/3e deel (twee kinderen en een echtgenote, dus drie erfgenamen) van de nalatenschap. Het kindsdeel is dan 1/3e deel van de erfenis, is gelijk aan 1/6e deel van het gezamenlijke vermogen van de ouders.
Wat is een Overbedelingsschuld?
Vorderingen van de kinderen
Met andere woorden: de langstlevende echtgenoot wordt overbedeeld. Hierdoor ontstaat een schuld aan de kinderen, een zogeheten 'overbedelingsschuld'. Deze overbedelingsschuld is gelijk aan de erfdelen van de kinderen. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende echtgenoot.
Is kindsdeel altijd opeisbaar?
Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.
Kan legitieme portie negatief zijn?
Als kind van de erflater heeft u na een verwerping van de nalatenschap, nog wel recht op een legitieme portie. Of dit straks iets oplevert, is afhankelijk van de omvang van de nalatenschap. Als de nalatenschap straks negatief blijkt te zijn, dan kan de legitieme portie ook niet uitbetaald worden. U krijgt dan niets.
Hoe lang legitieme portie opeisen?
Hoofdregel is dat de legitieme portie 6 maanden na overlijden opeisbaar wordt. Daarop bestaan wettelijke uitzonderingen, bijvoorbeeld ingeval de nalatenschap is verdeeld overeenkomstig de wettelijke verdeling. Onze erfrechtadvocaten kunnen u over deze en andere uitzonderingen adviseren.
Wie erft er van een alleenstaande zonder kinderen?
De wet bepaalt dat de erfenis van een alleenstaande zonder kinderen naar de ouders, broers en zussen gaat. Als je broer of zus al eerder is overleden, dan gaat dat deel over op hun kinderen. Dat kunnen neefjes en nichtjes zijn met wie je misschien weinig contact hebt.
Wat erven broers en zussen?
Broers en zussen hebben geen wettelijk recht op een erfenis. Staan zij niet in het testament, dan hebben zij niet zoals kinderen, een legitieme portie.
Hoeveel erfbelasting betalen neven en nichten?
Kleinkinderen betalen meer erfbelasting en neven, nichten, ooms, tantes en erfgenamen die geen familie zijn, betalen het hoogste tarief. Het minimale percentage is 10% en het maximale percentage is 40%.
Waar begint een miskraam mee?
Wat kan oorzaak miskraam zijn?